KAMYONCU YÜK DEĞİL DERT TAŞIYOR
Kamyoncular Erzurum da ulaştırma sektörünün önemli sorunları bulunduğunu belirterek, ulaştırma bölge müdürlüğü tarafından verilen belgelerinin yüksek maliyetler içerdiğini ve yük kantarları denetiminde farklı muameleler uygulandığını öne sürerek, K1 belgesi denetimlerinde etkinlik sağlanamadığını ifade ettiler. Nakliyeciler ayrıca Erzurum da kamyoncuların sorunlarının aşılması için site kurulmasını istediler.
Kamyoncular Erzurum da ulaştırma sektörünün önemli sorunları bulunduğunu belirterek, ulaştırma bölge müdürlüğü tarafından verilen belgelerinin yüksek maliyetler içerdiğini ve yük kantarları denetiminde farklı muameleler uygulandığını belirterek, K1 belgesi denetimlerinde etkinlik sağlanamadığını ifade ederek, Erzurum da kamyoncuların sorunlarının aşılması için site kurulmasını istediler.
KAMYONCULARIN ÖNEMLİ SORUNLARI VAR
Erzurum Kamyoncular ve Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı Abidin Evliyaoğlu, yetki belgesi almak için istenen ücretin nakliyecileri olumsuz etkilediğini belirterek, uygulamanın devam etmesi ile sektörde işsizlik sorunun artacağını öne sürdü.
2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın alınmasının ardından şehirde güzel bir yapılaşma olacağını vurgulayan Evliyaoğlu, “Erzurum da kamyonculara ait site kurulmalıdır. Geçen yıl 25 Şubat’ta yürürlüğe giren yasa, yetki belgesi almayan kamyoncu esnafının çalışmasını imkânsız kılıyor. Kanunla şirketlere ve nakliye komisyoncularına ‘K’ türü yetki belgesi alma hakkı tanınırken, sınırlı sorumlu taşıyıcı kooperatiflere bu hakkı vermiyor. Sayıları 100 binleri bulan kamyon ve TIR şoförü ile nakliye firması çalışanları işsiz kalacak. Türkiye, kamyon ve TIR çöplüğüne dönecek. Milyarlarca dolarlık servet çürüyecek. Küçük sermayeli çok firma tasfiye edilirken büyük sermayeli az sayıda firma korunacak. Bu da tekelleşme tehlikesine yol açacak” dedi.
SERMAYE ŞİRKETİNE DÖNÜŞECEĞİZ
Taşıma maliyetlerinin yeni kanunla birlikte yüzde 50 arttığını kaydeden Evliyaoğlu, “Bunun en büyük etkisi ihracat üzerinde görülecek. İthalat maliyetlerinde ise artma olmayacak. Bu da dış ticaret açığının büyümesine sebep olacak. Kanun hükümleri Türkiye’ye taşıma yapan yabancı nakliyecilere uygulanmayacak. Adeta kabotaj ile getirilen yabancılara yurtiçi taşıma yasağı sadece yerlilere uygulanır hale gelecek. Ticari amaç olmadan sadece kendi işi için nakliye aracı bulunduranlar da 10 milyar lira belge parası vermek ve ikinci bir kamyon almak zorunda kalacak. Kamyon kooperatifleri ortadan kalkarak birer sermaye şirketine dönüşecek. Anayasa’nın 171. maddesinde yer alan kooperatifçiliğin geliştirilmesine dair hüküm çiğnenecek. Yerli müteşebbislerin nakliye komisyonculuğu yapması yüksek mali engellere takılacak. Piyasa yabancı nakliye komisyoncularına kalacak. Yasal yollardan çalışmasına imkân kalmayan araçlar yasal olmayan yollara sapacak.” diye konuştu.
