BİZ BAŞARAMADIK
Edirne ve Burdur’dan sonra Türkiye'nin en büyük 3’üncü canlı hayvan borsası Diyarbakır'da açıldı. Hayvancılığın tarım sektörünün bütününde önemli bir oran oluşturduğu Erzurum ise beklemede.
BESİCİLİĞİN NABZI ERZURUM’DA ATMIYOR
Trakya, Akdeniz ve Güneydoğu anadolu bölgelerinde açılan canlı hayvan borsaları, bulundukları bölgelerde hayvancılığın gelişmesini ve beraberinde bölge ekonomilerinin canlanmasını tetiklerken, Doğuanadolu’da hayvancılığın merkezi Erzurum’da bu yönde olumlu gelişme yok.
YER BULUNAMAYINCA, DİYARBAKIR ÖNE GEÇTİ
Erzurum Ticaret Borsası Başkanlığı’nın bölgenin en büyük canlı hayvan borsasını Erzurum’da kurmak için başlattığı ciddi girişim, borsa kuruluş yeri sorunu sebebiyle atıl kaldı. Edirne, Burdur ve Diyarbakır’da Belediyelerin canlı hayvan borsası kurulmasıyla ilgili gelişmelere önemli oranda katkıları var. Erzurum ise yerinde sayıyor.
HAYVANCILIĞIN GELİŞMESİ İÇİN FIRSAT KAÇTI
Canlı hayvan Borsaları, bulundukları il ve bölgelerde hayvancılığın ve dolayısıyla tarım sektörünün gelişme ve kalkınmasına ciddi katkı sağlıyor. Et fiyatlarının belirlendiği borsalarda, hayvansal ürünlerin ihracatı için destekleme çalışmaları da yürütülüyor. Erzurum Canlı Hayvan Borsası’na sahip olamaması yüzünden, inisiyatifini Diyarbakır’a kaptırmış görünüyor.
HERTÜRLÜ SOSYAL DONANIM MEVCUT
Diyarbakır’da açılan,Kafeteryadan berbere, marketten celep lokaline, arıtma tesisinden hijyenik kesimhanelere kadar bir çok sosyal tesisi bünyesinde bulunduran ve 5 bin 256 hayvanı aynı anda barındıracak olan Türkiye'nin en büyük canlı hayvan borsası, 124 bin metrekarelik alanıyla Türkiye ve Ortadoğu'nun en önemli tesislerinden biri.
GÜNDE 2 BİN KESİM YAPILABİLİYOR
Toplam 3 bin 73 metrekarelik alan üzerine kurulu kesimhane monoray sistemli olup zemin ve asma kattan oluşuyor. Kesimhane, günlük 250'si büyükbaş, 1500 küçükbaş olmak üzere toplam 1750 hayvan kesip işleme kapasitesine sahip. Tesiste ayrıca uygun şartlarda adak ve kurbanlıklarını kestirmek için yer ve personel bulunuyor.
ARITMA TESİSİ BİLE VAR
Canlı Hayvan Borsası'nda 2 bin 500 metrekarelik alan üzerine kurulu olan Biyolojik Arıtma Tesisi dengeleme havuzu, flatasyon merkezi, blower, filtre pres binası, 2 adet çamur yoğunlaştırma ünitesi, son çökeltim havuzu, klorlama havuzu ve atık su havuzundan oluşuyor.. Günlük atık su miktarı ortalama bin 100 metreküp. Bu sular Biyolojik Arıtma Tesisi'nde temizlenip, son olarak da klorlandıktan sonra bırakılmaktadır.