ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
YSK'dan İspir kararı
YSK'dan İspir kararı
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
DAP’tan tarım liselerine destek
DAP’tan tarım liselerine destek
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
17 Mayıs 2011 Salı - 04:55

İstihdamda e-süreç

- İstihdamın ve ekonominin önemli bir bölümünü karşılayan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) internetten eleman aramayı arttırdı.

İstihdamda e-süreç

ERZURUM (İHA) - İstihdamın ve ekonominin önemli bir bölümünü karşılayan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) internetten eleman aramayı arttırdı. İş ve insanı buluşturan Türkiye’nin en büyük insan kaynakları platformu Kariyer.net, her ay hazırladığı İstihdam Endeksi verilerinde bu ay aylık istihdam hareketlerinin yanı sıra KOBİ’leri araştırdı. Kariyer.net İstihdam Endeksine göre son iki yılda internetten personel arayan KOBİ’lerin sayısı yüzde 40 oranında arttı. Kariyer.net üyesi 17.000 KOBİ’nin her biri yılda ortalama 30 kişilik yeni personel ihtiyacını internet üzerinden buluyor.
Kariyer.net verilerine göre ülkemiz ekonomisinde büyük önemi olan KOBİ’ler tanıdık yöntemiyle personel aramaktan hızla vazgeçip, kurumsallaşma adına bir adım daha atıp internet üzerinde personel aramaya başladı. Kariyer.net üyesi her bir KOBİ yılda ortalama 11 iş ilanı yayınlayarak yılda yaklaşık 30 kişiye istihdam yaratıyor. Bu rakam, holdinglerde yılda 181 iş ilanıyla 543 istihdam olarak gerçekleşiyor.
EŞ-DOST ARACILIĞIYLA ELEMAN ARAMAK TARİHE KARIŞIYOR
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, personel arama süreçlerini internete taşıyan KOBİ’lerin kurumsallaşma sürecinde önemli bir adım attığını belirtti. Azoz, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
“KOBİ’lerin başarısı için her çalışanın performansı ve yetenekleri büyük önem taşıyor. Bu yüzden doğru personele ulaşmanın, KOBİ’lerde büyük şirketlere göre daha da fazla önem taşıdığını söylemek yanlış olmaz. Üstelik KOBİ’ler personel arama sürecini düşük maliyetlerle gerçekleştirmek zorundalar. KOBİ’ler için bu fırsatı internet sunuyor. İnternet kullanımının da yaygınlaşmasıyla giderek daha fazla Anadolu firması ve KOBİ, işe alım süreçlerini internet üzerinden gerçekleştirmeyi tercih ediyor.”
KOBİ'LER EN ÇOK SATIŞÇI VE MUHASEBECİ ARIYOR
KOBİ’lerin personel ihtiyaçları incelendiğinde ilk sırada büyük farkla satış dikkat çekiyor. Bunu, muhasebe uzmanı, sekreter ve yönetici asistanı pozisyonları takip ediyor. Makine ve inşaat mühendisleri de KOBİ’lerin en çok ihtiyaç duyduğu pozisyonlar arasında.
Son bir yılda KOBİ’ler yaklaşık 3 bin 700 satış elemanı, 2 bin muhasebe uzmanı, bin 900 sekreter ve yönetici asistanı, 900 satış mühendisi, 750 inşaat mühendisi ve 700 makine mühendisi için Kariyer.net’te iş ilanı yayınladı.
BİLİŞİM KOBİ'LERİ ELEMANINI İNTERNETTE ARIYOR
Personel arayışında interneti en yoğun şekilde tercih eden KOBİ'lerin, yine Bilişim alanında faaliyet gösterenler olması dikkat çekiyor. Bilişimi sırasıyla İnşaat, Tekstil, Sağlık, Üretim, Gıda, Elektrik - Elektronik, Telekomünikasyon, Otomotiv ve Emlak alanında faaliyet gösteren KOBİ'ler takip ediyor.
Özellikle son dönemlerde Gıda ve Üretim sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerde istihdam anlamında rekor seviyelerde artış olduğu görülüyor. Kariyer.net istihdam endeksi verilerine göre, Gıda ve Üretim sektörlerinde sırasıyla 2 bin 016 ve bin 650 kişinin yeni personel olarak arandığı görülüyor.
ÜRETİM VE GIDA İSTİHDAMIN YENİ LOKOMOTİFİ
Kariyer.net aylık istihdam endeksindeki rakamlar da Gıda ve Üretim’deki, KOBİ’leri de kapsayan genel hareketlenmeyi doğruluyor. Nisan ayında üretim sektöründe görülen yeni iş ilanları sayılarında Nisan 2009’a göre yüzde 117, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 66 oranında artış yaşandığına işaret ediyor. Aynı dönemde üretim sektörü yeni iş ilanları sayılarında ise, Nisan 2009’a göre yüzde 204, Nisan 2010’a göre yüzde 39, bin önceki aya göre ise yüzde 8 oranında artış yaşandığı görülüyor.
EN BÜYÜK KOBİ ŞEHRİ İSTANBUL
Kariyer.net’te bir yıl içinde en çok iş ilanı veren KOBİ’lerin şehirlerine bakıldığında İstanbul’da önemli bir yoğunluk göze çarpıyor. İstanbul’u Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Adana, Kayseri ve Gaziantep takip ediyor.
NİSAN’DA YAKLAŞIK 38 BİN YENİ PERSONEL İHTİYACI DOĞDU
Kariyer.net istihdam endeksi verilerine göre Nisan ayında yaklaşık 38 bin yeni personel ihtiyacı doğdu. En fazla personel talebi İnşaat, Tekstil ve Bilişim sektörlerinden gelirken, satış ve mühendislik pozisyonlarındaki iş fırsatları da giderek artıyor.
Kariyer.net İstihdam Endeksi’ne göre Nisan ayında yayınlanan yeni iş ilanlarının sayısı, Nisan 2009’a göre yüzde 129 artış, Nisan 2010’a göre yüzde 42 artış, 2011 Mart ayına göre ise yüzde 4 düşüşle 12 bin 667 olarak gerçekleşti. Bu iş ilanlarıyla yaklaşık 38 bin kişiye istihdam fırsatı doğdu.
Mart ayında çok hızlı bir yükselişle 13 bin 118 seviyelerine çıktıktan sonra Nisan’da yüzde 4’lük küçük bir düşüş sergileyen yeni iş ilanlarının sayısında, ay içinde gerçekleşen iş günlerinin sayısı da etkili. İş gününden bağımsız günlük ortalamalara baktığımızda, daha düşük iş günü sayısına sahip olan Nisan ayı, Mart ayına göre %5 artış gösteriyor.
EN ÇOK İŞ FIRSATI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE
Nisan ayında da en çok istihdam fırsatını İnşaat sektörü yarattı. Nisan’da 3 bin 402 yeni personel arayışına giren İnşaat sektörünü 3 bin 306 kişiyle Tekstil, 2 bin 718 kişiyle Bilişim, 2 bin 451 kişiyle Sağlık, 2 bin 199 kişiyle Otomotiv, 2 bin 016 kişiyle Gıda, bin 881 kişiyle Turizm, bin 650 kişiyle Üretim, bin 290 kişiyle Telekom, 582 kişiyle Finans sektörleri takip etti.
GIDA VE ÜRETİMDE İSTİHDAM ARTIYOR
Özellikle son aylarda istihdamda yükselişe geçen Gıda ve Üretim sektörleri, istikrarı Nisan ayında da sürdürdü. Toplamda yeni ilan sayılarında yüzde 4 düşüşe sahne olan Nisan ayında Gıda ve Üretim, artış gerçekleştiren tek sektörler olmakla kalmayıp, rekor seviyede ilan sayısına ulaştı. Gıda ve Üretim’de, sırasıyla 2 bin 016 ve bin 650 kişilik yeni personel talebi Nisan ayında Kariyer.net verilerine yansıdı.
Nisan 2008’e göre yüzde 112, Nisan 2009’a göre yüzde 117, Nisan 2010’a göre yüzde 66 artış gösteren Gıda sektöründe, Mart 2011’e göre yüzde 3 artış bulunuyor. Üretim sektöründe ise Nisan 2008’e göre yüzde 26, Nisan 2009’a göre yüzde 204; Nisan 2010’a göre yüzde 39, Mart 2011’e göre yüzde 8 artış gözleniyor.
