KAZIM KARABEKİR PAŞA ANILACAK
Alaca, Yeşilyayla, Tımar, Kars, Sübatan, Iğdır Oba ve Hak Mehmed köylerindeki toplu mezarların bulunmasına, geride bıraktığı tarihi vesikalarla büyük katkı sağlayan Milli Mücadele Kahramanı Kazım Karabekir Paşa, 27 Ocak tarihinde ölümünün 60’ıncı yıldönümünü dolduruyor.Askeri dehası ve liderlik vasıflarıyla Kurtuluş Savaşı’nda büyük rol oynayan Kazım Karabekir Paşa, aynı zamanda yazarlığı ve gazeteciliği ile de tanınıyor. Erzurum ve Kars’taki Albayrak ve Varlık gazetelerini yayınlattığı gibi, bir dönemde Halk Gazetesi’ni çıkaran Karabekir Paşa, Türk halkına hemen her alanda büyük hizmetler verdi.
HAYATINI TÜRK MİLLETİNE VAKFETTİ
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, Kazım Karabekir Paşa’nın, 60’ıncı ölüm yıldönümü münasebetiyle açıklamalarda bulundu. Paşa’nın hayatı, kişiliği ve kahramanlıklarla dolu yaşamıyla, özellikle Doğu Anadolu için ayrı bir öneme haiz olduğunu vurgulayan Konukçu, “Kazım Karabekir Paşa, Erzurum ve Erzincan’ın düşman işgalinden kurtarılması yönünde verdiği mücadelenin yanında, kaleme aldığı vesikalarla geçmişe dair çok önemli bilgilerin günümüze ulaştırılmasını sağlamıştır” dedi.
ERMENİLERİN YAPTIKLARI ZULMÜ BELGELERLE İSPAT ETTİ
Prof. Dr. Enver Konukçu, Kazım Karabekir Paşa’nın, 1915 ve 1918 tarihleri arasında Ermenilerce girişilen soykırım faaliyetlerini, resmi belgelerle günümüze aksettiren bir komutan olduğuna dikkati çekerek, “Paşa, Erzincan, Erzurum ve Kars harekatını tamamladıktan sonra, amaçları eşkıyalıktan başka bir şey olmayan Ermeni çetecileri takip etmiş, yapılan soykırımı ilk defa resmi belge ve vesikalarla tespit ederek günümüze kadar ulaştırmıştır. Kendisi, gözlemleri ve Ermeni çetecilerin attıkları her adımı 3. Ordu ve İstanbul’daki Harbiye Nezareti’ne bildirmiş, ‘Erzincan ve Erzurum’un Kurtuluşu’, ‘Sarıkamış-Kars ve Ötesi’ adlı eserleriyle de, soykırım olaylarını e Ermenilerin Türk halkına yönelik olarak bulundukları insanlık dışı hareketleri dile getirmiştir” diye konuştu.
Kazım Karabekir Paşa’nın, Doğu’da gösterdiği başarıların yanında, Çanakkale’deki Kereviz Dere çatışmalarında da eşi görülmemiş bir askeri harekât gerçekleştirdiğini anımsatan Prof. Dr. Konukçu, Paşa’nın, Erzurum ve Kars’ı içine alan Doğu Cephesi Kumandanlığı göreviyle şimdiki Arpaçay’a kadar Türk egemenliğini sağladığını kaydetti.
TÜRK MİLLETİ’NİN SESİ VE SOLUĞU OLDU…
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, milli sınırların tespit edilmesi hususunda da görev alan Kazım Karabekir Paşa’nın, askerlikten emekli olduktan sonra İstanbul Milletvekili olarak TBMM’ye girdiğini ve kısa bir süre Meclis Başkanlığı’na seçildiğine işaret ederek, “Kahramanlığı ve cesurluğuyla halk arasında “kara” “gözü kara” gibi lakaplarla anılan Kazım Karabekir Paşa, TBMM Başkanlığı’nı yürüttüğü süre zarfında, Stalin Rusyası’nın Doğu’daki üç ili kapsayan ilhak kararına sert çıkmış ve Türk Milleti’nin adeta sesi ve soluğu olmuştur. Paşa, TBMM Başkanlığı’nı yürüttüğü dönemde geçirdiği kalp krizi sonucu 27 Ocak 1948 tarihinde vefat etmiş ve devlet töreniyle ebedi istiraatgahına defnedilmiştir. Kendisi cesur bir komutan, Türk Milleti’ne tercüman olmuş bir politikacı ve aynı zamanda iyi bir yazar ve gazeteci olmuştur. Milli Mücadele’de önemli roller yüklenen Erzurum ve Kars’taki Albayrak gazeteleri, Paşa’nın halkı bir araya getirmesi ve istiklal morali kazandırılması sürecinde adeta mihenk taşları durumundadır.” şeklinde konuştu.