Doğalgaz Erzurum’u değiştirecek
PALEN AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Doğanay Samuray, Erzurum'un beşte üçünü kapsayan doğalgaz dağıtım şebekesi kurduklarını belirterek, ''Önemli bir projeye imza attık. Erzurum’da kirlilik önemli ölçüde azalmış olacak'' dedi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, 9 Haziran'da temeli atılan Erzurum şehir içi doğalgaz şebekesinin 6 Kasım'da Erzurum halkına doğalgaz verir hale geldiğini belirterek, ''Bu ekonomide yeniden yapılanmanın bir sonucudur'' dedi.
Palen Enerji Doğalgaz Endüstri A.Ş. tarafından Erzurum Doğalgaz Dağıtım sisteminin açılışı nedeniyle Polat Renaissance Otel'de düzenlenen törende konuşan EPDK Başkanı Günay, yeniden yapılanmanın önemini vurguladı.
Türkiye'de son dönemde başta finans, telekom ve enerji olmak üzere yeniden yapılanma sürecine girdiğini belirten Günay, bunun amacının devletin ekonomide ''hem kural koyan, hem oyun oynayan hem de hakemlik yapan'' durumundan çıkarılması olduğunu ifade etti.
Yeniden yapılanma ile devletin üreten değil, üreticinin önünü açan bir konuma geleceğini belirten Günay, EPDK'nın faaliyetlerinin de bu yönde olduğunu söyledi.
EPDK Başkanı Günay, sözlerine şöyle devam etti:
''9 Haziran'da temeli atılan Erzurum şehir içi doğalgaz şebekesi, 6 Kasım'da Erzurum halkına doğalgaz verir hale gelmiştir. Bu ekonomide yeniden yapılanmanın sonucudur. Bu iş devlet eliyle yapılmış olsaydı, Devlet İhale Mevzuatı'ndan şu anda daha ihaleye çıkılmamış olurdu. Demek ki Türkiye doğru yolda.''
DOĞALGAZLA ERZURUM'DAKİ DEĞİŞİM GÖRÜLECEK
PALEN AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Doğanay Samuray da yaptığı konuşmada, Erzurum'un beşte üçünü kapsayan doğalgaz dağıtım şebekesi kurduklarını belirterek, ''Önemli bir projeye imza attık'' dedi.
Normal şartlarda 5 yılda yapılacak yatırımı 3 yıla çekerek projeyi çok kısa zamanda tamamladıklarını ifade eden Samuray, Erzurum'un Türkiye'nin en kirli havasına sahip şehirlerden biri olduğunu, ile doğalgazın gelmesiyle bu kirliliğin gözle görülür şekilde azaltacaklarına inandıklarını söyledi. Samuray, ''Herkes bundan sonra Erzurum'daki değişimi görecek'' diye konuştu.
Doğalgaz dağıtım şirketlerinin gaz taşımacılık sözleşmesinde uzun vadeli yatırım süreçlerinde finansman sorunları olduğunu bildiren Samuray, Türkiye'de yatırım yapan özel şirket sayısının az olduğuna işaret etti.
Yatırım yapan şirketlere KDV istisnasının da tam olarak uygulanmadığını belirten Samuray, şunları kaydetti:
''Gaz dağıtım şirketleri, BOTAŞ'tan gaz almaya devam ettiği sürece, taşımacılık ücreti ödeme gibi bir sorunla da karşı karşıya kalıyor. Bu pazar 30 milyar dolarlık bir pazardır. Bunun önünü açmanız gerekir.''