ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
17 Mayıs 2011 Salı - 20:42

Yusuf ile Züleyha

‘Mal ile malik olam sanma dila dildara/ Zer ile yusufu tartınca neler çekti aziz’

Yusuf ile Züleyha

abdurrahman tarikdaroğlu
 
‘Mal ile malik olam sanma dila dildara
Zer ile yusufu tartınca neler çekti aziz’
 
Aşkın hükümranlığından uzak kalanlara sesleniştir bu: Aşk, hareketsiz sükûn, sükûnetsiz hareket... Aşk, kelimelere sığmayan bereket… Aşk, Yusuf’un güzelliğine vurulan Züleyha; kimi zaman Ferhat, kimi zaman Şirin, kimi zaman Mecnun ile Leyla…
Aşkın aşkınlığı karşısında bizim bu yaptığımız o perdenin varlığından haberdar etmektir; perdeyi aralamak değil.
Aşk bir cevherdir. Cevherin sözünü etmek bile söze cevher değeri katmakta. Altın senelerce saklansa bozulur mu hiç. Kelama ermiş bu sözler yıllandıkça kıymetlenen şarap gibi değerleniyor.
Antika bir eşyaya demirciler çarşısında ancak ağırlığı kadar kıymet verirler; fakat antikacının yanında paha biçilmez bir değeri vardır onun. İşte kiminin gözünde bir papirüs müsveddelerinden öteye geçmeyen bu aşkın hikâyesi, en mahir sanatçının elinden çıkmış bir eser, en dakik nakkaşın işlediği bir minyatür gibidir kelam gönüllülerin gözünde. Dedik ya cevherden söz etmek söze cevher değeri katmakta diye. İşte bu yüzden bir de biz kırık kalemimizle sayfaya nakışlayalım dedik.
Yusuf…
Kenan’ın mâhı
Tarifi yapılırken onun suretini koysalar güzelliğin karşısına kelimelere gerek kalmazdı.
Dünyadaki tüm güzeller ve güzellikler bir yana Yusuf bir yana…
Züleyha…
Mısr’ın sultanı
Yalnızca Mısır mı, tüm gönüllere sultan
Dilenciler sevindir bizi Züleyha diyordu,
Altın gümüş değil sadece o güneşin bir tebessümü yetiyordu aşkından perişan yiğitlere
Perî-şan güzele meftun perişan yiğitler…
Her şey bir aynayla başladı. Sebepler zincirinden bir sebep. Yusuf o kadar güzeldi ki onu anlatacak dudaklara sükut yakışırdı ancak. Dünyanın tüm güzelleri bir yana Yusuf bir yanaydı. Kenan ilinin dolunayıydı. Onun geçtiği karanlık sokaklarda ayın şavkımaları gibi ışık huzmeleri akıyordu. Ama bu defa gökten yere değil, yerden göğe doğru. Dillere destandı güzelliği Yusuf’un.
Bir gün Yusuf’un görmediği ay yüzüne vurulur, onu görmenin iştiyakıyla düşer yollara. Aylarca denizler taşar, haftalarca çöllerden geçer. Nihayet Kenan iline varır, o mâhın huzuruna çıkar. Bir tebessümünden binlerce gül saçan Yusuf’u görünce yorgunluğunu unutur. O latif sesiyle kendisine seslendiğini duyunca da neyi unuttuğunu unutur:
-Ey bedevi! Beni görmek için bunca çöller denizler aştın. Peki karşılığında bana ne hediye getirdin, heybene neyi yük ettin?
-Ey Kenan’ın mâhı, senin gibi bir güzele sende olmayan ne verebilirim ki. Sadece bir ayna lâyık olabilir sana. Sendeki güzellikleri yine sana aksettirsin diye.
Böyle deyip gerisin geri dönerken bedevi, Yusuf aynasına bakıyordu. İşte ne olduysa o zaman oldu. Yusuf aynada kendisini izlerken ağzından ateş gibi şu kelime tomarı döküldü: “Bu güzellik pazara çıksa ne çok para verirlerdi. Eğer ki Yakup’un oğlu değil de bir köle olsaydım ne çok para verirlerdi benim için”
Kim bilebilir, felek işini öyle güzel yürütecekti ki Yusuf’a bu sözlerini anımsatacaktı belki, kim bilebilir Rabb’ül-âleminden başka.
Kuyulara atıldı Yusuf. Gelip geçen kervanlardan biri onu alıp götürdü. Acı haberi alan Yakup (a.s.) bayı¬lıp düştü. Üzerine su döktüler, kımıldamadı; seslendiler cevap vermedi: Vehb İbn Münebbih'in dediğine göre oğullarından Yehüza, eliyle yokladı ve babasının hiç bir damarının atmadığını, nefes almadığını hayretle gördü ve kardeşlerine: "Yazıklar olsun bize! Kıyamet gününün sahibi Allah'tan çekeceğimiz var; kardeşimizi za¬yi ettik; babamızı katlettik" dedi. Yâkup (a.s.) ancak, seher vaktinin soğuğu ile gö¬zünü açıp ayıldı...
