Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Ata Teknokent A.Ş‘nin önemli bir görev üstleneceğini belirterek, “Ata Teknokent A.Ş tamamlanmak üzere. Bazı bloklar hizmete hazır. Bilim ve teknoloji üretmeye istekli bilim adamlarımızı ve müteşebbis halkımızı Ata Teknokent A.Ş’ye davet ediyorum; gelip yer alın, şirketler kurun, ortak olun ve üretin” dedi.
ATA TEKNOKENT’TE SON DURUM
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Ata Teknokent A.Ş’nin tanıtımında konuşan Koçak, Ata Teknokent A.Ş’nin yüksek nitelikli ofislerinde ARGE faaliyeti yürütecek kuruluşların sanayi ve hizmet sektörüne hizmet vereceklerini hatırlattı. Koçak, “Atatürk Üniversiteli öğretim üyeleri ARGE şirketleri kurup ileri ve yeni teknoloji alanlarında yeni ürünler ve yeni teknolojiler ve yazılımlar üretmeliler” diye konuştu.
18 FİRMA BAŞVURU YAPTI
2001 yılında kurulan Ata Teknokent’in önündeki engellerin bir bir aşıldığını ve 2008’in Eylül ayından itibaren isteklilere yer kiralanması yoluna gidildiğini hatırlatan Koçak, şu anda 8 firmayla sözleşme imzalandığını, 18 firmanın ise müracaatı olduğunu bildirdi. Koçak, inşaatı tamamlanan bloklarda, 68 firmaya yer tahsisi yapılabileceğini hatırlattı.
“Bölgeye hizmet edecek herkese yer var” diyen Rektör Koçak, bilim adamlarına ve Erzurumlu müteşebbislere çağrı da bulunarak, “Gelin, şirketler kurun, ortak olun, yer alın, insanımıza iş imkânı sağlayın,” diye konuştu.
EFEOĞLU SUNUM YAPTI
Daha sonra Ata Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Efeoğlu, Ata Teknokent’in son durumu hakkında bilgi verdi.
Ata Teknokent A.Ş’nin açılışa hazır olduğunu anlatan Efeoğlu, Türkiye’de 34 Teknokent bulunduğunu ve bunlarda bin 189 firmanın faaliyet yürüttüğünü söyledi. Teknokent’lerde 11 binden fazla insanın istihdam edildiğine dikkat çeken Efeoğlu, bugüne kadar Teknokent’lerde 5 bin 309 projenin sonuçlandırıldığını ve bunun ülkemize önemli bir katkı sağladığını ifade etti. Halen 3 bin 606 projenin üzerinde çalışıldığını anlatan Efeoğlu, Teknokentlerin 540 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.
SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ
Ekim-Kasım aylarında faaliyete geçecek olan Atateknokent A.Ş.’nın daha etkin bir üniversite sanayi işbirliği sağlayacağını ve her türlü gelir, vergi ve resim gibi harçlardan muaf olacağını hatırlatan Efeoğlu, şunları kaydetti: “Daha işin başında olmamıza rağmen Bakanlıktan, Ata Teknokent için 6,4 milyon hibe aldık. Ata Teknokent A.Ş.’de görev yapacak firmalar gelir ve kurumlar vergisi vermeyecek, ürettikleri ürünler ve yazılımlar katma değer vergisinden muaf tutulacak. Çalışınlar, araştırma yapanlar ve yazılımcılar için vergi ödenmeyecek. Üniversitemiz elemanları Yönetim Kurulu izniyle araştırma sonuçlarını ticarileştirebilecekler; şirketlere ortak olabilecekler ve şirketlerin yönetiminde görev üstlenebilecekler.”
Daha sonra Ata Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Av. Alp Arslan, “Öğretim Üyesi-Teknokent için Yeni Bir model tanıtımı” konulu bir sunum yaptı.
ORTAKLAR
100 lira sermeye ile 135 bin metrekare alana kurulan teknokentte; Akgün İnşaat, Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, Erzurum Ticaret Borsası, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Sekreterliği, Bilişim Teknolojileri Danışmanlık Ticaret Şirketi kuruluş ortakları arasında yer alıyor. Şu an teknokentte 5 firma ile sözleşme imzalanırken, 12 firma ile ön kira sözleşmesi yapıldığı öğrenildi. Firmaların eğitim, bilişim, yazılım, biyoteknoloji, medikal sağlık, tasarım, enerji, yapı, tarım alanlarında faaliyet gösterdiği öğrenildi.
Programa Rektör yardımcıları Prof. Dr. Samih Diyarbakır, Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, öğretim üyeleri, şirket yöneticileri, öğretim üyeleri ve Sanayi Bakanlığı'ndan uzmanlar katıldı.