“Erzurum Yolculuğu” Doğulu yazara şeref nişanı kazandırdı.
“Erzurum Yolculuğu” adlı kitabıyla Osmanlı-Rus Savaşı’nın Doğu’daki yankılarını kaleme alan Rus şair ve yazar Aleksandr Sergeyeviç Puşkin, yıllar sonra Doğulu bir yazara şeref nişanı kazandırdı.
Kars Sarıkamışlı bir ailenin çocuğu olan Şair ve Araştırmacı-Yazar Ataol Behramoğlu, Puşkin’in, “Erzurum Yolculuğu” adlı kitabını, Türk okurlarına kazandırmasının ardından Türk-Rus ilişkilerine bulunduğu katkı nedeniyle şeref madalyasına layık görüldü.
BEHRAMOĞLU ÖDÜL ALDI
Zeki Baştımar tarafından Türkçe’ye çevrilen, Puşkin’in “Erzurum Yolculuğu” adlı gözlemlerini Türk kitaplığına kazandıran Behramoğlu’na, Rus Konsolosluğu’nda düzenlenen bir törenle Rusya’daki en önemli şeref nişanlarından olan A. Puşkin Madalyası takıldı.
Madalya töreninde bir konuşma yapan yazar ve çevirmen Ataol Behramoğlu, “Daha 10 yaşındayken babamın kitaplığından Puşkin’in kitaplarını alıp okuduktan sonra bu madalyayı almış olmak benim için şereftir” dedi.
“ERZURUM YOLCULUĞU” ADLI GÖZLEMLERİ İÇERİYOR
Ataol Behramoğlu, Aleksandr Sergeyeviç Puşkin’in, 1829’daki Osmanlı-Rus Savaşı’nın Doğu’daki yankılanışını, General İ.F. Paskeviç’in faaliyetlerini kendi görüşürüyle yorumladığını belirterek, “Puşkin, Erzurum’da işgalci Rus ordusuyla birlikte kalmış ve tarihi kentin hayatı üzerinde bazı yorumları da yazmıştır. Puşkin, Edirne Anlaşması’ndan sonra Erzurum’dan ayrılmış ve Rusya’ya dönmüştür. Gidiş ve dönüşteki gözlemlerini, “Erzurum Yolculuğu” adlı seyahatnamesinde kaleme almıştır” diye konuştu.
Bu arada Puşkin’in “Erzurum Yolculuğu” adlı eserinde anlattıkları ve tanımladığı yerlerin, Rusya’daki bazı yapımcılar tarafından belgesel haline getirildiği öğrenilirken, 2000 yılında Erzurum’da gerçekleştirilen çekimlerle belgesel projesi hayata geçirildiği kaydedildi.