Gencecik bir yiğit, ay yüzlü bir genç. Üstelik güçlü, kuvvetli dediler. Kaça mı satıldı?
Kimine göre ağırlığınca dirheme, kimine göre de gümüşe satıldı; altın diyenler oldu, ipek kumaşlara satıldı dedi kimi. Ancak en güzel kıssanın en güzeli Yusuf’un en güzel talibi ihtiyar bir kadındı:
Yusuf… Hasreti ve sevgisi sebebiyle ardından gözyaşları döke döke uğrunda gözlerini göz kırpmadan feda ettiği Yakup’un gözünün bebeği. Yusuf… Hani Züleyha’yı kınayan kadınların ellerindeki acısız bıçak yarası. Yusuf… Hani evladına düşkünlüğünden dolayı Yakup’u kınayan Seriyy’üs Sakati’nin gözlerine bir an için görünen ve onu onüç gün boyunca kendinden habersiz bir şekilde öylece baygın bir vaziyette yatmasına sebep olan Yusuf…
Kervan şehre vardığında Yusuf da esir pazarında yerini almıştır. Ve hemen açık arttırmaya sunulur bu kıymetli esir: ‘Evet! İşte size aslan gibi kuvvetli bir genç! Evet! Ey akıl sahipleri! Elinizi çabuk tutun ve cömert olun! Zira bu delikanlı böylesi bir muameleyi ziyadesiyle hak ediyor!’
Herkesin dikkatini çeker bu zarif genç, sanki bütün şehir oraya toplanmıştır. Açık arttırma başlar başlamaz kalabalıktan biri bağırır:” 1 altın!” Sonra diğeri: ‘3 altın!’ Sonra başkası: ‘5 altın!’ Derken ardı ardına sesler yükselir şehir meydanında: ‘10, 25, 30 altın!’
Halk böylesine eşsiz bir esir için kıyasıya mücadeleye girişmişken, telaşlı adımlarla ihtiyar bir kadın adeta koştururcasına esir pazarına doğru ilerlemektedir. Yolda bu ihtiyarı gören bir şehirli “Hayrola! Ne diye bu kadar telaşla yürüyorsun?” deyince ihtiyar kadın cevap verir: ‘İşitmedin mi? Yusuf esir pazarında satılmaktadır! Oraya gidiyorum.’ İhtiyarı tanıyan ve hâlinden haberdar olan adam   ‘Ne o der, biraz da alay kokan bir edayla, ne o, yoksa sen de mi onu satın almayı arzu edenlerdensin?’ Bu soru üzerine ihtiyar kadın: ‘Elbette!’ der. Adam güler ve ‘İyi ama pazarda fiyatlar çok yüksek, altınlar havada uçuşuyor, senin neyin var?’ der. Bunun üzerine ihtiyar kadın cebinden çıkardığı el işi yumağını gösterir: ‘İşte bu! Bütün servetim bundan ibaret!’ Adam gülerek “İyi ama Yusuf’u bununla satın alamazsın ki!” deyince ihtiyar kadın adama son söyleyeceğini söyler ve hızla esir meydanına doğru koşturmaya başlar: ‘Ben de biliyorum Yusuf’u bununla satın alamayacağımı! Çok iyi biliyorum! Ama isterim ki Yusuf bilsin! Ben de onun müşterisiyim! Bilsin bunu, yeter!’
Başkaları elli sandıktan kırkını getirip Yusuf’u satın almak isterken, ihtiyar bir kadın her şeyi, rızkını kazandığı tek servetini veriyor. Gerçek âşık kim?  
En güzel Mevlana’dan akıyordu bu mânâ:
Züleyha o hale gelmişti ki çörekotundan ödağacına kadar her şeyin adı Yusuf’tu onun için, Yusuf’un adını başka adlara gizlemişti, mahremlerine bu sırrı söylemişti yalnız. “Mum ateşten yumuşadı” dese, “Sevgili bize alıştı yüz verdi” demiş olurdu. “Bakın ay doğdu” dese; “Söğüt ağacı yeşerdi” dese, (…) “Başım ağrıyor” dese, “Başımın ağrısı geçti, iyiyim” dese hep ayrı mânâları vardı bu sözlerin. Birini övse onu överdi, birinden şikâyet etse onun ayrılığını söylemiş olurdu. Yüz binlerce şeyin adını ansa, maksadı da Yusuf’tu onun, dileği de.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MUHTEREME SERAP HANIMEFENDİ, 27 Mayıs 2011 Cuma 18:46