TURİZMDEN 4 AYDA 9 BİN PERSONEL TALEBİ
Yaz sezonu için personel istihdamını Ocak – Mart aylarında yoğunlaştıran Turizm sektörü, Nisan itibariyle iş ilanlarında mevsimsel düşüşe geçti. Ocak’ta başlayıp Nisan’ı da içine alan dönemde sektörden toplam 2 bin 774 yeni iş ilanıyla 9 bini aşkın personel talebi gerçekleşti. En çok aranan pozisyonlar ise resepsiyonist, garson, aşçı, rezervasyon elemanı, barmen, kat hizmetleri görevlisi, bellboy, misafir ilişkileri elemanı, operasyon elemanı ve kat şefi olarak sıralandı.
SATIŞÇI VE MÜHENDİS İHTİYACI ARTIYOR
Tüm sektörlerden en çok talep edilen pozisyonlar içinde, satış temsilcisi ve mühendis ilanlarının giderek arttığı görülüyor. Sıralamada diğer pozisyonlarla arası giderek açılan bu pozisyonlar için olan talep, en yakındaki Muhasebe Uzmanı’nın neredeyse üç katına denk geliyor. Sadece Nisan ayında Kariyer.net’te 5 bin 211 satış temsilcisi, 4 bin 254 mühendis için yeni iş ilanı yayınlandı. Muhasebe uzmanı olarak aranan kişi sayısı ise bin 700 civarında gerçekleşti.
İŞ FIRSATLARININ YÜZDE 70’İ İSTANBUL’DA
İstanbul, Nisan ayında da en çok personel aranan şehir oldu. Nisan ayında Kariyer.net verilerine yansıyan toplam 38 bin personel talebinin yaklaşık % 70’inin İstanbul için olması dikkat çekiyor. Yaklaşık 27 bin personel aranan İstanbul’u 4 bin 185 kişiyle Ankara, bin 470 kişiyle İzmir takip etti.
YURT DIŞINDA İŞ FIRSATLARI TEKRAR ARTIYOR
Ortadoğu Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan son olaylar nedeniyle düşüş gösteren yurtdışı iş ilanlarında, Nisan’da yeniden bir hareketlenme gözlendi. Suudi Arabistan, Katar ve Afganistan’da artış gösteren iş ilanları, yoğun olarak inşaat sektöründe, mühendislik pozisyonları için yayınlanıyor.
Ülkemizde ise Sivas, Batman, Giresun, Bolu ve Elazığ, Nisan’da en çok ilan artışı gösteren şehirler olarak dikkat çekti. Özellikle Bolu’da perakende sektöründeki yatırımların istihdama yansıdığı gözleniyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menderes rahmetle anıldı
Aydın'da Adanan Menderes Üniversitesi tarafından adını taşıdığı Aydınlı ...
Güzel, Gülen Hocaefendi’yi anlattı
Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin ...
Oy Kullanacak Olanlar Dikkat!
12 Haziran 2011'de yapılacak 24. dönem milletvekili seçimlerine 1 aylık süre kaldı.
 
Ezelde Atılan Tohum ‘Yaman Dede’
Abdurrahman Tarikdaroğlu/Bir tohum atılmıştı ezelden gönlüne. Tıpkı içindeki ...
En çok trafik ceza puanı sorgulandı
TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Özkan Dalbay, e-Devlet Kapısı'ndan en çok dava ...
Vakıflar Haftası programı açıklandı
Her yıl 9 ile 15 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Vakıflar Hastası, Erzurum ...
 
‘Masrafı projeden, işçiliği üreticiden’
Erzurum’daki ziraat mühendislerine yönelik silaj teknikleri hakkında bilgilendirme ...
Ağırman'dan ilahiyatçılara yol haritası
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa ...
4 Bin Senede İki Rekât
abdurrahman tarikdaroğlu/ Cebrail Aleyhisselam iki rekât namaz kılmış, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva