BİYOGAZ ÜRETİM PROJESİ START ALDI
Erzurum'da konut ısıtmada kullanılacak biyogaz üretim tesisi kurulması için hazırlanan projede sona gelindi. Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje çerçevesinde, Dumlu beldesine bağlı Güzelyayla ve Akdağ köylerinde örnek pilot tesis çalışmalarına bu ay itibariyle başlandı. Pilot bölgelerde bir yıl boyunca organik atık miktarı, canlı hayvan sayısı ve meteorolojik verilerin gün gün kaydedileceği, tesis kurma çalışmalarına ise, önümüzdeki yıl Mart ayında başlanacağı bildirildi.
PROJE AB ÖLÇÜTÜNDE HAZIRLANDI
Proje Yürütücüsü, Çevre Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, yaptığı açıklamada, konut ısıtmada kullanılabilecek yeni bir enerji kaynağı oluşturmak için hazırladıkları projenin Avrupa Birliği Hibe Programı kapsamında gerçekleştirileceğini söyledi. Demircioğlu, ''Biyogaz üretim tesisleri ile köylerin enerji kaynağı karşılanmış olacak. İlk aşamada konut ısıtma için kullanılacak biyogaz sayesinde, köylü yakacak parasından kurtulmuş olacak'' dedi.
ATIK KİRLİLİĞİNE SON
Kırsal kesimde hayvansal atıkların gelişi güzel atıldığını, bu durumun halk sağılığı ve çevre açısından büyük risk faktörü olduğunu ifade eden Demircioğlu, biyogaz üretim tesislerinde hayvan gübresini kullanarak halk sağlığı ve çevreye zarar vermesinin de önlenmiş olacağını kaydetti. Bölgede tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığını, biyogaz için gerekli hayvan gübresinin fazlasıyla karşılanabileceğini dile getiren Demircioğlu, her bir köy için 2’şer tesisin kurulmasını öngören projenin, ilin iklim ve hayvan varlığının göz önünde bulundurularak hazırlandığını dile getirdi.
KIRSAL KESİMDE ENERJİ İHTİYACI BİYOGAZLA KARŞILANACAK
Biyogaz üretim tesislerinin, Türkiye'nin son dönemlerde yaşadığı enerji sıkıntısının kısmen de olsa giderilmesinde büyük rol oynayacağına dikkati çeken Demircioğlu, ''Biyogazdan yararlanılması durumunda enerjide dışa bağımlılık azalacak'' diye konuştu. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 35'inin kırsal kesimde yaşadığına işaret eden Demircioğlu, bu nüfusun enerji ihtiyacının biyogaz ile karşılanmasının enerjide yüzde 30 oranında tasarruf sağlayacağını vurguladı.
Demircioğlu, biyogaz üretimi için kullanılan hayvan pisliğinin daha sonra yeniden organik gübre olarak değerlendirilebileceğini kaydederek, gübrenin bu şekilde veriminin daha da artacağını anlattı.
GÜBREDEN ENERJİYE KATMA DEĞER
Ağır kış şartlarının yaşandığı bölgedeki köylerde tarımsal üretim açısından büyük önem taşıyan hayvan gübresinin önemli miktarının ısınma ihtiyacının karşılanması için yakıldığını kaydeden Demircioğlu, ''Biyogaz üretim tesislerinde kullanılan hayvan gübresinin verimi artacak. Çünkü gübrenin içerdiği toksin maddesi ayrıştırılacak, toprağa ve tarım ürünlerine zarar vermesi önlenecek. Ayrıca, ısınma ihtiyacını biyogaz ile karşılayacak köylü vatandaşlar da, daha önce tezek haline getirerek yaktıkları hayvan gübresinin tamamını tarımsal üretim için kullanabilecekler. Bu nedenle proje kırsal bölgenin refah seviyesinin artıracak olması bakımından da önemli.'' diye konuştu.
PİLOT UYGULAMA BİR YIL SÜRECEK
Çevre Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, bir yıl süreyle pilot uygulama gerçekleştirilecek olan Akdağ ve Güzelyayla Köylerinde, canlı hayvan varlığı, elde edilen organik atık miktarı, iklim şartları ve toprak durumu ile ilgili verilerin gün gün kayıt altına alınacağını, bir yılın sonunda yapılacak olan değerlendirmelerin ardından tesis kurma hazırlıklarına başlayacaklarını ifade etti.
PROJEDEN BAŞARI BEKLENİYOR
Kurulacak olan tesislerde, hayvan atıklarının, biyogaz enerjisine dönüştürülmesi işleminin gerçekleştirileceğine dikkati çeken Demircioğlu, “Kurulacak olan tesislerin tam kapasite çalışmasıyla birlikte, iklim şartlarının oldukça çetin yaşandığı ilimizde, yeni bir ısınma kaynağı elde edilmiş olacak. Erzurum’un sahip olduğu hayvancılık potansiyeli de göz önünde tutulursa, projeden elde edilecek başarı oranı oldukça yüksek olacaktır” şeklinde konuştu.