ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor FK, Adem Eren Kabak’ı Transfer Etti
Erzurumspor FK, Adem Eren Kabak’ı Transfer Etti
Erzurum Havalimanı Haziran 2025 Trafik Rakamları Paylaşıldı
Erzurum Havalimanı Haziran 2025 Trafik Rakamları Paylaşıldı
Erzurum’da Kur’an Kursu Öğrencilerine Buz Pateni Eğitimi
Erzurum’da Kur’an Kursu Öğrencilerine Buz Pateni Eğitimi
Erdoğan: Terör Sorunu Sona Eriyor
Erdoğan: Terör Sorunu Sona Eriyor
Kamu Kurumlarında Yeni Atamalar
Kamu Kurumlarında Yeni Atamalar
HABERLER>EĞİTİM
2 Kasım 2009 Pazartesi - 03:36

A.Ü'den Tarımsal başarı

GHA/Türkiye’nin ilk biyolojik gübresi, Atatürk Üniversitesi’nin ortağı olduğu bir projeyle Erzurum’da üretildi. Yeditepe Üniversitesi ile A.Ü bilim adamlarının yürüttükleri çalışmalar sonucunda elde edilen biyolojik gübre, (KİNGBO) adıyla ruhsatlanarak, pazara sunuldu.

A.Ü den Tarımsal başarı

Türkiye’nin ilk biyolojik gübresi, Atatürk Üniversitesi’nin ortağı olduğu bir projeyle Erzurum’da üretildi. Yeditepe Üniversitesi ile Atatürk Üniversitesi bilim insanlarının yürüttükleri çalışmalar sonucunda elde edilen biyolojik gübre, (KİNGBO) adıyla ruhsatlanarak, pazara bile sunuldu. Söz konusu biyolojik gübrenin Avrupa Birliği ülkelerinde de kullanımını sağlamak amacıyla Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı (FP6) kapsamında yeni bir proje hazırlanırken, projeyle ilgili olarak, İsrail’in Telaviv kentinde yapılan değerlendirmeden de, müjdeli haber geldi. Erzurum, önümüzdeki yıl ulusal ve uluslararası bilim ve basın kuruluşlarından gelecek olan temsilcilerin akınına uğrayacak.
//TÜRKİYE’NİN İLK BİYOLOJİK GÜBRESİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Turan, Türkiye’nin ilk biyolojik gübresinin Erzurum’da üretildiğini açıkladı. Atatürk Üniversitesi Yeditepe Üniversitesi arasında yürütülen bir çalışmayla, tarımsal üretimde kullanılan sentetik gübrenin yerine mikrobiyal gübre kullanılmasının mümkün hale getirildiğini kaydeden Turan, elde edilen yeni biyolojik gübrenin, ruhsat alınarak piyasaya bile sunulduğunu söyledi. Doç. Dr. Turan, “KİNGBO ismiyle pazara çıkarılan mikrobiyal gübremizin Avrupa Birliği ülkelerinde de kullanımını sağlamak amacıyla belirlediğimiz hedefe de ulaştık. 2010 yılı Erzurum için farklı bir yıl olacak.” dedi.
//AB ÜLKELERİ PAZAR OLACAK
Atatürk Üniversitesi ile Yeditepe Üniversitesi bilim insanları arasında başlatılan işbirliğine dayalı projelerle son yıllarda mikrobiyal gübre ve pestisit geliştirilmesi üzerine önemli mesafeler alındığını hatırlatan Doç. Dr. Metin Turan, bu çalışmalar sonucunda geliştirdikleri Türkiye’nin ilk biyolojik gübre ve pestisit ürünü (KİNGBO)’yu, bu yıl pazara sunduklarını söyledi.
//3 FARKLI FORMÜL GELİŞTİRİLDİ
Eş zamanlı yürütülen mikrobiyal gübre ve pestisit üretimine yönelik çalışmaların tamamlandığını ve 3 farklı formülasyon geliştirildiğini anlatan Turan, “Geliştirilen bu formülasyonların AB ülkelerinde de kullanımının sağlanması ve uluslararası ürün pazarına sunulmasının önündeki engelleri ortadan kaldırmak için AB projeleri hazırlanmıştır. Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı (FP6) kapsamında Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı 9 farklı ülkeden bilim insanlarının ortaklaşa hazırladığı ve sunduğu “Rhizobacteria for reduced fertilizer inputs in wheat” adlı proje değerlendirilmiş ve STREP FP6-FOOD-CT-2006-036297 kod numarası ile desteklemesi uygun bulunmuştur. Yeditepe Üniversitesi, Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin’in Türkiye adına ülkesel kordinatör olduğu Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı (FP6) projesinin tarla denemeleri Erzurum merkez ve İspir ilçesinde yürütülmektedir.” diye konuştu.
// “KİNGBO”YA ONAY ÇIKTI,
4 yıl süreyle yürütülmeye başlatılan projenin 5 değerlendirme toplantısının, geçtiğimiz yaz mevsiminde İsrail’in Telaviv şehrinde yapıldığını anımsatan Turan, bu toplantıda elde edilen sonuçlara göre, mikrobiyal gübrelerin sentetik gübrelere alternative olabileceği kanaatine varıldığını müjdeledi.
//TEST SONUÇLARI
Geliştirilen bu formülasyonların büyük alanlarda test edilerek sonuçlarının bütün dünyaya duyurulmasına karar verildiğini vurgulayan Turan, “Alınan karar gereği 2010 yılı tarla demostrasyon çalışmaları Türkiye, İsrail, İngiltere ve Brezilya da yapılacaktır. STREP FP6-FOOD projesi ile ilgili tarla çalışmaları Atatürk Üniversitesi, Tarımsal Araştırma ve Üretim Çiftliğinde yapılacaktır. Bu projenin 2010 yılı tarla demostrasyon çalışmaları için ulusal ve uluslararası bilim ve basın davet edilecektir. Ümit ediyoruz ki, 2010 yılı sonunda tarafımızdan geliştirilen mikrobiyal gübre ve pestisit formülasyonları da bütün dünya tarafından kabul edilen ve kullanılan ürünler listesine girecek ve insan ve çevre sağlığını tehtid eden kimyasal girdilerin tarımdaki kullanımına bir son verecek teknoloji olacaktır.” ifadelerini kullandı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tec dağlı 2 Kasım 2009 Pazartesi 13:08