SORUNLAR ÇOK FAZLAAkaryakıt fiyatlarındaki yüksek artış, buna paralel olarak maliyetlerin hızla yükselmesinden şikâyet eden kamyoncu esnafı sorunlarını ERZURUM gazetesine anlattı.FAHRULLAH AKSAKALLI(NAKLİYECİ)25 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Mazot ücretleri çok yüksek.K1 ve SRC belgeleri almak büyük maliyetlere mal oluyor. Bunun yanında vergi, sigorta primi ödemeleriyle daha da zor duruma düştük. Son düzenlemelerle Bağ-Kur primleri bize yüzde 350 oranında daha fazla yük getirdi. Yetki belgelerinin ücretleri çok yüksek. Nakliyeciler olarak maliyetlerin yüksek olmasından dolayı önemli sorunlar yaşıyoruz. Sorunların aşılması için Erzurum’a nakliye sitesi kurulmalıdır. Kantarlardaki denetimlerde farklı tarifeler uygulanabiliyor. Bu sorunların bir an önce giderilmesini istiyoruz.
ALİ AKARÇAY(NAKLİYECİ)Sorunların çözümü için devletin daha az vergi ve sigorta primi alması lazım. Bunun yanında kamyoncu esnafına, kilometre başına fiyat hesabı getirilmeli. Bunun için de Ulaştırma Bakanlığı ve Şoförler Federasyonu bir araya gelerek, nakliye ücretlerine, tonaj ve kilometre hesabını baz alarak standart bir ölçü getirsinler. Neden bizimle kimse ilgilenmiyor? Ülkeyi yönetenler kamyoncuların bu halini neden görmüyor? Kayıt dışılığın önlenmesi adına çıkarılan denetimlerin etkin bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Denetimler etkin bir şekilde devam etmelidir. Sorunların aşılması noktasında herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.
SERKAN BAĞAÇLI( NAKLİYECİ)Vatandaşlardan toplanan bu vergiler nereye gidiyor? Hükümetin doğru-dürüst yatırımı olmadığına göre, bu kadar vergi ne yapılıyor? Gelsinler de şu kamyoncu esnafın halini bir görsün. Allah rızası için buraya bir gelsinler. Seçildiklerinden bu yana tek bir milletvekili bile. Bizim en parlak dönemimiz 1980-90 yılları arasıydı. Irak Savaşı ile birlikte bugüne kadar sadece geçici bir süre nefes aldık. 2000'den bu zamana kadar işlerimiz daha da geriye gitti ve bu hale geldik. Bir çift lastiğin fiyatı 700 milyon lira olmuş. Hal böyle olunca, son zamanlarda hacizli kamyoncu esnafın da sayısı maalesef arttı. Kamyoncular, hayattan dertli. Hep sağdan soldan borç alarak, günü kurtararak yaşamını sürdürmeye çalışıyor. İş kapabilmek için yasal olmayan yollarla tonajlar artırılıyor. Böyle olunca da 2 arabanın yükünü tek araba götürüyor.. Esnafın tıkanmasının tek nedeni yakıt fiyatlarındaki artıştır.
AHMET AYGÜN( NAKLİYECİ)
Kamyoncularımız bugün şehrin farklı noktalarına dağılmış durumda. Belli bir merkezde oluşturulacak kamyon garajı ile bir anlamda denetim de sağlanmış olabilecek. Kamyoncu esnafın ayakta kalma mücadelesinde bölge insanımızdan da özellikle nakliye konusunda destek bekliyoruz. Sektörümüzde önemli sorunlar yaşanıyor. Erzurum da nakliye anlamında site kurulması halinde katma değer sağlanmalıdır. Belgeler konusunda denetimler artırılmalıdır. Üretim girdi maliyetleri azaltılmalıdır. Mazotun litre fiyatı 2.65 YTL yükselirken, batıda bu oran daha düşük. Kamyoncu yakıt giderleriyle baş edemiyor. Bu nedenle çoğu kamyoncu peşin paralı taşıma yapıyor. Yakıt parası yetmediği için şoförlerin yolda kaldığı da oluyor. Kamyoncular için site kurulmalı ve daha fazla örgütlenmelidir.