ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
'Ulaştırmaya dair her başlıkta destan yazdık'
'Ulaştırmaya dair her başlıkta destan yazdık'
e-TEP ÖSYM uygulaması başlıyor
e-TEP ÖSYM uygulaması başlıyor
Tekin: Dünyaya öncülük edeceğiz
Tekin: Dünyaya öncülük edeceğiz
Memmedov: 'Karabağ zaferi ortak zaferimizdir'
Memmedov: 'Karabağ zaferi ortak zaferimizdir'
Kazakbaev: 'Yedi devlet, bir devlet bir millet olacak'
Kazakbaev: 'Yedi devlet, bir devlet bir millet olacak'
HABERLER>EKONOMİ
6 Aralık 2009 Pazar - 23:32

5084 elden gidiyor

GHA/ Aralık ayına girilmesiyle birlikte, iş çevrelerini de 5084 endişesi sardı. Aralarında Erzurum’un da bulunduğu 49 ilde, yeni yatırımları ve istihdamı teşvik etmek amacıyla uygulanan 5084 Sayılı Teşvik Yasası, bu ayın sonunda yürürlükten kalkıyor. Yasanın uygulama süresinin uzatılmaması ya da yeni bir düzenlemeye gidilmemesi halinde, kanundan faydalanan birçok işletmede tehlike çanları çalmaya başlayacak.

5084 elden gidiyor

//BİR AYLIK SÜRE KALDI
En az 10 kişi istihdam edilmesi halinde, başta SSK prim indirimi olmak üzere, işletmelere çeşitli kalemlerde vergi indirimi sağlayan 5084 Sayılı Teşvik Yasası, bu ayın sonu itibariyle yürürlükten kalkıyor. Erzurum’da özel sektörde istihdam edilen 20 binden fazla sigortalı çalışanın, SSK işveren maliyetini neredeyse yarı yarıya azaltan söz konusu yasanın ayrıcalıkları, 31 Aralık 2008 tarihinde sona ermiş, ancak yasa, alınan “süre uzatma” kararıyla 1 yıl daha yürürlükte kalmıştı. Bu sürenin sona ermesine 30 günden az bir zaman kalırken, Erzurum’da bu yasadan faydalanan çok sayıda işletmede ise, telaşlı günler başladı. Yasanın yürürlük süresinin uzatılmaması ya da yerine yeni bir yasal düzenleme yapılması halinde, Erzurum’da kayıt dışı istihdam ve işten çıkarmaların artışa geçeceği tahmin ediliyor.
//5084 SÜRESİ UZATILACAK MI?
Ekim ayı itibariyle 57 bin 506 kişinin özel sektörden sigortalı olarak istihdam edildiği Erzurum’da, bu istihdam oranın büyük bir bölümü, başta 5084 Sayılı Teşvik Yasası olmak üzere, çeşitli yasal düzenlemelerle dengede tutuluyor. Hükümetin Temmuz ayında açıkladığı yeni “Yatırımları Teşvik Sistemi”, Erzurum’daki işverenlerin maliyetlerini azaltmada yetersiz kalırken, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO)’nun da bu konudaki girişimleri sürüyor.
//HÜKÜMETE ÇAĞRI
ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nda süre uzatımına gidilmesi ya da girişimcilere benzer muafiyetler tanıyacak yeni bir düzenleme yapılması için hükümetin ilgili makamlarıyla temas halinde olduklarını bildirdi. Daha önce de bu konuda bölgenin diğer illerindeki TSO’larla ortak açıklamalar yaptıklarını ve 5084 konusundaki talepleri dile getirdiklerini hatırlatan Başkan Özakalın, “Yasanın uzatılmaması halinin, Erzurum’daki iş çevrelerini ve özellikle de istihdamı olumsuz etkileyeceği aşikardır. Çünkü hükümetin bir süre önce hazırladığı yeni teşvik yasanının somut ve uygulanabilirlik anlamında henüz durumu netlik kazanmış değildir. Şu durumda ilimizin ve bölgenin sarılabileceği can simidi konumunda bir yasa vardır, o da 5084 Sayılı Teşvik Yasası’dır.” diye konuştu.
//ERZURUM İÇİN ZOR SÜREÇ
Yasanın yürürlülük süresinin uzatılmasının, Erzurum TSO olarak hem talepçisi, hem de bu yönde atılacak adımların destekçisi olacaklarını vurgulayan Meclis Başkanı Saim Özakalın, bu hususta bölgedeki girişimci ve işverenlerin de endişeli bir bekleyiş içerisinde olduğunu kaydetti. Yasada süre uzatımına gidilmemesi halinde, yükselecek maliyetlerin işvereni zor durumda bırakacağını dile getiren Özakalan, Erzurum şartlarında böyle bir manzaranın işsizliğin ve aynı zamanda kayıt dışı çalışan sayısının da artmasına neden olacağını ifade etti.
Öte yandan 5084 Sayılı Teşvik Yasası gibi, 18 Ağustos 2009 tarihinde yürürlüğe giren 5921 Sayılı Kanun ile 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na eklenen geçici 9. maddenin hükmü de sona eriyor.
Düzenleme ile Aralık ayı sonuna kadar yeni işe girenlerin sigorta primleri İşsizlik Fonu’ndan ödenirken, söz konusu uygulamanın 2010 yılının Haziran ayına kadar devam etmesi ise, Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde bulunuyor. Bu düzenleme, teşvikten yararlanacak işyerlerinde halen çalışan işçilere ilave olarak işe alınan işçilerin sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarın, işsizlik sigortası fonundan karşılanmasını hükme bağlıyor.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altınları var, paraları yok
GHA/ Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş, kuyumcuları iş yapamaz hale ...
Erzurum’a Uykumatik Yatırımı
Türkiye’de bir ilgi gerçekleştirerek “Uykumatik” icadını geliştiren tekstilci ...
Şirketleşmede karamsar tablo
TOBB 2009 yılı Kasım ayı şirketleşme istatistik sonuçlarını açıkladı. ...
 
"Memur ekonomik açılım bekliyor"
İHA/Hükümetin son dönemde demokratik açılım, Ermeni açılımı, Kıbrıs ve ...
Erzurum’dan ses yok
Yeni Teşvik düzenlemesinden beklediğini bulamayan Doğu Anadolu Bölgesi ...
'Ben de Varım' Projesine destek
3 Aralık Dünya Özürlüler gününde başlatılan 'Ulaşımda, iletişimde hayatın ...
 
Esnaf, gülmeyi unuttu
Erzurum’da ticaret sektörü ciddi biçimde sorunlu bir dönem yaşıyor. Öğrenciye ...
Tarım’da proje dönemi
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, Erzurum’da ...
DASİDEF’ten emek vurgusu
CİHAN/DASİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız, işsizlik probleminin belli ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Zafer kimin?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Bunun Adı Medeniyet mi Şimdi?
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Medeni insanın çöple imtihanı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Yeni bir sayfa, yeni bir Türkiye
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva