CİRİT ATI YETİŞTİRİCİLİĞİNE İLGİ AZALDI
Erzurum'da, atlı spor kulüplerinin, at yetiştiriciliğine ilginin azalması nedeniyle cirit atı bulmakta sıkıntı yaşadığı bildirildi. Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Erzurum Temsilcisi Hurrem Öztürk, yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda köylerde cirit atı yetiştiriciliğinin yaygın olduğunu, ancak son yıllarda yem ücretlerinin artmasından dolayı at yetiştiriciliğine ilginin azaldığını söyledi.
Bu nedenle atlı spor kulüplerinin cirit atı bulmakta sıkıntı yaşadığını dile getiren Öztürk, ''Atlı spor kulüpleri, cirit atı bulamadığı için hipodromlarda istenen verim alınmayan yarış atlarına ilgi göstermeye başladı'' dedi.
CİRİT ATI YETİŞTİRMEK UZMANLIK GEREKTİRİYOR
Cirit atlarının genç ve özel eğitim alması gerektiğine dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti: ''Köylerde eskiden özel olarak cirit atı yetiştirilirdi. Ancak son yıllarda bu gelenek sona erdi. Bu nedenle cirit atı sıkıntısı yaşanıyor. Cirit atı bulamayan kulüplerimiz, yarış atlarıyla bu sıkıntı aşmaya çalışıyor. Oysa yaşlanmış ve hipodromda istenen verimi ortaya koyamayan, yarışlara yönelik eğitim verilmiş atlar, cirit oyunlarında adeta şok yaşıyor. Onları saha içerisinde zapt etmek kolay olmuyor. Yani yarış atları cirit oyunlarına uyum sağlayamıyor. Bu nedenle cirit oyunlarının seyir zevki kalmadı.''
Öztürk, il genelinde 23 atlı spor kulübünde toplam 232 at bulunduğuna, bu atların da tamamına yakınının yarış atı olduğuna dikkati çekti.
'CİRİT KULÜPLERİ MADDİ KRİZ YAŞIYOR...''
Hurrem Öztürk, cirit kulüplerinin sporcuların fedakarlıklarıyla ayakta kalabildiğini belirterek, ''Kulüplerimiz maddi kriz yaşıyor'' dedi.
Ciritin, en eski ata sporu dallarından olduğunu, bu oyunun kırsal kesimde yaşayan hayvan yetiştiricilerinin özverisiyle günümüze kadar ulaştığını anlatan Öztürk, artık köylünün de bu sporu ayakta tutabilecek gücünün kalmadığını ifade etti.
CİRİTÇİLER BÜTÜN GİDERLERİ KENDİLERİ KARŞILIYORLAR
Cirit oyununun profesyonel anlamda yaşatılabilmesi amacıyla kurulan kulüplerdeki sporcuların da maddi geliri olmadığına işaret eden Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ciritçiler, atların bakımını kendileri yapıyor. Bir cirit atının bakımı yıllık bin YTL'ye mal oluyor. Neredeyse geliri hiç olmayan kulüplerimizin ise cirit atı yetiştirecek maddi gücü yok. Köylerde de at yetiştiriciliğine ilginin azalmasıyla cirit atı bulmak artık imkansız hale geldi. Bu nedenle zorunlu olarak fiyatı düşük yarış atlarıyla cirit oynanıyor.''
Cirit atı yetiştirmek için atlı spor kulüplerine maddi destek sağlanması gerektiğini kaydeden Öztürk, destek verilmesi durumunda cirit oyununa ilginin artacağına inandığını sözlerine ekledi.