Ankara’da bir ilköğretim okulunda baş gösteren domuz gribi, eğitim camiasını ve velileri endişeye sevke etti. Kış aylarında grip vakalarının diğer illere göre, iklimsel sebeplerle yoğunlaştığı Erzurum’da veliler tedirgin. Okullarda yeterli sayıda hizmetli olmadığını, bu sebeple eğitim ortamının hijyenik olmadığını söyleyen veliler, Milli Eğitim Yetkililerinden okullara hizmetli takviye yapılmasını istediler.
//ERZURUM HAZIR MI?
Erzurum’da domuz gribi konusundaki endişe yoğunluğunun bir diğer sebebi de veli eğitimsizliği. Grip ve nezle olan çocuklarını, hiçbir kayıt gözetmeksizin okullara gönderen veliler hem kendi çocuklarını hem de diğer çocukları riske atıyorlar. Erzurum’da öğrencilere yönelik eğitim çalışması olmadığı gibi, öğretmenlere de bilgilendirme etkinliği düzenlenmiyor. Bu haliyle Erzurum domuz gribine hazır değil.
//KONCUK AÇIKLAMA YAPTI
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Ankara'da bir ilköğretim okulunda okuyan öğrencilerde domuz gribi tespit edilmesinin eğitim camiasında büyük endişe oluşturduğunu belirterek, "Domuz gribine karşı acil önlem alınmazsa okullar salgının başlangıç adresi olacaktır" dedi.
//TÜRK EĞİTİMSEN’İN DEĞERLENDİRMESİ
Ankara'da bir ilköğretim okulunda domuz gribi tespit edilmesi üzerine açıklama yapan Koncuk, domuz gribinin Nisan ayından beri dünyayı etkilediği ve Türkiye'de de bu virüsün yayılma tehlikesi olduğu göz önüne alındığında bugüne kadar alınan önlemlerin yeterli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Bu noktada bir ilköğretim okulunda yaşanan domuz gribi paniğinin Sağlık Bakanlığı'nın ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışmalarını hızlandırmasını zorunlu hale getirdiğini belirten Koncuk, "Bilindiği
gibi domuz gribi aşısı bu ay sonuna doğru Türkiye'ye getirilecektir. Aşının öncelikle risk gruplarına yapılacağı belirtilmelidir. Risk grubunda çocukların da bulunduğu göz önüne alındığında, Türkiye'ye gelecek domuz gribi aşısında önceliğin öğrencilere verilmesi zorunludur. Virüsün yayılma etkisinin ne denli hızlı olduğu düşünüldüğünde bu aşının öncelikle okullarda yapılmasında büyük yarar vardır. Aksi takdirde okullarda öğrenciler, öğretmenler, veliler en büyük risk grubunu oluşturacaktır" dedi.
//ÖĞRETMENLER EĞİTİLMELİ
Domuz gribine karşı öncelikle öğretmenlerin eğitimden geçirilmesinin şart olduğuna işaret eden Koncuk, "Domuz gribi nedir? Belirtileri nelerdir? Domuz gribi nasıl bulaşmaktadır? Domuz gribinden kendimizi koruma yöntemleri nelerdir? Acil müdahalede ne yapılması gerekmektedir? İşte eğitimciler tüm bu sorulara karşı hazırlıklı olmalıdır. Sağlık Bakanlığı domuz gribi hakkında okullarda öğrencilere ve velilere yönelik bilgilendirme çalışması yapmalı, onları da domuz gribine karşı ciddi bir eğitimdengeçirmelidir. Sağlık Bakanlığı yetkililerine bu konuda öğretmenler de yardımcı olmalı, tüm öğrencilere ve ailelerine ulaşılmalıdır. Grip belirtileri olan öğrenciler hiçbir şekilde okula gönderilmemeli ve domuz gribi riskine karşı en yakın hastaneye götürülmelidir" diye konuştu.
//OKULLARDA HİJYENİK ORTAM
Domuz gribinin bulaşmasının en hızlı yolunun eller olduğuna ve bu nedenle özellikle çocukların el temizliğine dikkat etmesi, yanlarında mutlaka sabun taşıması ve ellerini sık sık yıkaması gerektiğini kaydeden Koncuk, "Okullara hizmetli takviyesi yapılmalıdır. Çocuklarımızın sağlığı her şeyden önce gelmektedir. Bu nedenle bakanlık, konuya ticari kaygılarla yaklaşmamalı, öğrencilerin, eğitimcilerin sağlığını tehlikeye atmamalıdır. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı okullarda hijyenik ortamın sağlanmasıiçin hizmetli bulunmayan okullara acil hizmetli alımı yapmalı, hizmetli sayısının az olduğu okullara da takviyede bulunmalıdır. Okullarda domuz gribi vakalarının artması durumunda okullar bir süre için tatil edilmeli, bu süreçte eğitimin aksamaması için her türlü tedbir düşünülmelidir. Bu noktada Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun okulların kapatılması durumunda televizyondan eğitim verileceği önerisi yerindedir" dedi.
Koncuk, "Bu hastalığın Aralık ayında daha da şiddetini artırması beklenmektedir. En büyük risk grubunun çocuklar olduğu düşünüldüğünde, okullarda alarm düzeyi en yüksek seviyede olmalıdır. Çünkü domuz gribine karşı acil önlem alınmazsa okullar salgının başlangıç adresi olacaktır" ifadelerini kullandı.