Erzurumlu “gümüş”e yöneldi
Her geçen gün değer kazanan altın, vatandaşın alım gücünü zorlarken, Erzurum’daki gümüşçü esnafı ise altın dönemini yaşıyor. Satışların anormal derecede artışa geçtiği kaydedilen sektörde, hediyelik takılardan hamam takımına varıncaya kadar her türlü gümüş eşya, adeta kapış kapış ediliyor.
GÜMÜŞ SATIŞLARI TAVAN YAPTI
Taşmağazalar Caddesi’nde gümüşçülük yapan Yaşar Bingöl isimli 52 yaşındaki Erzurumlu esnaf, altının her geçen gün değer kazanması yüzünden gümüş satışlarının tavan yaptığını söyledi. Fiyatının yüksek oluşu sebebiyle altın satın alamayan vatandaşın, doğrudan gümüşe yöneldiğini belirten Bingöl, “Altın gibi tıpkı gümüşte dünya borsalarında işlem görüyor. Üstelik altın işlemeciliği ve kuyumculuk kişiye özgü bir sektör, ancak gümüş öyle değil. Gümüşten hediyelik bilezik olduğu gibi, hamam tası da oluyor. Bu da talep artışına sebep olduğu için işlerimizin canlanmasına neden oluyor” dedi.
Erzurum’da kuyumcular çarşısında altın dönemlerini yaşadıklarını kaydeden Yaşar Bingöl, bu durumun sadece Erzurum için geçerli olmadığını, Türkiye’nin her ilinde gümüş ve gümüş ürünlerinin yükselişte olduğunu ifade etti.
GÜMÜŞ YENİ YATIRIM ARACI
Gümüşçü esnafı Yaşar Bingöl, son 2 yıldır gümüşçülük sektörünün Erzurum’da nefes almaya başladığını anlatarak, şehrin geleneklerinden olan hamam takımının bile neredeyse tamamen gümüşten oluşmaya başladığını söyledi.
Bingöl, “Önceleri hamam takımı almak isteyen aileler, sıradan bir çeyiz dizerlerdi. Ancak altın takı anlamında kız tarafına gövde gösterisi yapamayan aileler, gümüşe yöneliyor. Takunyadan hamam tasına, ayna tarak takımından makyaj kutusuna kadar hamam takımındaki gereçlerin tamamı neredeyse gümüşten imal edilen malzemelerden oluşuyor” şeklinde konuştu.
TURİSTLERİN GÜMÜŞ İLGİSİ
Halkın, gümüşe bakış açısının atık değişmeye başladığına dikkati çeken Yaşar Bingöl, altın gibi gümüşün de değer kazandığını, yatırım yapmak isteyen için de risksiz bir yatırım aracı olduğunu belirtti. Bingöl, “Şu anda hakiki gümüşten imal edilmiş bir hamam tası, 250 ile bin 500 YTL arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Ayna ve tarak takımı, nalın diye tabir edilen takunyalar ise 500 YTL’den satılıyor.” dedi.
Yaşar Bingöl, yerli halk kadar yabancı turistlerin de gümüşe olan ilgisinin fazla olduğunu söyleyerek, batılı ülkelerde artık takıların bile gümüşten imal edilmeye başlandığını, bu yüzden yabancı turistlerin Türkiye’de çok daha ucuz olan gümüşe akın ettiklerini sözlerine ekledi.