TARİHİ MEKANLAR
KATMA DEĞER ÜRETECEK
Erzurum Kalesi'nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan 400-500 yıllık tarihi mekanlar, turizmin hizmetine sunulacak. Erzurum Kalesi'nde geçen yıl başlayan bilimsel kazı, sona erdi. Bu yıl 100 bin YTL harcanan, 15 arkeolog ve 70 işçinin katıldığı 22 günlük kazı çalışmalarında, 400-500 yıl önce kullanılan mekanların bir bölümü ortaya çıkarıldı.
TARİHİ YAPILAR CANLI TUTULACAK
Erzurum Müze Müdürü ve kazı başkanı Mustafa Erkmen, yaptığı açıklamada, gelecek yıl da sürdürülecek kazı çalışmaları ile kaledeki tarihi mekanların tamamının gün yüzüne çıkarılacağını ifade etti.
Düzgün kesme taşlarla yapılan ve yüzeyden birkaç metre derinde bulunan tarihi mekanların geçmişi hakkında henüz kesin bir tarih verilemeyeceğini bildiren Erkmen, ''Kesme taşlarla yapılan binaların 400-500 yıl öncesinden kaldığını tahmin ediyoruz. Tarihi mekanlar tamamen ortaya çıktığında, geçmişi hakkında kesin bilgiler edinebiliriz'' dedi.
RÖLÖVE ÇALIŞMALARI BAŞLATILIYOR
Gelecek yıl da yapılacak çalışmalarla tarihi mekanların tamamen ortaya çıkarılacağını belirten Erkmen, şunları söyledi: ''Birkaç metre yerin altında ortaya çıkarılan bu mekanlarda, rölöve ve restorasyon çalışmaları yapacağız. Kaledeki tarihi mekanların dışında kalan bölgelerde de hazırlanan peyzaj projesi uygulanacak. Bilimsel kazılarla ortaya çıkardığımız tarihi mekanları kullanılır hale getirip, turizmin hizmetine sunacağız.''
ENDER PROJELERDEN
Türkiye'de kaleler içinde turizm amaçlı tesislerin bulunduğunu ancak tarihi mekanların kullanıldığı ender kalelerin bulunduğunu kaydeden Mustafa Erkmen, şöyle konuştu:
''Biz Türkiye'deki ender projelerden birini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu sayede turistler hem tarihi mekanı gezme imkanı bulduğu gibi, bu mekanlarda içinde dinlenip, yeme içme gibi ihtiyaçları karşılayabilecek. Tanıtım açısından bu büyük fayda sağlayacaktır.''
''ERZURUM DÜNYA’DA EŞSİZ KENTLERDEN BİRİ''
Erzurum'un tarihi kimliğini ortaya çıkarılmak için yapılan çalışmaların önemine dikkat çeken Mustafa Erkmen, ''Erzurum aynı bölge içinde birçok önemli tarihi mekanı barından Türkiye ve dünyadaki ender illerden birisidir. Bunu en iyi şekilde değerlendirmek için çaba harcıyoruz'' dedi.
ÇEVRE DÜZENLEMESİNE ÖZEL ÖNEM VERİLECEK
Erzurum Kalesi, Çifte Minareli Medrese ve Üç Kümbetler gibi tarihi birçok mekanın aynı bölge içinde yer aldığını belirten Erkmen, şöyle devam etti: ''Bu tarihi güzelliklerin ortaya çıkarılması için kamulaştırma çalışmaları yapılıyor ve tarihi binaların çevresindeki metruk ve eski binalar yıkılıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı kamulaştırma çalışmaları tamamlandığında, Erzurum'un tarihi güzellikleri tamamen ortaya çıkacaktır. Anadolu'daki ilk Türk mimarisi örneklerinden olan Saat Kulesi ve kale mescidi ile Anadolu'nun en büyük medresesi, türbesi ve camisi bir gerdanlık gibi ortaya çıktığında Erzurum'un tarihi ve kültürel zenginlikleri daha iyi görülecek, yerli ve yabancı turistlerin daha çok dikkatini çekecektir. Kazı çalışmaları da bu çalışmaları açısından çok önemlidir.''