Aile Hekimliği Ağustos’ta başlıyor
Erzurum, en az 3 bin kişiye bir doktor düşecek şekilde, “Aile Hekimliği” bölgelerine ayrıldı, uygulamaya ise Ağustos ayından itibaren başlanıyor. Aile Hekimliği sistemi için Sağlık Bakanlığı tarafından pilot iller arasına alınan Erzurum’da, sisteme geçiş hazırlıklarının bitirilmek üzere olduğu öğrenildi.
ÜÇ BİN KİŞİYE BİR HEKİM
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Aile Hekimliği’nden Sorumlu Yardımcısı M. Akif Eryiğit, hekimlerin, belli bölgelerde yaşayan ve kendi sorumlulukları dahilinde bulunan hastalarla yakından ilgilenmelerini amaçlayan uygulamaya, Ağustos ayından itibaren Erzurum’da da başlanacağını bildirdi.
Erzurum’un, en az 3 bin kişiye bir hekim düşecek şekilde bölgelere ayrıldığını, kentte yaşayan insanların kimlik numaralarından oturdukları evin kapı numaralarına kadar tek tek kayıt altına alındığını belirten Dr. Eryiğit, “Bu çalışmalar kapsamında ilimizde yaşayan vatandaşların kimlik numaraları ile birlikte kimlik bilgileri ve adres bilgileri tespit edilmiş: ilimiz yerleşim birimleri ise, 3000-3500 kişiye bir Aile Hekimi düşecek şekilde aile hekimliği bölgelerine ayrılmıştır.” dedi.
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI TEMMUZ’DA BİTECEK
Erzurum’da Ağustos ayında geçilecek olan yeni sisteme yönelik hazırlık çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini dile getiren İl Sağlık Müdür Yardımcısı Eryiğit,”İlimizde çalışan hekim ve yardımcı sağlık personeline “Aile Hekimliği 1. Aşama Uyum Eğitimi” verilmiş, ayrıca ilde bulunan hekimlere “Aile Hekimliği Sistemi ve Mevzuatı” hakkında bilgilendirme toplantıları yapılmıştır. Aile hekimlerine tahsis edilmesi planlanan sağlık birimlerinin tadilat çalışmaları devam etmektedir.İlimizde bu yeni sisteme geçildiğinde toplam 220 civarında Aile Hekimi tahsis edilmesi düşünülmektedir.” diye konuştu.
220 DOKTOR AİLE HEKİMLİĞİ YAPACAK
Aile Hekimliği uygulaması hakkında vatandaşın bilgilendirilmesine yönelik tanıtıcı faaliyetlerde de bulunacaklarını anlatan Eryiğit, sistemle ilgili olarak şunları aktardı: “Aile hekimliği kayıtları sağlıkla ilgili araştırmalarda çok değerli bir veri kaynağıdır. Sevk zincirinde önemli oranda başarı sağlar. Hastalıkların uygun basamaklarda ele alınmasını ve tedavisini mümkün hale getirir. Sevk gerektiğinde, kişinin sağlık bilgileriyle birlikte doğru uzmanlık dalına ve doğru merkeze gitmesini sağlayarak, yüksek maliyetli ikinci basamak sağlık hizmetlerinin daha etkili ve ekonomik biçimde kullanımını sağlar. Bu açıdan aile hekimliği aynı zamanda birçok yanlış yönlendirmeyi, düzensizliği, gereksiz sağlık harcamasını, ikinci basamakta gereksiz yığılmayı, kuyrukları ve hasta mağduriyetini engeller.”