ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Murat Cengiz gözyaşlarıyla uğurlandı
Murat Cengiz gözyaşlarıyla uğurlandı
Çiftçi 29 din görevlisine başarı belgesi verdi
Çiftçi 29 din görevlisine başarı belgesi verdi
Çiftçiden ağaçlandırma seferberliği vurgusu
Çiftçiden ağaçlandırma seferberliği vurgusu
YURTLİG Futbol Bölge maçları sona erdi
YURTLİG Futbol Bölge maçları sona erdi
Erzincan - Erzurum yolunda kurbanlık denetimi
Erzincan - Erzurum yolunda kurbanlık denetimi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
13 Eylül 2010 Pazartesi - 05:54

Çifte Minareler tarihi bekliyor

Tarih boyunca bir çok medeniyete beşiklik etmiş olan Erzurum’un, en gözde tarihi eserlerinden olan Çifte Minareli Medrese, ifade edilmesiyle bile akıllara hemen Erzurum’u getiriyor.

Çifte Minareler tarihi bekliyor

Tarihi Medrese, asırlara göğüs gererek günümüze ulaştı. Şehrin merkezinde bulunması nedeniyle, civarı da çekirdek Erzurum diye adlandırılıyor. Erzurum Ulu Camii’nin doğusunda, "Tebriz Kapısı Çarşısında" bulunan bu Mamurenin en çok yaygın ve bu gün yaşayan ismi “Çifte Minareler” veya “Çifte Minareli Medrese”dir Mamure kesme taştan ve müstakil planla inşa edilmiştir. Cephede minare kaideleri öne doğru çıkıntılıdır. İki minare arasında nebati geometrik tezin atlı istalaktitli Taç Kapısı vardır. Minare kaidelerinin alt ön kısmında müstakil bir komi üzerinde iki "Selçuk Arması" vardır. Batıdaki armada, altta ağzını açmış iki yılan, ortada dilimli bir yaprak, bunun üstünde çift başlı bir kartal vardır. Doğuda bulunan simetriğine yaprak ve kartal işlenmemiştir.
//TARİHİ MEDRESE
Dam hizasında çift kat korniş içerisinde çinililerle süslü ortasında Allah-Muhammet ve dört çariyari güz inin ismi yazılıdır. Yari üstün vari sütunların meydana getirdiği minarelerin üzerleri çini tezinatlı şerefe altları istalaktitlidir. Şerefelerin üst kısmı bir rivayete göre hiç yapılmamış, bir rivayete göre de yıkılmıştır. Eser bütünüyle 35 x 48 m²’lik bir alanı kaplar. Taç kapıdan geniş bir avluya geçilir. Avlunun etrafı sütunlarla çevrilidir. Öğrenci odaları avlunun etrafında yer alır. Bu gün yıkık olan güneydeki eyvana bitişik kümbet vardır. Kümbet kübik bir kaide üzerine pologonal bir gövde ve konik külahtan oluşmaktadır. Eser heyeti umumiyesiyle Selçuk stilinde XIII. asrın sonlarına doğru yapılan, önemli bir hadise ile tezinatı yarım kalan ve "Fakülte Karşılığı" tedrisat yapan Çifte Minareli Medrese mimari yapısı taş oyma ve kabartma tezinatı, çini süslemeleri ile muhteşem bir şaheserdir. Kitabesi yok edildiği için Türk sanatı bilginleri medresenin 1285-1290 yılları arasında ilhanlılar zamanında yaptırılmış olması gerektğini ileri sürmektedirler.
//EVLİYA ÇELEBİ’NİN DİLİNDEN ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE
Evliya Çelebi, bu eşsiz eserin değerini şu sözlerle anlatmaktadır: “Bu cam termin edilse kürei arzda, misali bulunmaz bir eser olur. Allah tamirini müyesser eylese”
Burayı I. Alaeddin Keykubad kızı için yaptırmaya başlamış.Kendisi harbe gidip şehit olunca paralarını alamayan ustalar yarım bırakarak gitmişler. Bir de şöyle bir rivayet vardır ki bu en
fazla tutulanı ve bilinenidir: Bu muazzam yapıyı yapan bir usta ve bir çırağı varmış.Bina yükseldikçe çırak bu işte ustasından daha zanaatkar olduğunu göstermeye başlamış.Bu durumu ne kadar kıskansa da usta bir şeyler diyememiş.Bir gün yine çalışırlarken çırak ustasına seslenerek su istemiş ve bunu duyan usta: "Usta idim oldum şegirt,al destiyi suya seğirt" diyerek kendini minareden aşağıya atmış.Bunu görüp hatasını anlayan çırak çok pişman olmuş ve ustasının arkasından kendini aşağıya atmış.Ve çalışan işçiler bu vahim olaya çok üzülmüşler ve işi yarım bırakarak gitmişlerdir.Bu efsane en çok bilinen ve anlatılanıdır,zira doğruluğunu destekleyen işçilik farklarını yapı üzerinde rahatça görmek mümkündür.Yakutiye'nin sağ yarısını çırak sol yarısını ise usta yapmıştır.Ve dolayısıyla sağ
yarısındaki sütunlar,duvar kenarları ve diğer detaylar daha işlemeli ve güzel iken sağ yarısı daha sade bir yapıdadır. Burada örnek olması açısından size Yakutiye'nin giriş kapısının iki yanındaki süslemelerin usta ve çırak tarafından yapılanlarını veriyorum. Sizde bu farkı rahatça görebileceksiniz. Burada bariz bir şekilde farkını görebileceğiniz gibi arada işleme farkları var. Burada solda ustanın yaptığı işleme ve sağda ise çırağın yaptığı işleme görülmektedir. Sağdaki işlemenin ortasında kartal işlemesi ve altında yaprak şeklindeki motifler varken,solda daha sade olan bu yapraklar ortasında ise bir kartal işlemesi bulunmamaktadır.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhuriyet Parkı, Aziziye oldu
ERZURUM(GHA) - Osmanlı-Rus Savaşları'nda bölgede gösterilen kahramanlığı ...
Huzur Mekanları Vakıflar’a emanet
ERZURUM(GHA) - Erzurum'da Vakıflar Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak 40 Cami, ...
Abdurrahman Gazi Türbesi'ne ziyaretçi akını
Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve Hazreti Peygamber'in (S.A.V) sancaktarı ...
 
Doğu köy evleri modernleşiyor
Kars'ın Selim ilçesine bağlı Çıplaklı köyünde son yıllarda vatandaşlar ...
Mezarlıkta dualı bayramlaşma
Erzurum’da Ramazan bayramının ilk gününde mezarlıklar kabir ziyareti yapanlarla ...
Yoksulluk tatil kültürünü yok ediyor
''Türklerin Tatil Alışkanlıkları Araştırması''na göre Türk halkının bir ...
 
Erzurumlu aile, başkanı ağırladı
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ın Erzurumlu Kılavuz ailesinin ...
Davulcular çifte bayram yaptı
Erzurum'un Oltu ilçesinde ramazan boyunca sahurda davul çalarak vatandaşları ...
Erzurum Bayram coşkusunu yaşıyor
Erzurum’da bayram namazı için camilere akın eden vatandaşlar, vaazları huşu içinde dinledi.
 
ERZURUM
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kör ölür badem gözlü olur!
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva