ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu Doğa Harikaları: 8 - Muş 1071 Lalesi
Doğu Anadolu Doğa Harikaları: 8 - Muş 1071 Lalesi
2 bin tondan fazla patates virüslü çıktı
2 bin tondan fazla patates virüslü çıktı
Bingöl yolunda 2 araç çarpıştı: 7 yaralı
Bingöl yolunda 2 araç çarpıştı: 7 yaralı
Oltu’da Trafik Haftası etkinliği
Oltu’da Trafik Haftası etkinliği
Erzurumlu Bulic’ten gastronomi başarısı
Erzurumlu Bulic’ten gastronomi başarısı
HABERLER>EKONOMİ
7 Ağustos 2009 Cuma - 05:44

Doğru tespit..

G.İSPİRLİ/Erzurum ekonomisinin kırılgan ve istikrarsız yapısı bilimsel çalışmalarla ele alınıyor. Kocaeli Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve Kandıra Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yusuf Bayraktutan Erzurum ekonomisini “Fırsatlar ve Tehditler”, “Sektörel Gerçekler”, “Yatırım Eğilimleri”, “Göç Sorunu”, “İl ekonomisinin Temel Meseleleri”, “İl Bütçe Performansı” başlıklarında irdeledi.

Doğru tespit..

BAYRAKTUTAN’IN TESPİTLERİ
Erzurum ekonomisini bilimsel verilerle analiz eden Bayraktutan, kişi başına en fazla bütçe harcamasının yapıldığı iller sıralamasında Erzurum’un ön sıralarda yer alıyor oluşunun, kentteki ekonomik yapının zayıflığını yansıttığını, bütçe açığının ise katma değer üretiminin zayıf olduğunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.
TİCARET SEKTÖRÜNDEKİ GİDİŞAT
Ticaret sektörünün Atatürk Üniversitesi'ne bağımlı hale geldiğinin altını çizen Bayraktutan, faal mükellef sayısı 2001-2008 verileri bazında, son yıllarda GMSİ mükellef sayısındaki artışa dikkat çekti. Bayraktutan Gayrimenkul Sermaye İradı Vergi mükellefi sayısındaki artışın, ildeki ticari sermayenin sabit yatırımlara yöneldiğini gösterdiğini, bunun sermayenin de sabitleşmesi, istihdam oluşturmaması ve katma değer üretememesi sonucunu doğurduğunu ifade etti.
İLDE GELİR DAĞILIMI
Erzurum’da, her bir kişinin meydana getirdiği ortalama bütçe gelirinin, 492 TL, Erzurum’da yaşayan her bir kişi için devlet tarafından yapılan bütçe harcamasının ise 2 bin 36 TL olduğunu belirten Bayraktutan, giderin gelirden arındırıldığında, devletin, Erzurum’da yaşayan her bir vatandaş için bin 543 TL’lik harcama yaptığını ifade etti. Bayraktutan, bu sonucun düşük gelirlilerin sayısındaki fazlalığı ortaya koyduğunu vurguladı.
GÖÇ GERÇEĞİ
Bayraktutan, “ Kent bağlamında bütçe açığı, Erzurum’daki katma değer üretiminin zayıf olduğunun bir göstergesidir. Kişi başına yapılan bütçe harcamasının artmasında, sermaye göçü önemli bir rol oynamaktadır. Üreten ve gelir elde eden kesim bölgeden göç ettikçe, katma değer üretmeyen ve gelir elde edemeyenlerin sayısı artmakta; bu süreç kentin bütçe performansını zayıflatmaktadır” dedi.
TÜKETİME YOĞUNLAŞMA
Erzurum’da tarım, sanayi ve hizmetler sektörünün içinde bulunduğu süreci ele alan Bayraktutan, “ İlde sanayileşme çabaları istenen gelişmeyi gösterememiş; il, hem kamu, hem de özel sektör açısından uygun bir sanayi merkezi konumuna gelememiştir. Erzurum imalat sanayinin katma değerinin Türkiye imalat sanayi katma değeri içindeki payı giderek azalmaktadır. İlde faaliyet gösteren imalat sanayi işletmelerinin önemli bölümü tarıma dayalı sanayi işletmeleridir. Bu açıdan İl imalat sanayi, tüketim malları üreten bir sanayi konumundadır.” kaydını düştü.
TARIMSAL REALİTEMİZ
Tarım sektörünün Erzurum için büyük önem taşıdığına işaret eden Bayraktutan, İlin tarımsal kaynaklar bakımından zenginlik gösterdiğini, tarımsal alanların doğru ve verimli kullanımı, kaynakların değerlendirilmesine yönelik sanayi yapılanmasına yoğunlaşılması durumunda katma değer üretiminde artış olabileceğine, bunun istihdama katkı sağlayacağına işaret etti.
OSB VE SANAYİLEŞME

Organize sanayi bölgelerinin, bölgelerarası dengesizliğin giderilmesi ve bölge ekonomik potansiyelinin değerlendirilmesi için önemli rol oynadığını belirten Bayraktutan, Erzurum’da bulunan iki organize sanayi bölgesinin bu rolleri üstlendiğini söylemenin, şimdilik mümkün görünmediğini bildirdi. Bayraktutan, Erzurum’da son yıllarda hizmetler sektöründeki gelişmelerin ise ümit verici boyutta olduğunu dile getirdi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
aydınlı 8 Ağustos 2009 Cumartesi 11:04

aynen öyle abicim

Yorumu oyla      7      5  
Murat Başaran 7 Ağustos 2009 Cuma 14:43

Biz Erzurumlular dedikodudan, birbirimizin peşine takılıp ayıp aramaktan vazgeçipde, geçim zorluğuna, Erzurumun ileri gitmesine bakalım. Nedir bu halimiz?

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aziziye’de dolu vurgunu
Erzurum’un Aziziye ilçesi başta olmak üzere, merkeze bağlı çok sayıda ...
“Ya iş verin, ya aş verin”
GHA/Otelciler Kahveciler ve İnternetkafeciler Odası Başkanı Başkan Saka, ...
TÜİK sağlıklı bilgi alamıyor
AYHAN TÜRKEZ(İHA) – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Erzurum Bölge Müdürü ...
 
“Esnaf yok oluyor”
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
Takı Fuarı ekim’de açılacak
‘Gold Expo Karadeniz’ 2-4 Ekim tarihleri arasında Trabzon Dünya Ticaret ...
Patosluk ekinleri kalmadı
BEDİR ALTINOK/Doğu Anadolu Bölgesinde güneşli günler başlamasına rağmen, ...
 
Ticarete 2011 damgası
GHA/2011 yılında 25’incisi düzenlenecek olan Üniversitelerarası Kış Oyunları, ...
Çıraklık tarihe karışıyor
Erzurum’daki Sanayi Siteleri’nde çırak sıkıntısı çekiliyor. Motorlu araç ...
Pazarcılıkta yeni süreç
Erzurum Seyyar Satıcıları Odası, Palandöken Belediyesi ile ‘numaralandırma’ ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva