DEMİR ZAMMI HURDACILARA YARADI
İnşaat sektörünün vazgeçilmezlerinden olan demirin, son aylarda yaşadığı anormal fiyat artışı, hurdacı mekanlarına adeta nur yağdırdı. Tonu 2 bin liraya varan fiyatlardan satılmaya başlanan demir, inşaat sahiplerini zora sokarken, küçük çapta yapım işleri yürüten vatandaşlar, hurdacılara akın ettiler. Sökülen inşaatlardan artakalan ve hurdacılarda toplanan inşaat demirlerinden satın almak için birbirleriyle yarışa giren vatandaşlar, tonu 300 YTL’den satılan çubuk demir için şehirdeki tüm hurdacıları yakın markaja almaya başladılar.
HURDACILARIN YÜZÜ GÜLDÜ
Erzurum’da 35 yıldır geçimini hurdacılık yaparak sağlayan 72 yaşındaki Bahattin Yıldız, inşaatlarda kullanılan çubuk demire son aylarda büyük ilgi gösterildiğini söyledi. Demirin fiyatlarında yaşanan yüzde 150 oranındaki artışın, inşaat yapacak olanları hurdacılara yönelttiğini vurgulayan Yıldız, “Geçtiğimiz yıldan stok ettiğimiz tüm inşaat demirlerini sattık. Hatta henüz piyasadan toplamadığımız demirler için bile müşterilerimiz hazır” dedi.
İNŞAAT DEMİRİ, HURDACILARDA 300 YTL
İnşaat demirinin tonunun, piyasada bin 500 ila 2 bin YTL’den satıldığına dikkati çeken Bahattin Yıldız, hurdacılarda ise bu rakamın 300 YTL olduğunu anlatarak, “Demir sonuçta aynı demir, ustalar bu demiri alıyor, düzeltiyor ve inşaatlarda kullanmaya devam ediyorlar” diye konuştu. Büyük inşaatların dışında küçük çapta yapım işi yürüten inşaatçıların, demirin yaşadığı fiyat artışının ardından hurdacılara yöneldiğini dile getiren Yıldız, “Öyle görünüyor ki, demirin fiyatı artmaya devam edecek. İnşaatlar yeni başladı, önümüzde yaz sezonu var. Eğer inşaat sektörü geçtiğimiz yıl olduğu gibi durgun geçmezse, demirin tonu bu yılsonuna kadar 2 bin 500 YTL’yi bile bulur.” diyerek, inşaat demirinin artık altın kadar değerli olmaya başladığını ifade etti.
Öte yandan inşaatlarda kullanılmak için sadece demirin değil, su boruları ve kalorifer peteklerinin de artık hurdacılardan temin edilmeye başlandığını dile getiren Yıldız, “Zamlar böyle işte. Bir tarafı zora sokarken, diğer tarafın yüzünü güldürüyor.” dedi.