ÜRETİM DE DURDU, TAMİRAT DA
Kaliteli kundura imalatının artık geçmişte kaldığını, insanların bu nedenle kunduralarını tamir ettirmek yerine, yenisini satın aldığını vurgulayan Arslan, “En ucuz ayakkabı 15 TL’den satılırken, kundurasını kim tamir ettirir?” diyerek, vatandaşın artık tercihini Çin malı ucuz ayakkabılardan yana yaptığını kaydetti. Normal şartlarda bir yıl giyinilebilecek bir ayakkabı parasına, vatandaşın Çin malı kunduralardan en az 5 çift alabildiğine dikkati çeken İbrahim Arslan, “Böyle bir durumda tamire kimsenin gerek duyduğu yok. Çin malı kundurayı bir ay giyinip, sonra bir diğerini kullanmak varken, kimsenin tamirciye işi bile düşmez.” diye konuştu.
AYAKKABIDA KALİTEYİ SEÇENLERİN TERCİHİ
Kundura tamircisi İbrahim Arslan, Çin malları yüzünden alt-üst olan piyasaların, müşteri profilini de değiştirdiğini söyledi. Bundan önce kundura tamircilerine giden müşterileri, genellikle alım gücü düşük olan kesimi oluşturduğunu anlatan Arslan, “Önceleri alım gücü düşük olan insanlar kundura tamiri için gelirdi, ama şimdi durum değişti. Sabit ve kısıtlı gelire sahibi olanlar, Çin mallarından yana tercih yaptıkları için tamircilere gelmemeye başlarken, tamircilerde kundura tamiri yaptıranlar ise, kaliteyi ayakkabı giyinen müşteriler olmaya başladı.” ifadelerini kullandı.
UCUZ AYAKKABI UYARISI
Vatandaşlara ayakkabı konusunda uyarılarda bulunmayı da ihmal etmeyen Arslan, sokaklarda çok ucuz fiyatlardan satılan ayakkabıların, gerçek deri olmadığı için bir süre ayaklarda ve parmaklarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını dile getirdi. İbrahim Arslan, “Sokakta satılan Çin malı ayakkabılardan giyinen insanların çoğunun ayaklarında pişme ve mantar gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Çünkü o ayakkabılar deriden değil, tam tersine meşin muşambadan imal ediliyor. Meşin de, ayakları perişan eder.” dedi.