ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet arttı
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet arttı
81 ilaç geri ödeme listesine alındı
81 ilaç geri ödeme listesine alındı
TESK’ten Perakende Yasası çağrısı
TESK’ten Perakende Yasası çağrısı
Şimşek’ten enflasyonla mücadele vurgusu
Şimşek’ten enflasyonla mücadele vurgusu
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
8 Nisan 2011 Cuma - 07:15

Türk işçileri 50 yıldır yurt dışında

Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, 2011 yılının, Türk işçilerinin Batı Avrupa’ya işçi olarak gidişlerinin 50’nci yıldönümü olduğunu söyledi. Batı Avrupa’daki Türk ailelerinin karşı karşıya oldukları sıkıntıları anlatan Sezen, eğitimden ahlaki yapıya, sosyal imkanlardan ekonomilerine varıncaya kadar Batı Avrupa’daki Türkleri ele aldı.

Türk işçileri 50 yıldır yurt dışında

SEZEN’İN DEĞERLENDİRMESİ
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç, Dr. Lütfi Sezen, 2. Dünya Savaşı sonunda büyüme ve gelişme gösteren Almanya, Danimarka, İsveç, Fransa ve Avusturya gibi ülkelerin güçlerine güç katabilmek için işgücü bulma çabasına giriştiklerini belirterek, Türkiye, Yugoslavya, İspanya, Yunanistan, Fas, Cezayir ve Mısır gibi ülkelerden işçi talebinde bulunduklarını kaydetti. Gelişmiş Batı Avrupa ülkelerinden gelen bu talebin, insan gücünü yeterince değerlendiremeyen, onu işsiz-güçsüz bırakıp başkalarına muhtaç eden, yeterince gelişmemiş olan ülkelerde sevinçle karşılandığını anlatan Sezen, “Ekonomik ve sosyal güven sağlamak, çoluk çocuğu daha iyi şartlarda yetiştirmek amacıyla geçici bir süre için gelişmiş ülkelere giden yabancı işçiler, bu ülkelerde yüksek seviyedeki hayat standardını görünce, bunun cazibesine kapılmışlar, kendi ülkelerine geri dönmekten artık vazgeçmişlerdir.” diye konuştu.
//TÜRK AİLELERİN KAYBETTİKLERİ, KAZANDIKLARINDAN ÇOK DAHA FAZLA
Batı Avrupa’ya giden işçi grupları arasında en çok ilgi gören, tercih edilen ve buna bağlı olarak kalıcı olanların Türk işçileri olduğunu vurgulayan Sezen, diğer ülkelerden gelen işçilerin, verilen her işi yapmadıklarından dolayı kısa bir süre sonra dışlandıklarını ifade etti. Sezen, “oysa çoğunluğu vasıfsız olan Türk işçiler, iyisine kötüsüne bakmadan verilen her işi yapmışlardır. Bu da, çalıştıkları ülkelerde daha kalıcı olmalarını sağlamıştır.” dedi.
Kendilerine tamamen yabancı olan, farklı din ve kültür anlayışının yaşandığı Batı Avrupa ülkelerinde çalışan Türk işçilerinin tek kazançlarının, ekonomik yönden belli bir refah düzeyini yakalamaları olduğuna dikkati çeken Sezen, Türk işçilerin edindikleri maddi olanakların, kaybettiklerinin yanında gölgede kaldığını söyledi.
Sezen, “Ekmek parası uğruna yabancı ülkelere göç etmek zorunda kalan insanlarımızın bir bölümünün her şeyden önce aile düzenleri bozulmuştur. Eşini, çoluk çocuğunu Türkiye’de bırakıp çalışmak için Batı Avrupa ülkelerine giden bazı işçiler, bulundukları ülkede sürekli kalabilmek için yabancılarla yeni evlilikler yapmışlar, Türkiye’deki eş ve çocuklarını ihmal etmişler, onları kendi kaderleriyle baş başa bırakmışlardır.” ifadelerini kullandı.
//SEZEN: BATI AVRUPA’DA YAŞANAN EN BÜYÜK SIKINTI; UYUMSUZLUK…
Eş ve çocuklarını yanlarına alan Türk işçilerin, bulundukları ülkenin koşullarına uyumsuzluktan kaynaklanan ciddi sorunlar yaşadıklarını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Sezen, “Uyumsuzluk neticesinde çocuklarının eğitimleri aksamış, eğitimsizlikten kaynaklanan sorunlar ortaya çıkmıştır. Türk işçi aileleri arasında alkol kullanma, sigara ve esrar içme alışkanlığı edinen aile ve çevresiyle sürekli çatışma halinde bulunan, uyumsuz, psikolojik sorunları olan gençlerin sayısı giderek artmıştır.” dedi.
Türkiye dışındaki Türk işçi ve aileleriyle ilgili olarak bir başka kuşağı da, Batı Avrupa ülkelerinde dünyaya gelen yeni neslin oluşturduğunu aktaran Sezen, “Bu jenerasyon ise, ana dilleri olan Türkçeyi değil de, Batı Avrupa dillerini çok daha iyi konuşmakla birlikte Türkiye’ye geri dönmek gibi bir fikri asla akıllarından geçirmezler. Öyle ki, tatil dönemlerinde bile Türkiye’ye gelmek yerine başka ülkelere giderler. Oluşan bu sosyal manzara, Batı Avrupa’daki Türk ailelerinin birçok anlamda yalnız bırakıldığını gösteriyor.” şeklinde konuştu. 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sürücüler dikkat..!
Trafik cezalarının tahsil ve takibi yönetmeliğine göre, trafik idari para ...
Şiddet aile yapımızı tehdit ediyor
Erzurum’da yapılan bir araştırmaya göre kadınların büyük çoğunluğunun ...
Akademisyenler mutlu değil..
Yapılan bir araştırmada, akademisyenlerin yüzde 82'sinin mobbinge(bezdiri) ...
 
Doğu üniversitelerinde uluslararası rekabet
Uluslar arası üniversitelerle işbirliği sürecinde Doğu Anadolu Bölgesinde ...
Ucube tartışmaları uluslararası boyuta taşındı
Azerbaycan Beynel Halk Diasporası (UDM) Başkanı İsmail Ağayev, Başbakan ...
Kanser tedavisine 2,5 milyar euro ayrıldı
- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu, sağlık ...
 
KA-MER kadın sorunlarını araştırdı
Kadın Dayanışma Vakfı (KA-MER) Erzurum temsilciliği tarafından "Kadınlarla ...
DES’den şiddet tepkisi
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Çocuk ...
31 Mart 1918 Azerbaycanlıların Soykırım Günü
Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymov '31 Mart 1918 ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva