2011 Kış Oyunları’nın resmi maskotuyla ilgili tartışmalara, Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel de katıldı. Güzel, resmi maskot olarak çift başlı kartalın tercih edilmiş olmasının, yerinde bir tercih olduğunu vurgulayarak, “Sorun maskotta değil, maskotun tasarlanış biçimindedir.” dedi.
//MASKOTUN TASARIMI
Çift başlı kartal figürünün, Orta Asya Türklerinden günümüze kadar uzandığını hatırlatan Erdal Güzel, gücü, asaleti, hâkimiyeti ve cesareti sembolize eden çift başlı kartal figürünün, sokaklarda tanıtımı yapılan modeliyle tam bir tezat görüntü oluşturduğunu dile getirdi. ERVAK Başkanı Güzel, üniversiteli bir öğrenci tarafından giyilerek, sokaklarda tanıtımı yapılan modelin, birbirine yapışık ikizleri andırdığını ve orijinal çiziminden çok uzakta, dikdörtgen bir kalıba sığdırıldığını anlatarak, “Maskot modelinde bir takım eksiklikler var. Önemli olan bunları zaman içerisinde görerek, gerekeni yerine getirmek ve eksiklikleri gidermektir.” şeklinde konuştu.
//SEMPATİK DEĞİL
Model maskotun, sevecen ve sempatik olmaktan uzak tasarlanmış olmasının yanında, herhangi bir coşku izlenimi de vermediğini ifade eden Güzel, orijinal çizime sadık kalınarak, yeni bir model oluşturulması çağrısında bulundu. 2011 Kış Oyunları’nın, eksiklikleri bertaraf edilmiş yeni modelle karşılanması gerektiğini söyleyen Erdal Güzel, “İtalya’nın, ‘Dahu’ adını verdiği, Çinlilerin de ‘Dong Dong’ diye isimlendirdiği maskotlarla mukayese edilecek olunursa, elbette bizim maskotumuz çok daha sempatik. Fakat kabul etmek gerek, eksiklikleri var.” ifadelerini kullandı.
//ÇİFT BAŞLI KARTAL FİGÜRÜ
ERVAK Başkanı Erdal Güzel, “Çift başlı kartal figürü, bugün Yakutiye, Çifte Minareli Medrese ve daha birçok tarihi eserle günümüze kadar taşınmış durumda. Bunun yanında Atatürk Üniversitesi’nin girişinde de yer verilen çift başlı kartal figürü, BESYO’da da tırmanma duvarı olarak inşa ediliyor. Bu simge, bizim açımızdan tarihi bir özelliğe sahip. Figür, biri doğuya, biri de batıya bakan iki kartal başından müteşekkil olmakla birlikte, verdiği mesaj, doğuya ve batıya hakim olmaktır. Kartal, yüzyıllar oyunca gücün, asaletin sembolü olmuştur. Oyunlar için bu figürün seçilmesi tercihi yerindedir, fakat tasarım eksikliklerle doludur. Bu nedenle orjinaline sadık kalınmak kaydıyla, model konusunda yeni bir düzenlemeye gidilmelidir. Bu konuda ilgili kurum ve kişilerce gerekli adımların atılacağına inanıyoruz.” dedi.