İlk öğrencilerini 2008-2009 eğitim öğretim yılında kabul eden Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nde, önümüzdeki yıllarda ikinci öğretim ve lisansüstü eğitim programlarının da başlatılması planlanıyor. Kadrosunda 4 yardımcı doçent ve 1 de araştırma görevlisi bulunan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nde, geleceğin bilgi ve belge yöneticileri, kütüphaneciler, dökümantalistler ve arşivciler yetiştirilecek.
BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
Konuyla ilgili olarak bir açıklamada bulunan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Polat, daha önceleri Kütüphanecilik adı altında faaliyet gösteren bölümün, Yükseköğretim Kurulu kararıyla Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’ne dönüştürüldüğünü söyledi. Ankara, İstanbul, Hacettepe ve Marmara üniversitelerinin ardından Erzurum’da da faaliyete geçirin BBY Bölümü’nün, ilk öğrencilerini 2008–2009 eğitim öğretim yılında kabul ettiğini dile getirerek, “Atatürk üniversitesinde açılan bölüm ülkemizdeki devlet üniversitelerinde bulunan diğer bölümler içinde en son kurulan bölüm olması nedeniyle eğitim programı açısından oldukça zengindir. Amacı, mezunlarımızın bu alandaki tüm bilgi ve becerileri kazanarak kendine güvenen bilgili ve çağdaş bir bilgi profesyoneli olmalarını sağlamaktır” dedi.
GELECEĞİN BİLGİ VE BELGE YÖNETİCİLERİ YETİŞTİRİLECEK
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü mezunlarının halen bilgi ve belge yöneticisi, kütüphaneci dökümantalist, arşivci ünvanları ile üniversite ve özel kuruluşların bilgi merkezleri, kütüphane ve dokümantasyon merkezleri, arşivler ve bilgi taşıyıcı ortamların planlaması, düzenlenmesi ve pazarlanmasına yönelik kuruluşlar yanında, edebiyat fakültesi mezunu öğrencilerin istihdam edildiği yerlerde çalışma şansına sahip olacaklarını kaydeden Polat, “Ülkemizde bulunan diğer bilgi ve belge yönetimi bölümü mezunlarının özel ya da resmi kurumların ilgili yerlerinde istihdam edilme oranları şimdiye kadar yüzde 90’ların üzerine gerçekleşmiştir” diye konuştu.
DOĞU’DA İLK
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü eğitim programına, yazılı-basılı ve elektronik ortamlarda varlık bulan birikimlerden, bireysel, örgütsel ve toplumsal bağlamda en üst düzeyde yararın sağlanması için uygun bilgi sistemlerinin tasarlanması, oluşturulması ve işletilmesine yönelik dersler bulunduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Coşkun Polat, şöyle konuştu: “Bu bağlamda kataloglama ve sınıflama, bilgi kaynakları ve hizmetleri, kütüphane türleri gibi geleneksel bilgi kaynaklarına yönelik dersler yanında bilgisayar, internet ve bilgiye erişim veritabanları ve çevrim içi erişim, web tasarımı ve bilgi yönetimi gibi elektronik ortamdaki bilginin düzenlenmesine yönelik dersler de verilmektedir. Ayrıca arşivciliğe yönelik Osmanlıca, Transkripsiyon ve transliterasyon, Osmanlı kurumları, arşiv yönetimi gibi geleneksel arşivcilik dersleri yanında, elektronik belge yönetimi, yönetim bilişim sistemleri gibi çağdaş, kurumsal bilgi yönetimi dersleri de mevcuttur”