Çiftçinin kar çilesi
Erzurum'un yüksek kesimlerdeki köylerde çiftçiler, tarım arazileri ve meralarda oluşan kar tabakasının üzerine erken erimesi için toprak serpiyorlar.
Yurdun diğer bölgelerinde tarım arazileri ekilmeye başlanırken, uzun ve yağışlı bir kışın ardından Erzurum'da, özellikle dağlık bölgelerde bulunan köylerde, bahar mevsimine rağmen kar birikintileri hala çözülmedi.
KÖYLÜLER EKİM’İN GECİKMESİNDEN ENDİŞELİ
Zaman zaman kar yağışının etkili olduğu Ilıca İlçesi'ne bağlı Ovacık bölgesindeki köylerde, tarım arazilerinde ve meralarda kar tabakasının kalınlığı 1.5 metreye kadar çıkıyor.
Bölgede, kar tabakasının yaz mevsimine kadar erimemesi nedeniyle tarlaların zamanında ekilmemesi durumunda, ürünler hasat dönemine yetişemiyor.
Yüksek kesimlerdeki yerleşim birimlerinden Çatak Köyü Muhtarı Mehmet Zeki Karataş, yaptığı açıklamada, 2 bin 400 rakımlı köylerinde kış koşullarının yılın 4. ayına kadar devam ettiğini söyledi.
KAR, ÜRÜNLERİN HASAT DÖNEMİNİN GECİKMESİNE YOL AÇIYOR
Kar tabakasının geç erimesinin, köylüyü zor durumda bıraktığını ifade eden Karataş, şöyle konuştu: ''Bu bölgede kar, normalde haziran ayına kadar erimiyor. Ekimi yapılan buğday, çavdar, arpa gibi ürünlerin hasat dönemine kadar yetişmesi için, bahar döneminde tarlaların ekilmesi gerekir. Ayrıca hayvanlarımızın yem ihtiyacını karşılamak için de meraların da bahar döneminde açılması gerekir. Bu sıkıntıyı aşmak için uygulanması zor fakat etkili olan toprak serpme yöntemini başvuruyoruz.''
ASIRLARDIR UYGULANAN YÖNTEM
Toprağın, üzerine serpilmesi durumunda karın daha erken erimesini sağladığını ifade eden Karataş, bu yöntemin bölgede çok tutulduğunu ifade etti.
Köy sakinlerinin işbirliği yaparak meralara ve tarım arazilerine her bahar döneminde toprak serptiğini anlatan Karataş, ''Asırlardır köyümüzde tarla ve meralardaki kar tabakasını eritmek amacıyla üzerine toprak serpilir'' dedi.
KARI TOPRAK TAŞIYARAK ERİTİYORLAR
Belirli noktalarda kar tabakası temizlendikten sonra çıkarılan toprağın kızaklarla taşınarak tarla ve meraların yüzeyine ince bir örtü halinde serpildiğini kaydeden Karataş, bu ince toprak örtüsünün kar birikintisini 1 ay içerisinde yeniden kar yağmaması halinde tamamen erittiğini vurguladı.
Karataş, 10 dönümlük bir tarım arazisinin üzerindeki kar tabakasına toprak serpme işini, 3 kişinin 1 günde ancak tamamlayabildiğine dikkati çekerek, ''Tarlalara toprak serpmek köylü için gerçekten çok yorucu bir iş. Ama bu yöntem kullanılmadan arazilerde tarımsal üretim yapmak da mümkün değil'' diye konuştu.
TOPRAK SERPME METODU KULLANILIYOR
Ovacık bölgesindeki Akdağ Köyü Muhtarı Bahattin Bozuçurum da, tarla ve meralarda kar tabakasını eritmek amacıyla kullanılan toprak serpme yönteminin aynı bölgede bulunan 36 köyde uygulandığını ifade etti.
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Yıldırım ise köylülerin kullandığı toprak serpme yönteminin fiziksel bir olay olduğunu ifade etti.
Toprakta, koyu renk olması nedeniyle beyaz renkli cisimlerdekinin aksine güneş ışınlarının yoğrulduğunu ve biriken ışık enerjisinin ısı enerjisine dönüştüğünü dile getiren Yıldırım, artan sıcaklığın ardından kar birikintisinin eriyebileceğini kaydetti.