ANI HARABELERİ İÇİN İÇİN 10 YILLIK PROJE
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan proje kapsamında Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hamza Gündoğdu başkanlığında yeni bir ekip oluşturularak, kazı çalışmalarına bu yıl başlanması planlanıyor.
Kars'ta farklı uygarlıkları simgeleyen eserlerin bulunduğu Anı Ören Yeri'nde, yeni bir kazı çalışması yapılması için 10 yıllık proje hazırlandığı bildirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan proje kapsamında Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hamza Gündoğdu başkanlığında yeni bir ekip oluşturularak, kazı çalışmalarına bu yıl başlanması planlanıyor.
Prof. Dr. Gündoğdu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1988'dan beri Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı tarafından Anı Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarını yürütme görevinin kendilerine verildiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un Kars ziyareti sırasında Anı Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarından memnun olmadığını belirtmesi üzerine, yeni bir proje hazırlanarak çalışmalara başlandığını anlatan Gündoğdu, Bakanlar Kurulu'nun bu çalışmaları yürütme görevini Atatürk Üniversitesi'nden kendisinin başkanlığında oluşturulacak bir ekibe verilmesini kararlaştırdığını ifade etti.
'TARAFSIZ BİR ÇALIŞMA YAPILACAK'
Prof. Dr. Gündoğdu, Anı Ören Yeri'nde, kazı çalışmaları öncesinde gerekli incelemeleri yaparak öncelikli olarak yapılması gerekenleri tespit ettiğini belirterek, ''Tarafsız bir çalışma yapacağız'' dedi.
Anı Ören Yeri'nde birçok uygularlığın izlerine rastlamanın mümkün olduğunu ifade eden Gündoğdu, ''Kazıda tüm malzemeleri ortaya koymaya çalışacağız. Ortaya çıkarılacak eserlerin hangi topluma ait olduğu tarafsız bir bilim adamı sıfatıyla değerlendirmesi yapılacak'' diye konuştu.
Kazı yapılacak olan bölgede tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar birçok uygularlığa ait eserler bulunduğunu dile getiren Gündoğdu, bunlar arasında Türk İslam eserlerinin yer aldığını kaydetti.
Gündoğdu, öğretim elamanları ile birlikte 35 öğrencinin görev alacağı kazıda, bu sene ilk olarak Anı Ören Yeri'ndeki Arslanlı Kapı'dan Kars Kapı'ya kadar olan bölgede çalışma yapılacağını bildirdi.
2007'de Manuçehir çevresinde, 2008'de Anı surları çevresinde ve şehir dokusu üzerinde çalışma yapılacağı ve 2010'da da iç kale surlarının ortaya çıkarılacağını dile getiren Gündoğdu, 2011'den 2015'e kadar ise iç kalede ortaya çıkan eserlerin ve yıkıntıların sağlamlaştırılacağını kaydetti.
ANI ÖREN YERİ'NDEKİ KAZI ÇALIŞMALARI.
Prof. Dr. Gündoğdu, Anı Ören Yeri'nde ilk kazı çalışmasını Osmanlı-Rus Harbi'nin yaşandığı 1892 yılında Rus bilim adamı Nikolai Mar tarafından yapıldığını ve bu çalışmanın 1917'ye kadar aralıklı olarak devam ettiğini söyledi.
Kazı çalışmalarını daha sonra 1964'te Prof. Dr. Kemal Balkan'ın üstlendiğini anlatan Gündoğdu, Balkan'ın bu çalışmalarının 2 yıl sürdüğünü belirtti.
Balkan'dan sonra, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı'nın 1988'de bölgede kazı çalışması başlattığını anlatan Gündoğdu, bu kazının da geçen yıla kadar devam ettirildiğini anımsattı.