DOĞU ANADOLU BESİCİLER BİRLİĞİ'NDEN SÖZLEŞMELİ SÜT İNEKÇİLİĞİ PROJESİ
DOĞ-BES-BİR BAŞKANI ILICALI;
"ÇİFTÇİ AB HİBELERİNDEN HABERDAR DEĞİL"
Türkiye'de yıllarca ihmal edilen hayvancılık, Avrupa Birliği Bölgesel Hibe Programları çerçevesinde yeniden ayağa kaldırılmaya çalışılıyor.
Doğu Anadolu Besiciler Birliği (Doğ-Bes-Bir) tarafından hazırlanan"Sözleşmeli Süt İnekçiliği Projesi" çiftçilerin ayağına kadar gidilerek anlatılıyor. Geçmiş yıllarda hibe olarak kendilerine verilen ineklerin sağlıksız çıkması sebebiyle endişeli olan çiftçiler, iknaedilerek projeye
dahil edilmeye çalışılıyor. Doğ-Bes-Bir Başkanı Nazmi Ilıcalı, bölge çiftçisinin Avrupa Birliği hibe yardımlarından haberdar olmadığını, özellikle hibeleri halka anlatmak için çaba gösterdiklerini söyledi.
ILICALI; "TÜRKİYE'DE TARIM KÜÇÜLÜYOR"
Ilıcalı Türkiye'de de tarım ve hayvancılığın her geçen gün küçüldüğüne dikkat çekerek, eğitimsiz çiftçinin Avrupa Birliği standartlarıda tarım ve hayvancılık yapmalarının zor olduğunu ifade etti.
Özellikle doğu bölgesinde hayvancılık sektöründeki sorunun hayvan sayısındaki düşüşle kalmadığını belirten Ilıcalı, "Verimlilik de buna bağlı olarak yüzde 35 civarlarında azaldı. Türkiye'deki meraların yüzde 15'inin bulunduğu Erzurum'da yaylalar boşalmış durumda. Türkiye'de 1980 yılına kadar nüfus artışına paralel olarak hayvan sayısı artarken, son 20 yıldan itibaren ithalatın serbest bırakılması, hayvansal ürünlerin ithalatındaki artış, pazarlama sorunları, ekonomik düzensizlik ve terör olayları nedeniyle hayvan sayısında hızlı bir azalma yaşandı. Nüfusunun 60'ı geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan ülkemizde hayvancılığı yeniden şahlandırmak amacıyla kolları sıvayan Doğu Anadolu Besiciler Birliği'nin hazırladığı Sözleşmeli
Süt İnekçiliği Projesi, bölge çiftçisinin yeni umudu oldu." dedi. Doğ-Bes-Bir Başkanı Nazmi Ilıcalı ayrıca, çiftçinin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı dikkate alınarak hazırlanan projenin özünü şöyle açıkladı:"AB hibelerinden sağlanacak kaynak ile organik inek alınacak, bunlar sözleşmeli üreticilere dağıtılacak. Sözleşmeli üreticilerden alınan sütler aracı kurumun yardımıyla tekrar ineğe dönüştürülecek, bu inekler tekrar üreticilere dağıtılacak." diye konuştu.
HAYVANCILIĞIN SORUNLARINI ANCAK
BU İŞLE UĞRAŞAN KİŞELER ÇÖZEBİLİR"
Doğ-Bes-Bir Yönetim Kurulu üyesi Ertaç Köşklü ise Hayvancılık konusunda bugüne kadar devletin uygulama koyduğu projelerin başarıya ulaşmadığını dile getirdi. Köşklü, "Hayvancılığın sorunlarını ancak bu işle uğraşan insanlar çözer. Bugüne kadar Ankara'da oturup buradaki çiftçilerin sorunlarına çare aramaya kalkıştılar. Olmadı başaramadılar. İlk defa bizler sorunu yerinde araştırıp proje geliştirdik. Bu projeyi de Ankara'da bulunan AB Türkiye Sekreterliği'ne sunacağız" dedi.
Türkiye’deki tarım ve hayvancılık AB standartlarının dışında olduğunu dile
getiren Köşklü, şunları kaydetti; "Türk çiftçisinin hemen AB standartlarına
uyak uydurması isteniyor. Ancak Türk çiftçisinin kayıt altına alınması
oldukça zordur. Çiftçi eğitimi gerekli. AB standartlarını yakalamanın yolu
çiftçiyi eğitmekten geçer."