VALİ GÜVENÇ:
''ERZURUM, KÖYDES’DE TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDU''
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, ''Erzurum, KÖYDES Projesi'nde Türkiye'ye örnek oldu'' dedi. Erzurum 2007 yılı 1. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Valilik Toplantı salonunda yapıldı. Vali Celalettin Güvenç'in başkanlık ettiği toplantıya Vali Yardımcısı Kasım Yekeler, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları ve yatırımcı kuruluşların müdür ve temsilcileri katıldılar.
Güvenç, yaptığı konuşmada, köylerin alt yapı sorununun çözümü için hazırlanan söz konusu proje doğrultusunda geçen yıl Erzurum'a 45 milyon YTL kaynak aktarıldığını anımsattı.
EK KAYNAK ALINMADAN PROJE BAŞARIYA ULAŞTIRILDI
Proje kapsamında 565 kilometre stabilize, 232 kilometre asfalt yol yapılması planlanırken, bin 345 kilometre stabilize, 250 kilometre de asfalt yol yapıldığına dikkati çeken Güvenç, şunları kaydetti: ''Müteahhitlerle yapılan pazarlık sonucu yüzde 150 indirim yaparak ek kaynak almadan planlanan çalışmaların üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Erzurum, KÖYDES Projesi'nde Türkiye'ye örnek olmuştur. Mülkiye müfettişlerinin raporunda örnek gösterilmiş ve bu devlet arşivine de girmiştir. Fakat buna rağmen bazı aklı erenler bu çalışmalara gölge düşürmeye çalışmaktadır.''
Güvenç, başarılı çalışmaların altında ilçe kaymakamları, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve İl Özel İdare Müdürlüğünün özverili olmasının yattığını ifade etti.
2007 İÇİN 60 MİLYON ÖDENEK
Bu yıl da söz konusu proje için 60 milyon YTL kaynak gönderilmesini beklediklerini ifade eden Güvenç, bu kaynakla 200 kilometre stabilize, 250 kilometre asfalt yol, 30 köyün de içme suyu şebekesi yapılacağını kaydeden Güvenç, şöyle devam etti:
''Öngörülen maliyetin çok altında, köylerin alt yapısına yönelik çalışma sergilendi. Aynı kalitede yapılan yol ve içme suyu şebekesinde şu ana kadar ciddi bir sorun çıkmadı. Bu yıl sonuna kadar Cumhuriyet tarihinde ilk defa stabilize yolu olmayan köy kalmayacak.''
Köylerin daha yaşanabilir hale getirilmesi için yapılan çalışmaların şimdiye kadar yapılmış olması gerektiğini belirten Güvenç, bu nedenle köylerin altyapı sorununun bir an önce giderilmesi için çaba gösterdiklerini kaydetti.
349 PROJE BU YIL TAMAMLANACAK
Güvenç konuşmasında 2006 yılının genel değerlendirmesi ve 2007 yılına ilişkin hedeflerle ilgili değerlendirme yaptı. Vali Celalettin Güvenç, 2006 yılında bin 420 projeden 793 projenin bitirildiğini, 349 adet projenin ise 2007 yılına devrettiğini söyledi.
Vali Güvenç, bu projelere toplam 288 milyon 2 bin 638 YTL harcama yapıldığını ve yüzde 92 fiziki gerçekleşme sağlandığını söyledi. 2007 yılında Erzurum'a gelecek olan toplam ödenek miktarının 120 milyon 794 bin YTL olduğunu açıklayan Vali Celalettin Güvenç, toplam yatırım tutarının ise 2 milyar 217 milyon 10 bin YTL olduğunu belirtti.
Toplantıda, daha sonra, diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından geçen yıl yapılan yatırımlar değerlendirildi.