Erzurum İl Genel Meclisi’nin Ekim ayı ilk oturumuna, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir” isimli eseri damgasını vurdu. Aziziye ilçesindeki petrol dolum tesisleriyle ilgili olarak hazırlanan raporu okuyan İl Genel Meclis Üyesi Tahsin Bayramoğlu, konuşmasına, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Beş Şehir’ isimli eserine dikkat çekerek başladı. Bayramoğlu, “Bu eseri okuyanlar, Erzurum’un nereden nereye geldiğini açık bir biçimde görecektir.” diyerek, Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nun petrol dolum tesisleri hakkında hazırladığı raporu diğer üyelerle paylaştı.
MECLİSE ÖZDEMİR BAŞKANLIK ETTİ
Erzurum İl Genel Meclisi, Ekim ayının ilk oturumunu bugün gerçekleştirdi. İhsan Özdemir’in başkanlığında toplanan İl Genel Meclisi’nde, Aziziye ilçesindeki petrol dolum tesisleriyle ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Komisyonu tarafından hazırlanan rapor paylaşıldı. Meclis üyelerine hazırladıkları raporu açıklamak için kürsüye gelen İl Genel Meclis Üyesi Tahsin Bayramoğlu, konuşmasına, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir” isimli eserinden bahsederek başladı. Tanpınar’ın, söz konusu eserde Erzurum’un bir ticaret merkezi olduğunu ve çeşitli iş kollarıyla çevrilen ekonomi çarkının, kenti bir çekim merkezi haline getirdiğini aktardığını kaydeden Bayramoğlu, “Bu eseri hepiniz okumuşsunuzdur. Okuyanlar bilir ki, Erzurum geçmişte bir ticaret merkeziymiş. Ekonomide hareket halinde olan çok sayıda iş kolu, kenti çekim merkezi haline getirmiş. İthalat yapılırmış, ihracat yapılırmış. İşte biz böyle bir şehirden bahsediyoruz. Bu eseri okuyanlar, Erzurum’un nerelerden nerelere geldiğini çok açık bir biçimde görecektir.” diye konuştu.
RAFİNERİ VURGUSU
Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Tahsin Bayramoğlu, Erzurum’un, geçmişte Türkiye’de gelişmiş beş şehirden birisi olduğuna dikkati çekerek, gelinen noktada bir gerilemenin söz konusu olduğunu ifade etti. Bu gerileme sürecinden kurtulmak için atıl durumdaki çok sayıda sanayi tesisinin aktif hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Bayramoğlu, Aziziye ilçesindeki petrol dolum tesislerinin de, bu atıl tesislerden birisi olduğunu belirtti.
Aziziye’deki tesislerin, 4 ana tanktan ibaret olan ve 14 bin metreküp kapasiteye sahip olduğunu açıklayan Bayramoğlu, bu nedenle tesisin petrol rafinerisi olabilecek alt yapıya sahip olduğunu dile getirdi.
ATIL KALAN TESİSLER
Aziziye ilçesine bağlı Kayapa köyü yakınlarındaki Petrol Ofisi dolum tesislerinin yıllar önce Türkiye ve NATO’ya bağlı bazı ülkelerde NATO tarafından inşa edilen ve boru hattıyla beslenen dolum tesisleri çevresinde yapılmış bir tesis olduğunu söyleyen Bayramoğlu, “Boru hattı Adana-Ceyhan’dan Erzurum’a kadar uzanan halen çalışabilir durumda ve dolum tesisleri ile bütünleşmiş bir tesistir. Bu boru hattından askeri amaçlı akaryakıt pompalanmaktadır. Pompalanan akaryakıt miktarı askeri amacın çok üzerinde bir kapasiteye sahip olup, Doğu Anadolu bölgesindeki illerin akaryakıt ihtiyacını karşılayabilecek bir kapasitededir” dedi.
BAYRAMOĞLU’NDAN ÇAĞRI
Petrol Ofisi Dolim tesisinin 4 ana tanktan ibaret olduğunu ve 14 bin metreküp kapasiteye sahip olduğunu anlatan Bayramoğlu, “Tesiste Ceyhan’dan Erzurum’a saatte 70 ton akaryakıt pompalanabilmektedir. Günde bin 800 ton pompalanacak olup, en az 100 kamyonun ilimize gelmesi söz konusu olacaktır. Tesisin kullanılması için gerekli olan jeneratör, otomatik yangın söndürme donanımı ve diğer gerekli olan bütün ekipmanlar mevcuttur. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın tespitlerine göre ise söz konusu tesisten doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 25 il yararlanabilecektir” diye konuştu. Erzurum ekonomisi açısından büyük önem arz eden ve 1980’li yıllardan itibaren sivil kullanıma izin verilmiş olmasına rağmen sivil kullanıma açık olmayan tesisin sivil kullanıma açılabilmesi için tesisin mesleki ve teknik ekiplerce incelenerek halı hazır durumunun tespit edilmesini isteyen Bayramoğlu, “Yine tesisin 200-300 metre yakınından geçmekte olan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının ilimizin enerji geçiş hattında bir merkez konumunda olması münasebetiyle petrol rafinerisi olabilecek alt yapıya sahip olması yönünden de petrol rafinerisi tesisinin açılabilmesi mümkün olabilmekle beraber, zaman kaybetmeden bu ilimize kazandırılması amacıyla gerekli çalışmalara önemli ağırlık verilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
MECLİS ÜYELERİNDEN DESTEK
İl Genel Meclis Üyesi Tahsin Bayramoğlu, İl Genel Meclisi’nin alacağı kararla bu tesisin şehre kazandırılması için bu işe öncelikle talip olması gerektiğini ifade etti. Bayramoğlu’nun teklifi meclis üyeleri tarafından da olumlu karşılandı. Meclis toplantısında ayrıca Yakutiye Belediyesi’nce Kırmacı ve Hasan-i Basri mahallelerindeki imar çalışmalarında kullanılmak üzere akaryakıtı ve güvenliği belediyece karşılanmak üzere 1 adet dozerin 15 gün süre ile belediyeye verilmesi talebi görüşüldü. Meclis üyeleri talebi olumlu bularak dozerin belediyeye tahsis edilmesini kabul etti.