Erzurum’un geleneksel el sanatları birer ikişer gündelik hayattan çıkıyor
MESHÇİLİK DE TARİHE KARIŞIYOR
50 senedir tablalı ve tabanlı mesh imalatı yapan 74 yaşındaki Sırrı Tanhuş, Erzurum'da kendilerinden başka mesh ustasının kalmadığını ve bu zenaatta artık ustaların yetişmediğinedikkat çekerek, "Kentimizde mesh imalatı yapan son nesil biziz. Ancak yaşlılığımızdan dolayı biz de zorunlu olarak bir müddet sonra mesleğimizi bırakmak zorunda kalacağız. Sonra da Erzurum’da geleneksel el sanatı olan mesh yapımcılığı tarihe karışacak." dedi.
AYAKKABI MESHİ GÖLGELEDİ
1954’den bu yana mesh imalatı yapan 74 yaşındaki Sırrı Tanhuş, mesh’in eski cazibesini koruyamadığını ve fazla kullanılmadığını dile getirdi. Tanhuş, "Eskiden mesh çok giyiliyordu. Şimdilerde ise tercih edilmiyor.. Önceki yıllarda haftada 60-70 çift mesh imal ederdi; şimdi ise 20 çifte bile ulaşamıyoruz. Bu da hem mesh kullanımının azalması hem de üretenlerin azalmasından kaynaklanıyor." dedi.
MESH ÜRETİCİSİ KALMADI
Sırrı usta Erzurum'da mesh ustasının da kalmadığından yakınarak, mesh imalatçılığında son temsilcilerin kendileri olduğunu, mesleğin bitme noktasına geldiğini anlatarak, modern yaşamın geleneksel bir sanatı bitirdiğini kaydetti. Tanhuş, "Ben 74 yaşındayım ve 50 senedir bu işle meşgulüm. Ardımızdan gelen ne usta var, ne kalfa. Artık meshçilikte tarihe kavuşuyor diyebiliriz" şeklinde konuştu.
ÇORAPLI MESHLER TERCİH EDİLİYOR
Tablalı ve tabanlı mesh imalatı yaptıklarını söyleyen Tanhuş, meshin imalatı hakkında şunları açıkladı:” meshler genelde elle dikildiğinden, imalatı kolay olmuyor. Meshleri kafaflardaki esnaflara 10 ila 13 milyon lira arasında satıyoruz. Onlar da üzerine cüzi bir kar koyarak pazarlıyorlar. “
Çoraplı mesh üretiminin, tabanlı mesh üretimini de etkilediğini kaydeden Sırrı usta şunları anlattı:” İnsanlar artık çoraplı meshleri kullanıyorlar. Çoraplı meshler de Konya'dan geliyor. Erzurum Kış memleketi olduğundan dolayı da insanlar çoraplı meshi ayakkabılarının içinden rahatlıkla giyebildikleri için lastikli meshler kullanımdan yavaş yavaş kalkıyor" dedi.