ASLINDA HER İNSAN BİR YUSUF VEYA ZÜLEYHADIR. ÖNEMLİ OLAN YUSUF'U YA DA ZÜLEYHAYI YÜREKTE. BEYİNDE, RUHTA YAŞAMAKTIR. DİNİMİZ İSLÂM BİÇİMDEN ZİYADE RUHLARA, YÜREKLERE HİTAP ETMEKTEDİR. KABEYİ TAVAF EDEN RUH, GÖNÜL, YÜREK OLMALIDIR. DEĞİLSE -AFFINIZA MAĞRUREN_ MERKEBİ DE GÖTÜRSENİZ, O BEYTİN ETRAFINDA DÖNER DURUR EFENDİM. YÜCE YARATICI HEPİMİZE YUSUFÇA VE ONDAN DA MÜHİMİ MUHAMMEDİ BİR HAYAT YAŞAMAYI NASİP ETSİN. OĞLUNUZA İSLAMİ VE İNSANÎ BİR HAYAT DİLİYORUM EFENDİM. MUHABBETLE DONANMIŞ HÜRMETLER.

Yorumu oyla      7      4  
Serap Durmazpinar 25 Mayıs 2011 Çarşamba 03:07

"Züleyha Yusuf’a bir mektup yazmaya başlayınca,“Yusuf" diye başladı,"Yusuf" diye bitirdi. Gördü ki hitaptan öteye geçemedi. Anladı ki, aşkın nâmesinde ser-nâmeden öte kelâm yok ve Züleyha’nın lügâtında “Yusuf” tan öte sözcük yok..." Benim oglumun adi da YUSUF Abdurrahman bey keyifle okudum, çok tesekkur ederim... Selâmlarimla..... Serap Durmazpinar Kuruhasanoglu / France

Yorumu oyla      8      4  
Dadaş Vicdanı 24 Mayıs 2011 Salı 07:59

Abdurrahman Bey, İlahi aşkı ve insanın çaresizliğini bakın Hazık Efendi nasıl özetlemiş: "Ne lal-i yari bus ettim, ne sermest-i müdam oldum/ usandım Hasılı Hazık, dünyada kendi kendimden' Vurgularınız bana bu beyitleri hatırlattı. Kabul buyurun..

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstihdamda e-süreç
- İstihdamın ve ekonominin önemli bir bölümünü karşılayan Küçük ve Orta ...
Menderes rahmetle anıldı
Aydın'da Adanan Menderes Üniversitesi tarafından adını taşıdığı Aydınlı ...
Güzel, Gülen Hocaefendi’yi anlattı
Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin ...
 
Oy Kullanacak Olanlar Dikkat!
12 Haziran 2011'de yapılacak 24. dönem milletvekili seçimlerine 1 aylık süre kaldı.
Ezelde Atılan Tohum ‘Yaman Dede’
Abdurrahman Tarikdaroğlu/Bir tohum atılmıştı ezelden gönlüne. Tıpkı içindeki ...
En çok trafik ceza puanı sorgulandı
TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Özkan Dalbay, e-Devlet Kapısı'ndan en çok dava ...
 
Vakıflar Haftası programı açıklandı
Her yıl 9 ile 15 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Vakıflar Hastası, Erzurum ...
‘Masrafı projeden, işçiliği üreticiden’
Erzurum’daki ziraat mühendislerine yönelik silaj teknikleri hakkında bilgilendirme ...
Ağırman'dan ilahiyatçılara yol haritası
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva