DOĞBESBİR TARAFINDAN
SÖZLEŞMELİ ORGANİK ET VE SÜT PROJESİ BAŞLATILDI
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DOĞBESBİR) tarafından sözleşmeli organik et ve süt üretim projesi başlatıldı.
Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Tarım İl Müdürlüğü, Veteriner Kontrol Enstitüsü, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile DAPHAN Organik Tarım A.Ş.'nin ortaklaşa yürüteceği projeyle önümüzdeki aydan itibaren bölge besicileri organik ve süt üretimine yönlendirilecek ve teşvik edilecek.
ÜRETİM VE VERİMLİLİK STANDARTIN ALTINDA
DOĞBESBİR Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, Erzurum'da üretilen et ve sütün normal standartların çok altında olduğu gibi AB standartlarına ulaşmasının da zor olduğuna dikkat çekti. Ilıcalı, "Organik bitkisel üretimle organik hayvan yem bitkisi üreten üreticilerimiz organik hayvansal üretime geçmek istemektedirler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamaya koyduğu Ekolojik Marketler Zinciri, organik hayvansal ürünlerin değerlendirmesi için bir fırsattır" dedi.
AMAÇ POTANSİYELİ DEĞERLENDİRMEK
"Projenin amacı, Erzurum'da var olan hayvansal organik et ve süt üretimi potansiyelini Organik Tarım Yönetmeliği'nin esaslarına uygun, yayılmasını ve gelişmesini, üretici ve tüketicinin Organik Tarım Ürünleri yönünden bilinçlenmesini sağlamak olacaktır" diyen Ilıcalı, "Projeyle, organik et ve süt üretimini gerçekleştirerek, insan sağlığı ve çevrenin bozunmasını önlemeyi, katılımcı kalkınma modeli oluşturmayı, yoksulluğu azaltmak, üreticinin gelir seviyesini ve tarım ve tarım dışı sektörlerde istihdam ve verimliliği artırmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
ORGANİK YEM ÜRETİMİ İLGİ GÖRDÜ
2004 yılında başladıkları Sözleşmeli Organik Tarım Projesi kapsamında organik yonca, organik korunga, organik çayır otu üretmiş ve sertifikasını aldıklarını hatırlatan Ilıcalı, "Bu proje kapsamında organik hayvan yemi üreten üreticilerimizin Organik Hayvancılığa başlaması kaçınılmazdır. Kontrol ve sertifikasyon kuruluşunun uygun gördüğü işletmeler ve hayvanlarla organik hayvancılığa başlanır. Damızlık ineklerle organik süt üretimi bu hayvanların erkek danalarıyla organik et üretimine başlanır" şeklinde konuştu.
DEĞERLENDİRME KOMİTESİ OLUŞTURULDU
Ilıcalı, projenin hazırlanmasında Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı, Veteriner Fakültesi Dekanlığı, UNDP Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı DAKAP Koordinatörlüğü, Erzurum Tarım İl Müdürlüğü, Veteriner Araştırma Enstitüsü, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Daphan Organik Tarım A.Ş, ve çiftçilerin katılımı ve katkıları sağlandığını ifade ederek, bu kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan bir yönlendirme komitesi oluşturulduğunu belirtti.
ÜRETİCİYE PAZARLAMA FIRSATI
Projeyle üreticilerin üreteceği etlerden yüzde 60 randımanın üzerinde olanlar geçiş döneminde piyasa ortalamasının yüzde 10, organik sertifika aldıktan sonra piyasa fiyat ortalamasının yüzde 40 üzerinde pazarlanması sağlanacağını anlatan Nazmi Ilıcalı, "Proje kapsamında organik et üreten üreticiler projenin sağlıklı yürümesini sağlamak ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın et teşvik priminden faydalanması için Organik Et Üreticiler Birliğini kuracaktır" dedi.