ERZURUMLU ŞAŞKIN!
Erzurum nüfusundaki düşüşü yorumlayan vatandaşlar, kentte sosyal ve ekonomik sorunların ciddi boyuta ulaştığını, sorunların çözümsüzlüğe terk edilmesi yüzünden Erzurum’da halkın hayata tutunacak argümanının azaldığını, bunun sonucunda da göçün arttığını savundular.
GÖÇ GERÇEĞİ SORGULANMALI
Göç olgusunun son yirmi yıllık süreçte ciddi bir boyuta ulaştığını, meselenin bilinmesine rağmen özellikle siyasilerce hep göz ardı edildiğini öne süren vatandaşlar, ortaya çıkan durumun Erzurum vizyonunu kararttığını, ciddi önlemlerin acilen alınması gerektiğini bildirdiler.
SORUNLAR KRONİKLEŞTİ
Erzurum’da işsizlik sorunun Türkiye ortalamasının çok üstünde bulunduğunu savunan vatandaşlar, yaşam maliyetinin arttığı, şartların güçleştiği Erzurum’da sorunların kronik hal aldığını, göçün arttığını, Erzurum’un içinin boşaldığını vurguladılar.
SAYIM SONUCU ALARM VERİYOR
Erzurum’un tarihi, sosyal dinamizmi, kaynakları bakımından özellikli bir olmasına karşın, halkın yaşam düzeyini artırıcı sosyal ve ekonomik yatırımların gerçekleşmemesi sebebiyle sıradan bir il haline gelmekte olduğunu aktaran vatandaşlar, ADNKS sonuçlarının gerçekçi biçimde ele alınıp değerlendirilmesini istediler.
VATANDAŞ DİYOR Kİ…
Vatandaşlar, Erzurum’un nüfusunda düşüş yaşanmasını, ile ve bölgeye sahip çıkılmamasının bir sonucu olarak değerlendirirken, bazı vatandaşlar da, “ “Kimse karnını doyuramadığı bir şehirde durmaz. Çıkış yolu arar ve sonunda kaçar. Gidene, ‘dur’ denilmeyeceğine göre; insanımızı bu şehirden gitmeye zorlayanlara hesap sormak gerek” dediler.
GEÇİNEMİYORUZ!
Erzurum halkının nüfus azalmasıyla ilgili görüşleri şöyle:
Murat Aytemiz: (Manifaturacı)
“Erzurum’un durumu ortada. Ben esnafım, ama günlerim eski günleri anmakla geçiyor. İnsanlarda para yok, alışveriş durma noktasına geldi. Neden, çünkü bu şehirde artık para kazanılmıyor. Kim bilir, yarın öbür gün ben de buraları terk edip gideceğim. Herkes, çoluk çocuğunun geleceğinden sorumlu. Onlara bakamadıktan sonra, geçimlerini sağlayamadıktan sonra bu şehrin başını kimler bekler?
KİM SUÇLU?
Mehmet Yertekin (Tesbih imalatçısı)
“Nüfus sayımları, Erzurum’un hangi durumlara düştüğünün açık bir göstergesidir. Çevremizden gördüğümüz kadarıyla, tanıdık, eş-dost herkes Erzurum’u bırakıp gidiyor. Sebebi açık, iş bulmaya, çalışmaya gidiyorlar. Erzurum artık eski Erzurum değil. Kahveler ağzına kadar işsiz dolmuş durumda. Nüfus düştü, bildiğim kadarıyla belediyelere devletin gönderdiği para da eksilecek. Önlem alınmadığı sürece kan kaybı devam edecektir. Memuru da, işçisi de, işsizi de, buldukları ilk fırsatta buraları terk edecektir. İnsanların Erzurum’u bırakıp gitmeleri, yönetenlerin ilgi boyutunu gösteriyor”
SİYASETÇİLER KENDİLERİYLE YÜZLEŞMELİ
Durmuş İriç (İşletmeci)
“Siyasetçilerin yeterli boyutta hizmet etmediği, yatırımların yapılmadığı, yeni iş kollarının açılmadığı bir şehirde nüfusun düşmüş olmasına hiç şaşırmamak gerek. Bu, bir anda karşımıza çıkmış sorun değildir. Bugüne kadar bizi yönetenlerin bölgeye olan bakış açısının bir sonucudur. Ben Erzurum’da gün gelir karnımı doyuramaz duruma gelirsem, ben de giderim, herkes gider. İnsanların memleketleri doğdukları yer değil, artık doydukları yerdir. Erzurum’dan göç edenler de, doymaya gitmişlerdir. Bu açık bir hesaptır, vatandaşına sahip çıkamazsan, iş imkanı sunamazsan, senin şehrini bırakıp giderler. Bu durum en çok siyasetçilerimizi düşündürmelidir”
VATANDAŞ SİYASETÇİLERİ SORUMLU TUTUYOR
Akil Leylioğlu (Elektrikçi)
“Olan olmuştur, Erzurum’un milletvekili sayısı da düşmüştür. Milletvekillerimizin ne yaptıklarını artık ciddi ciddi düşünür olmaya başladık. Seçimden secime yüzlerini ancak görebildiğimiz siyasetçilerimizi, temsil ettikleri şehrin sorunlarıyla ilgilenmeye davet ediyoruz. Erzurum’dan 200 bine yakın insanın 8 yılda göç etmesi, acaba ne kadar umurlarında çok merak ediyoruz. Bu durumdan sorumlu olanlar, kesinlikle siyasetçilerdir. Bu cenaze de onlarındır.”
BU KAYBA KİM DUR DİYECEK?
Salih Kahveci (Kahveci)
“Çok sayıda esnaf arkadaşımız son 5 yıl içerisinde Erzurum’u bıraktı ve gitti. Nüfusumuzun düşmüş olmasına bu yüzden şaşırmıyoruz. Ankara, artık Ankara’da karar almaktan vazgeçmelidir. 8 yılda on binlerce insan Erzurum’u terk etmişse, bu durum, bir yerlerde ciddi sorunlar olduğunun göstergesidir. Hoş 8 yıl içerisinde Erzurum’a iş istihdamı sağlayacak yatırımlar yapılsaydı, bugün nüfusumuz düşmezdi. Erzurum tarım şehri, ama çiftçi burayı bırakıp gidiyor. Bu durum kimsenin de umurunda değil. Nüfus kayıp etmiş olmamızdan ötürü eğer üzüntü duyup da harekete geçmezlerse, daha çok nüfus kaybederiz.”
MİLLETVEKİLİ SAYISININ DÜŞMESİ ÖNEMLİ DEĞİL
Necati Güntay (Emekli)
“Milletvekili sayımızın düşecek olmasıyla ilgilenmiyorum. Bilmiyorum, hiç akıllarına geldi mi, insanların niye Erzurum’u bırakıp gittikleri? Kimi görsek sıkıntıdan bahsediyor, kimi görsek işsizlikten yakınıyor. Esnaf zor durumda, parasızlık yüzünden pazara çıkmakta, alışveriş yapmakta bile zorlanıyoruz. Erzurum’un durumunun iyileştiğini söylüyorlar, ama bu nasıl iyileşme anlamıyoruz.”