Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şimşek:
TİYATRO ZORUNLU DERS OLMALI
Tiyatronun, çocuklarda kişiliği geliştirdiği bildirildi. İlköğretim okullarından başlanarak zorunlu tiyatro dersi okutulmasının, çocukların ruhsal gelişimlerine olumlu katkılarda bulunacağı kaydedildi.
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, tiyatro eğitiminin, çocukların ruhsal gelişimini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Türkiye’de çocuklara yönelik tiyatro metinleri yazılması, hatta tiyatronun, ilköğretim okullarından başlanarak zorunlu ders haline getirilmesi gerektiğini kaydeden Şimşek, “Her okulda yılda en az iki kez tiyatro sahnelenmelidir. Her okulda mutlaka kurulması gereken müsamere ve temsil kolunun, öğrencilerin özgüven duygusunu geliştirmek, kişiliklerinin gelişimine katkıda bulunmak gibi, amaçlarla tiyatro çalışmaları yaptığı düşünülürse, konunun önemi bir kat daha artar. Zaten eğitim ve öğretimin sınıf içi ortamlarda olduğu kadar, sınıf dışı etkinliklerde de yürütülmesi şarttır.” dedi.
Kendisinin, bu amaç doğrultusunda “Teoriden Uygulamaya Okul Tiyatrosu” ve “İlköğretimde Drama” konulu 2 ayrı çalışmasının bulunduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Şimşek, bunun dışında ayrıca 15 ayrı çocuk oyunu yazdığını ifade etti.
ERZURUM’DAKİ ÇOCUKLARIN TİYATROYA EĞİLİMİ
Yazdığı “Türkçem Eyvah” isimli oyunun, 280 okulda sahnelendiğine dikkati çeken Şimşek, “Bu oyunda amaçlanan, Türkçe’nin doğru ve düzgün kullanılması idi. Oyunda buna vurgu yapan temalar ele alınmış ve dili doğru kullanmanın gerekliliği, oyun tadında minik çocuklara anlatılmak istenmiştir” diye konuştu.
TİYATRO BİLİNCİ VE EĞİTİM
Erzurum’daki okul idarecileri ve öğretmenlerin, tiyatro alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılması bağlamında öğrencileri her fırsatta teşvik etmeleri gerektiğini dile getirerek, “Konuya sadece tiyatro ve tiyatrocu gözüyle bakılmamalı; tiyatro, verilmek istenen mesajlar için bir araç olarak seçilmelidir. Çünkü tiyatronun hayatımızda bizi farklılaştıran ve değiştiren bir gücü vardır.” şeklinde konuştu.
TİYATRO EĞİTİMİ KİŞİLİK KAZANDIRIYOR
Yaptığı araştırmalar neticesinde, Erzurum’da tiyatroya meyilli ve çok kabiliyetli çocukların oldukça fazla olduğunu vurgulayan Tacettin Şimşek, şöyle konuştu: “Biz tiyatroda oynar mısınız, şeklinde yönelttiğimiz her soru karşılığında minik öğrencilerimizden büyük ilgi gördük. Çoğu oyuna koşa koşa geldiler. Bu anlamda Erzurum’daki çocukların tiyatroya bakış açısı çok farklı, bu durum değerlendirilmesi gereken bir güzelliktir. Bu süreçte anne ve babalara, okul idarecileri ve öğretmenlere, bunun yanında şehrin yöneticilerine büyük sorumluluklar düşüyor. Tiyatroya verilecek önem, aslında bilinç düzeyi yüksek, kimliği ve kişiliği oturmuş, özgüven sahibi ve kendini ifade edebilen bir nesil yetiştirmek demektir.”