Sağlık Bakanı Recep Akdağ, üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasına ilişkin yasa tasarısına destek almak amacıyla TBMM'de grubu bulunan partilerin grup başkanvekilleriyle görüştü.
AKDAĞ DESTEK İSTEDİ
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ile görüşen Akdağ, DSP Genel Başkanı Mazlum Türker'i parti merkezinde ziyaret ederek, yasa tasarısına destek istedi.
Mecliste gazetecilerin sorularını cevaplandıran Akdağ, kamuoyunda "tam gün" yasası olarak bilinen, özünde devlet ve üniversite hastanelerinde hizmet gören doktorların, bu hizmetlerini yalnızca buralarda görmelerini oluşturacak bir kanun tasarısı üzerinde çalıştıklarını anımsattı.
GURUP BAŞKANVEKİLLERİYLE GÖRÜŞTÜ
Tasarının görüşülmesine, yarın TBMM Sağlık Komisyonunda başlanacağını bildiren Akdağ, şöyle devam etti:''Mecliste grubu bulunan partilerin grup başkanvekilleriyle konuyu görüştüm, istişare ettim, kendilerinden destek istedim. Komisyon çalışmaları sırasında bu konuyu detaylı olarak biraz daha çalışacağız. Tabi halkın bu kadar yararına olan böyle bir yasa konusunda muhalefetin tam güne desteğini bekliyoruz. Mutlaka detaylar üzerinde tartışılabilecek konular vardır, alt komisyon oluşturarak çalışmalarımızı yürütebiliriz. Alt Komisyon kurulsa bile Meclis tatile girmeden önce işin komisyon bölümünü bitirmemiz lazım. Yeni düzenleme Sağlıkta Dönüşüm Programının önemli bir halkası. Alt yapısı bize göre büyük ölçüde oluştu. Bunun için partilerimizden destek istiyorum."
MUHALEFETLE İŞBİRLİĞİ YAKLAŞIMI
Akdağ, görüşmelerinde "tam gün" yasasına temelde bir karşıtlık olmadığını, sigara yasağını genişleten kanunda olduğu gibi muhalefetle birlikte bir çalışma yürütülebileceğini umduğunu söyledi. Tam Gün Yasası için muhalefetten destek isteyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Genel intiba birlikte bu konunun büyük ölçüde çözülebileceği yönünde ama bazı detaylar üzerinde komisyonda çalışmamız gerekiyor. Meclis çalışmaları tamamlanmadan en azından işin komisyon tarafını bitirmek istiyoruz" dedi.
SAĞLIKTA YAPISAL DÖNÜŞÜM
Akdağ, bu tasarının halkın yararına olan sağlıkta dönüşüm programının yapısal dönüşümünün önemli bir halkasını teşkil eden bir düzenleme olduğunu ifade etti. Akdağ, "Mutlaka detaylar üzerinde tartışılabilecek konular vardır. Bu konuları komisyonda, belki bir alt komisyon olarak tartışabiliriz. Ama bir alt komisyon oluşturulacaksa da bu işin biraz hızlı yapılmasını istiyorum. Çünkü bu sene Meclis çalışmaları tamamlanmadan en azından işin komisyon tarafını bitirmek durumundayız. Vatandaşımızın, bir taraftan devletten hizmet alırken öbür taraftan muayenehaneye gitme zaruretinden veya üniversite hastanelerine gittiğinde 'paran varsaseni öne alalım' yaklaşımından nasıl sıkıntıda olduğunu biliyoruz. Zamanı geldi, altyapısı büyük ölçüde oluştu. Partilerimizden destek istiyorum" şeklinde konuştu.
ELEŞTİRİLERE CEVAP
Akdağ, tasarıya tepki gösteren bazı kesimlerin gazetelere ilan verdiğinin hatırlatılması üzerine ilanı kimin verdiğine bakmak gerektiğini söyledi. İlanı, cebinde parası olan insanların verebileceğini dile getiren Akdağ, "İlanı sistemin muayenehanecilikle devam etmesini arzu eden bazı meslektaşlarımız verdiler. Biz önce halkın sağlık hizmetine kolay erişme ihtiyacına bakarız. Biz 72 milyonu temsil eden temsil eden bir iktidarız. Bize oy versin vermesin, vatandaşımızın sağlık hizmetini kolay almasını
sağlamak durumundayız. O itirazları mutlaka değerlendiririz ama asıl olan halkın alacağı hizmettir" değerlendirmesini yaptı.
"MUAYENEHANESİ OLAN DOKTORLARA DÜŞÜNME MÜDDETİ VERMEK GEREK"
Akdağ, yasanın yürürlük tarihinin nasıl belirleneceğinin sorulması üzerine yürürlük tarihini, yasalaştıktan 6 ay sonra olarak düşündüklerini ifade etti. Muayenehanesi olan, part-time çalışan doktorlara bir düşünme ve kendi durumlarını gözden geçirme müddeti vermek gerektiğini söyleyen Akdağ, bunu üniversite hastaneleri için biraz daha uzun tutabileceklerini kaydetti. Akdağ, tasarının bu yasama dönemine yetiştirilip yetiştirilemeyeceği sorusu üzerine tam bir mutabakat sağlanması halinde bu dönemde de
Meclis'ten çıkabileceğini ifade etti. Temelde bir 'biz bunu istemiyoruz' düşüncesi olmadığı için bu konuda ümitli olduğunu belirten Akdağ, "Şu anda öncelikle çıkarılacak kanunlar arasında yok ama en azından komisyon çalışmalarını bitirirsek Ekim'de hemen getirir yaparız. Tam bir mutabakat sağlanırsa o zaman 14 maddelik kanunu 1 saatin içinde de geçiririz" şeklinde konuştu.