Bu güzel başarınızdan dolayı,sizleri can-ı gönülden kutluyorum.Ha,demek çalışınca,uğra şınca,kafa yorunca oluyormuş.İşte Üniversite budur.Proje üretecek,çalışacak,yapacak,bunla rı satacağız,ülkeye doviz getireceğiz.Lokomo tif görevi budur.Başarılarınızın devamını diliyor,diğer fakültelere de örnek teşkil etmesini isteyerek,artık uykudan uyanmalarını arzu ediyoruz.

Yorumu oyla      7      5  
d kaya 2 Kasım 2009 Pazartesi 11:49

böyle bir çalışma dünya adına sevindirici bir iş birde atatürk ünüverstesinde yapılması erzurum için gurur kaynağı.ekip çalışanlarına ve bilim insanlarına teşekkür ederim.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vergi Dairesi kütüphaneye kavuştu
Erzurum Vergi Dairesi’nde kütüphane açıldı. Vergi Dairesi Başkanı Yunus ...
İKMEP Zirvesi Erzurum’da yapılacak
GHA/Erzurum, İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi ...
Tarımsal üretime yeni sinerji
GHA/Hırvatistan Tarım Bakanlığı, Zagrep Üniversitesi ve Japonya Gifu Üniversitesi ...
 
A.Ü bilim adamına ödül
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Enbiya ...
Tiyatroyla sağlık eğitimi
GHA/Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’ne bağlı Eğitim ...
Üniversitelilere hipnoz dersi
GHA/Erzurum’da hizmet vermeye başlayan İnsan Psikolojik Danışmanlık NLP ...
 
“Cumhuriyet en değerli mirasımız”
GHA/Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, “Geleceğin tarih ...
İİBF Vizyon büyüttü
GHA/Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne, 3 yeni ...
A.Ü. Uluç ve Özgentürk’ü ağırladı
Gazeteci-Yazar Hıncal Uluç ile Gazeteci, Sinema Eleştirmeni Nebil Özgentürk, ...
 
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva