ERZURUM’UN TÜRK-İSLAM DÜŞÜNCE TARİHİNDEKİ YERİ ESERLEŞTİRİLDİ
ERZURUM TÜRK-İSLAM DÜŞÜNCE TARİHİNİN MERKEZİ
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından 26-28 2006 tarihleri arasında düzenlenen "Türk-İslam Düşünce Tarihinde Erzurum" konulu sempozyum, iki ciltlik kitaba dönüştürüldü. Üniversiteden birçok bilim adamının bildiri sunduğu ve 5 oturum halinde yapılan sempozyuma, dönemin Diyanat İşleri Başkan Yardımcısı Şevki Aydın da katılmış ve Erzurum’dan tüm İslam Alemi’ne “İlim tahsil ediniz” çağrısında bulunulmuştu. İki gün süren sempozyumda yapılan konuşmalar, sunulan bildiriler ve sorulara yönelik olarak verilen cevaplar, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından kitap haline getirilerek kütüphanelere kazandırıldı.
YAYIN KURULU
Üniversitenin kuruluşunun 50. Yıldönümüne ithaf edilen iki ciltlik eserin Yayın Kurulu Başkanlığı’nı Prof. Dr. Atilla Eroğlu yaparken, Prof. Dr. Bahattin Kök, Prof. Dr. Sadık Kılıç, Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, Doç. Dr. Selçuk Coşkun, Arş. Gör. Sinan Öge de, Yayın Kurulu Üyeliği görevini üstlendi. İlahiyat Fakültesi’nde baskısı gerçekleştirilen "Türk-İslam Düşünce Tarihinde Erzurum" isimli kitaplar, Düzenleme Kurulu BAşkanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ile Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Tülücü tarafından denetlendi.
ERZURUM’UN DÜŞÜNSEL TARİHDEKİ KONUMU
Erzurum kitaplığı ve kütüphanelere kazandırılan yeni eserle ilgili olarak açıklamada bulunan Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahattin Kök, Erzurum’un dün olduğu gibi bugün de stratejik önemini koruduğunu kaydederek, “Şehrimizin yüklendiği misyon ve sahip olduğu önemi tespit açısından bu eserler çok büyük anlam taşıyor” dedi.
ERZURUM DÜŞÜNCE TARİHİNDE MARKA
İktisadi, askeri ve kültürel yönden Erzurum'un her zaman gözde bir yerleşim mekanı olduğunu anlatan Prof. Dr. Kök, "Erzurum, Osmanlı döneminde bir silah üretim merkeziydi. Burada üretilen silahlar Paris ve Viyana'da sergilenmekteydi. Ayrıca, Erzincankapı Semti'nde darphane bulunmaktaydı. Gürcükapı'da ise İranlı, Hintli ve Uzakdoğulular yaşıyordu. Erzurum, bu özelliklerinin yanında, Türk-İslam tarihinde her zaman ayrıcalıklı bir yere sahiptir" şeklinde konuştu. "Türk-İslam Düşünce Tarihinde Erzurum" adlı eserlerin, Erzurum’un geçmişi, Türk-İslam düşünsel sürecine katkılarına dair önemli bilgileri barındırdığını ifade eden Kök, “Kütüphanelere kazandırdığımız bu eserler, mutlaka okunmalıdır” dedi.