HAYAT’IN YÜREĞİ DURDU, AYŞE DESTEK BEKLİYOR
Erzurum'da kordon kanı veya ilik nakli yapılması gereken 5 yaşındaki ablası Ayşe için ''yüzde yüz tutan doku grubuyla'' umut olan 6 aylık Asude Hayat, yakalandığı hastalık nedeniyle 15 Ocakta öldü. Erzurum'un Yunus Emre Mahallesi'nde yaşayan Mutlu ve Gülhan çiftinin ilk çocukları olan 5 yaşındaki Ayşe, 7 aylıkken yakalandığı ''Hurler Sendromu'' ile 4.5 yıldır mücadele ediyor.
Baba Mutlu Yurdigül, yaptığı açıklamada, kızının, 7 aylıkken Hacettepe Tıp Fakültesinde yapılan kontrollerde ''Hurler Sendromu''na yakalandığının tespit edildiğini söyledi.
İKİ YILLIK ACILI BEKLEYİŞ
Hacettepe'de yaklaşık 2 yıl süren tedavinin ardından uygun dokunun bulunarak ilik nakli yapılması için çalıştıklarını kaydeden Yurdigül, ''Çalışmalarımız sonuç vermeyince yurt dışından getirilen kordon kanı 29 Mayıs 2007'de Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan ameliyatla kızıma nakledildi. Ancak Ayşe'nin vücudu kordun kanına uyum sağlayamadı ve tedaviden sonuç alamadık'' diye konuştu.
Dayısının kızıyla evli olduğunu belirten Yurdigül, 10 Ağustosta dünyaya gelen ikinci çocukları Asude Hayat'ın yapılan testlerde doku grubunun Ayşe'ninkiyle yüzde yüz tuttuğunu öğrendiklerini anlattı.
AYŞE DESTEK BEKLİYOR
Bu gelişme üzerine Ayşe'nin sağlığına kavuşması için umutlandıklarını belirten Yurdigül, ''Ancak sevincimiz kısa sürdü. Çünkü ikinci çocuğumun da Spinal Müsüler Atrofi (SMA) yakalandığını öğrendik. Doktorlar bu hastalığın tedavisinin olmadığını söylediler. 15 Ocakta da Asude Hayat yaşamını yitirdi'' dedi.
Şimdi bütün güçlerini ve çabalarını Ayşe'nin sağlığına kavuşması için harcadıklarını kaydeden Yurdigül, ''Ayşe'nin boyu şimdi 77 santimetre, kilosu ise 11 kilogram. Çocuklarımdan birini kaybettim, şimdi bütün gücümü ve umudumu hayattaki çocuğumu sağlığına kavuşturmak için harcıyorum. Ancak kızımın tedavisi süresince maddi olarak çok yıprandım. Eğer uygun ilik bulunursa Ayşe, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılacak ameliyatla ilik nakli yapılacak. Hayırsever vatandaşlardan yardım bekliyoruz.''
Yurdigül, ayrıca, Ayşe'yi sağlığına kavuşturmak için yardım kampanyası başlatmak istediğini bunun için de Erzurum Valiliğine başvurduğunu sözlerine ekledi.
UZMAN DEĞERLENDİRMESİ
Ayşe'ye kordon kanı naklini yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Bölümü Başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek ise ''Hurler Sendromu''nun kemik değişikliklerine yol açtığını ve tedavisinin ise kordon kanı veya ilik nakli ile mümkün olduğunu belirtti.
2007 yılının mayıs ayında uygun doku grubunun bulunamaması üzerine yurt dışından getirilen kordon kanını Ayşe'ye naklettiklerini ifade Yeşilipek, ''Ancak çocuğun vücudu tedaviye cevap vermedi ve nakil başarısız oldu. Asude Hayat'ın doku grubu Ayşe'ninkiyle yüzde yüz uyum sağladı, ancak bebeğin SMA hastalığına yakalandığını tespit edince ilik naklini yapamadık. İlik nakli için uygun bir verici bulunursa Ayşenur sağlığına kavuşur. Dış görünüş olarak da yaşıtları gibi olur'' dedi.
AKRABA EVLİLİĞİ
Akraba evliliğiyle bazı hastalıkların ortaya çıkma riskinin arttığını ifade eden Yeşilipek, ''Hurler Sendromu ve Spinal Müsüler Atrofi (SMA) de akraba evliliği sonucu görülme riski artan hastalıklardandır'' dedi.
''Hurler Sendromu''nun doğuştan gelen metobolik bir hastalık olduğunu belirten Yeşilipek, ''Bu hastalık da organlarda işlev bozuklarına neden oluyor. Böylece hastanın vücudunun gelişmesini engelliyor. Hastalığın kalıcı tek çaresi kordon kanı veya kemik iliği naklidir'' şeklinde konuştu.
SMA hastalığının ise tedavisinin mümkün olmadığını kaydeden Yeşilipek, ''Kalıtsal olan hastalık kasların dokusunu tutuyor. Zamanla da hastanın sinirlerini ve kaslarını tahrip ederek ölümüne neden oluyor. Bu nedenle bu hastalığa yakalananlar erken yaşlarda ölüyor'' dedi.