Cep telefonları ile ilgili
tüketici sorunları artıyor
Tüketici hakem heyetine ocak ve mart ayları arasında yapılan şikayet sayısı açıklandı. Ocak ve mart ayları arasında tüketici hakem heyetine 91 tüketici başvururken, bu sorunlardan 48’i tüketici lehine sonuçlandı.
Tüketici hakem heyetine ocak ve mart ayları arasında yapılan şikayet profili açıklandı. Ocak ve Mart ayları içerisinde tüketici hakem heyetine 91 tüketici başvururken, bu başvurulardan 48’i tüketici lehine sonuçlandı.
Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdürü Turgut Özer, 2006 yılında Mart ayının sonuna kadar yapılan başvurular hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bugüne kadar 91 başvurunun yapıldığın belirten Özer, “ Tüketici hakem heyetine bugüne kadar 91 kişi başvurdu. Bu başvurular konusunda 27 bilirkişi görevlendirildi. 16 şikayet reddedilirken, 12 şikayet müdürlüğümüz aracılığı ile çözüme ulaştırıldı” dedi.
CEP TELEFONLARI İLE İLGİLİ SORUNLAR ÇOĞUNLUKTA
Cep telefonu ile ilgili sorunların çoğunlukta olduğunu belirten Özer, “tüketici hakem heyetine iletilen sorunlardan en fazlası cep telefonlarından kaynaklanıyor. Tüketiciler garanti belgesi uygulaması konusundaki haklarını bilmiyorlar. Konuyla ilgili olarak bir diğer olumsuzlukta cep telefonunu garanti kapsamına girebilmesi için alındığı serviste tamir edilmesi. Konuyla ilgili olarak duyarlı olunmalıdır” diye konuştu.
KAPIDAN SATIŞLARA DİKKAT
Tüketici sorunları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Özer, “Kapıdan satışlarda,tüketici eğer bir haftalık süreyi geçirmemiş ise malı geri iade edilebilir. Hatalı olsun veya olmasın kapıdan satışların tamamında cayma bildirim belgesi olmalıdır. Bu konuda bir haftalık sürenin de geçirilmemesi gerekiyor. Mecbur kalmadıkça kapıdan satış şeklini tercih edilmemeli ve sözleşme dikkatli bir şekilde okunmalıdır Ayıplı mallarda bir aylık süre içerisinde malın geri iade hakkı vardır. Ayıbın tüketicinin kendi hatasından kaynaklanıyor olmaması da gerekiyor.Bu konuda ilgili mercilerin verdiği kararlarda bilir kişiler inceleme yapıyorlar. Hizmet alımlarında da bir aylık süre içerisinde itiraz etme hakkı vardır. Ayıplı mal ve hizmetlerin bir aylık süre içerisinde geri iade edilme hakkı söz konusu ifade bu manada kanuna aykırılık taşıyor. Alışveriş merkezlerinde ki bir diğer konuda kasa ve raf fiyatlarının uyuşmaması konusunda yaşanıyor, kasa ve raf fiyatları uyuşmadığında düşük fiyat üzerinde alışveriş yapılmalıdır. Tüketici mutlaka alışverişlerinde fiş ve fatura istemeli, piyasa araştırması yapmalıdır” dedi.
GARANTİ BELGESİ ENAZ 2 YIL OLMALI
Garanti belgesi ile ilgili sorunlara değinen Özer, “Garanti belgesi süresi asgari iki yıldır ve bu süre içerisinde arızalanan mal ücretsiz olarak onarılma hakkına sahiptir. Bu arıza sık sık tekrarlanıyorsa yenisi ile değiştirme hakkı doğar. Görüldüğü gibi tüketici kanunu tüketiciye bir çok hak veriyor.Önemli olan bu hakların bilinmesi ve uygulanmasıdır” diye konuştu.