ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Özüberk: 'Allah tüm şehit annelerine yardım etsin'
Özüberk: 'Allah tüm şehit annelerine yardım etsin'
Şehitlikte buruk Anneler Günü
Şehitlikte buruk Anneler Günü
Destici: İki suç için idam cezası geri getirilmelidir
Destici: İki suç için idam cezası geri getirilmelidir
Reyhanlı şehitlerine vefa
Reyhanlı şehitlerine vefa
Çiftçi’den Anneler Günü mesajı
Çiftçi’den Anneler Günü mesajı
HABERLER>BÖLGEDEN
23 Aralık 2010 Perşembe - 01:56

A.Ü. Bölge Tarihini aydınlatıyor

Tarihin belirli dönemlerine ışık tutan tarihi mekânlar yapılan onarım ve restorasyon çalışmaları ile yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.

A.Ü. Bölge Tarihini aydınlatıyor

ERZURUM gazetesi
Tarihin belirli dönemlerine ışık tutan tarihi mekânlar yapılan onarım ve restorasyon çalışmaları ile yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. Erzincan'ın en önemli tarihi mekanlarından biri olan Altıntepe Kalesi'nde de kazı çalışmaları sürüyor. Vali Abdulkadir Demir'in girişimleri sonucu yeniden ayağa kalkan kalenin, Erzincan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarihin önemli yüzü olması bekleniyor.
Erzincan'ın kuzeydoğu bölümünde yer alan volkan konilerinden Altıntepe'de 1959'da Ankara Üniversitesi Öğretim üyelerinden merhum Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından yapılan 10 yıllık kazıda, Urartu kültürünün ünik örneklerini oluşturan mimari yapılar ortaya çıkarıldı. Tapınak, Apadana (kabul salonu), yer altına itinalı bir biçimde örme taşlardan yapılan 3 adet mezar, açık hava tapınağı çıkarılan kazılar sonrası Altıntepe Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Bir süre bekçi nezaretinde korunan kale, bekçinin vefatının ardından başka görevli atanmaması dolayısıyla sahipsiz kaldı. Bu süreçte ise Altıntepe'de define bulma ümidi ile yapılan kazılar tarihi mekâna önemli tahribatlar verdi.
//URARTU VE BİZANS DÖNEMİNİ İÇİNDE BARINDIRIYOR
Altıntepe'deki ikinci dönem kazı ve onarım çalışmalarına ise 2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu tarafından yeniden başlandı.
İkinci dönem kazılarıyla birlikte Altıntepe, Urartu kültürüne mimari olarak sunduğu yeniliklerle uluslararası anlamda adını duyurdu. Altıntepe'nin doğu eteğinde bir burun üzerine kurulan kilise, iç kaledeki tüm yapıların altından geçen Urartu dönemine ait kanalizasyon sistemi, tapınağın doğusunda yer alan ve devasa pitosların bulunduğu depo binası, ikinci dönem kazılarıyla ortaya çıkarılan ve kendi kültürü içinde ilk olma özelliği taşıyan yapılardan. Ayrıca, ilk dönem kazılarıyla ortaya çıkarılan ancak dönemi konusunda bilim dünyasında tartışmalara yol açan Apadana yapısıyla ilgili çözümlemeler de ikinci dönem kazılarıyla ortaya konulmuştu.
//DOĞU ANADOLU’DA TEK ÖRNEK
Doğu Anadolu Bölgesi'nde tek örnek olan tabanı mozaikli kilisenin kazı ve onarım çalışmaları ise 2008 yılından itibaren devam ediyor. 2009 yılında üzeri çatıyla kapatılan kilisenin duvar kalıntıları, derz aralarının yenilenmesi ve duvar üstlerinin sağlamlaştırma çalışmaları ise tamamlandı. Kilisenin etrafı, 2009 yılında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun oluruyla kapatılmaya başlandı. Bu alanda acil müdahale gerektiren mozaik döşemenin ise sadece beşte biri onarılabildi. Altıntepe Kalesi'ne gelecek olan yerli-yabancı turistlerin ilgisini çekeceği düşüncesi ile mozaiklerin hızlı bir şekilde tamamlanması için çalışmalarda ise sona gelindi. Bizans kilisesindeki mozaikler için Vali Abdulkadir Demir'in girişimleri sonucu, onarım çalışmaları için gerekli izinler alınarak, 2011 yılında yapımı tamamlanacak ve söz konusu alanın etrafı şeffaf malzemeyle kapatılacak.
//DEMİR’İN DEĞERLENDİRMESİ
Altıntepe Kalesi'ni her ziyaret ettiğinde bu bölgenin Erzincan için son derece önemli bir tarihi mekân olduğunu vurgulayan Vali Abdulkadir Demir, "Erzincan deprem bölgesi. Özellikle 1939 depremiyle Erzincan'ın sahip olduğu pek çok tarihi eser yerle bir olmuş. Dolayısıyla, Altıntepe'nin yaşaması ve gelen yerli yabancı turistlere sunulabilmesi anlamında son derece önemli tek eser, onun için burayı çok önemsiyoruz. Bu güzellikleri insanımızla paylaşmak istiyoruz. Bu tarihi mekânı ayağa kaldırmak için çalışmalar yapılıyor. Sadece burası değil, Erzincan'da bulunan diğer tarihi mekânlarda da çalışmalar devam ediyor." dedi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu’dan milli birlik mesajı
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde Alevi ve Sunni vatandaşlar, Muharrem ...
Kalkınma ajanslarından yatırım daveti
Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrılı işadamlarıyla bir araya gelen Serhat Kalkınma ...
Doğu Üniversiteleri vizyon büyütüyor
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ramazan Korkmaz, Ardahan’ın artık ...
 
Kar yağmadı, kürekler elde kaldı
Selim ilçesinde bahardan kalma günler devam ederken, kar yağışının gecikmesi ...
Sepetli yemleme geleneği sürdürülüyor
Kars’ın Selim ilçesinde yaşayan Cantürk Güneş, dededen kalma sepetiyle hayvanlarına yem taşıyor.
Zirvede şehitleri andılar
Allahuekber'de 22 Aralık 1914 ile 15 Ocak 1915 tarihleri arasında yapılan ...
 
Topuz, son yolculuğuna uğurlandı
Trabzon Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü emrinde çalışırken, geçtiğimiz ...
Emniyet’ten sporculara destek
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, gençlerin kötü alışkanlıklara bulaşmaması için ...
Bayburt’tan 2011 Erzurum sitemi
Bayburt Eğitim Kültür Hizmet Vakfı Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Erzurum Kış ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yaşın Alınanı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva