ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
Erzurum SYDV verileri açıklandı
Erzurum SYDV verileri açıklandı
Oltu Derebaşı’nda gölet taştı
Oltu Derebaşı’nda gölet taştı
Askeri bando 19 Mayıs konseri büyük ilgi buldu
Askeri bando 19 Mayıs konseri büyük ilgi buldu
Tanfer: ’19 Mayıs milli uyanışın sembolü’
Tanfer: ’19 Mayıs milli uyanışın sembolü’
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
2 Nisan 2011 Cumartesi - 08:03

Kanser tedavisine 2,5 milyar euro ayrıldı

- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu, sağlık camiasının hem sağlığın korunması, hem de kanserin önlenmesi için daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini belirterek, "Hastalığın önlenmesinin tedavisinden hem birey, hem aile, hem de toplum için daha az yıpratıcı olacağı gerçeğinden hareketle topluma net mesajlar vermek, son derecede önemlidir" dedi.

Kanser tedavisine 2,5 milyar euro ayrıldı

AHMET UMUR ÖZTÜRK (İHA) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu, sağlık camiasının hem sağlığın korunması, hem de kanserin önlenmesi için daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini belirterek, "Hastalığın önlenmesinin tedavisinden hem birey, hem aile, hem de toplum için daha az yıpratıcı olacağı gerçeğinden hareketle topluma net mesajlar vermek, son derecede önemlidir" dedi.
Ramada Plaza'da düzenlenen 6. Ulusal Kanser Hastaları Kongresi'ne katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu, yaptığı konuşmada, bir aile üyesine kanser tanısı konmasının bütün aile için zorlu ve uzun bir sürecin başlangıcı olduğunu söyleyerek, "Bu zorlu süreçte herkesin ihtiyaç duyacağı destek gruplarının oluşması ve benzer süreçler yaşayan hasta ve yakınlarının birbirlerinin tecrübelerinden istifade etmesini kolaylaştırıyor. Bu uzun süreçler kişinin yakın ve uzak çevresindeki
tüm kişiler için farklı düzlemlerdeki tecrübe birikimi sağlıyor. Önemli bir kazanımın kişinin kendisi ve yakın aile çevresinin sağılığı ile sorumluluk alma bilinci olduğunu üşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"ARAŞTIRMALAR DİYET VE EGZERSİZLE KANSER RİSKİNİN YÜZDE 30-40 ORANINDA AZALTILABİLECEĞİNİ GÖSTERİYOR"
Hayat tarzı, beslenme, egzersizin, fazla kiloların sağlığın ve kanser oluşumunun çok yakından etkilediğini bilmek gibi bir zorunluluğun olduğunu belirten Davutoğlu, "Çevresel kanserlerin hızla arttığı günümüzde engelleyemediğimiz birçok zararlı etken yanında özellikle beslenme konusunda hem kanserojenlerden sakınmak, hem de vücudumuzun bağışıklık ve kanserden korunma mekanizmalarını güçlendiren gıdaların ailenin tüm fertlerinin sağlığına olumlu katkısı son derece önemlidir. Nitekim yapılan araştırmalar uygun bir diyet ve egzersizle kanser riskinin tüm kanserlerde yüzde 30-40 oranında azaltılabileceği ve hatta bazı kanser türlerinde diyetin koruyuculuğunun yüzde 90-100'e yaklaşabileceğini göstermektedir" diye konuştu.
SAĞLIK CAMİASININ ROLÜ
Sağlık camiasının hem sağlığın korunması hem de kanser önlenmesi için daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:
"Modernleşmeye paralel gelişen bireyselleşmenin bir yansıması olarak, biz ancak uyarma gereğini yaparız ama esas görevimiz sağlığını kaybedenleri tedavi etmektir. Yaklaşımından daha aktif bir tavır sergilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Hızla gelişen teknolojinin bazı sağlığa zararlı sonuçlarından insanlarımızı erken haberdar etmek, henüz kanıtlanmasa bile sağlığa zararlı olması kuvvetle muhtemel uygulama, gıda, çeşitli alışkanlıklar ve hatta bazı tanı ve yöntemlerin olası olumsuz sonuçları toplumla
erkenden paylaşmak zorundayız. Hastalığın önlenmesinin tedavisinden hem birey hem aile hem de toplum için daha az yıpratıcı olacağı gerçeğinden hareketle topluma net mesajlar vermek, son derecede önemlidir."
"SON YILLARDA TÜKETİLEN PAKET SAYISINDA AZALMA VAR"
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer de, dünyada kanseri bir toplum sağlığı problemi olarak niteleyerek, ölümlerin, kanserle yaşayan hastaların 2-3 kat artacağını belirtti. Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Tuncer, "Kanser neden bu kadar artıyor? 3 tane nedenimiz var. Bir tanesi, sigara içenler çok ciddi artıyor. 2010- 2030 yılları projeksiyonlarımız ciddi olarak sigara içenlerin artacağı yönünde. Kontrol etmeye çalışıyoruz. Son yıllarda tüketilen paket
sayısında azalma var. Ancak içen sayısında sayı olarak ciddi bir yere geldik diyemeyiz" diye konuştu.
Tuncer, Türkiye'nin dünyaya örnek olabilecek bir sigara kontrolü yaptığını söyleyerek, çok daha sıkı durulmasının gerektiğini belirtti. Tuncer, "En ufak açıkları, yakalayabiliyorlar ve hatta devletin bir kurumunu, devletin sigarayla savaşan personeline karşı kullanılabiliyor. Benim hakkımda sigara hassasiyetim nedeniyle bir hukuki savaş başlatmaya kadar ileri gidebilecek yere vardırabiliyorlar" şeklinde konuştu.
Toplum olarak uyanık olmanın gerektiğini söyleyen Tuncer, "Bizim en büyük güvencemiz Sayın Başbakanımız. Bugüne kadar gelmemizin en önemli nedeni Türkiye'de Sayın Başbakanımızın bu konuda gösterdiği hassasiyettir. Biz onun açtığı yolda ve desteğiyle bu şeylere pabuç bırakmadan yolumuza devam edeceğiz" dedi.
Türkiye'de kanser arttığına işaret eden Tuncer, meme kanserinin kadınlarda yüz binde 37,5, tüm kanser çeşitlerine bakıldığında tüm kadınların yarısının kanserden muzdarip olduğunun görüldüğünü söyledi. Bu yılın kadınlarda kanser yılı ilan ettiklerini kaydeden Tuncer, bu yıl bir farkındalık oluşturmak istediklerini belirtti. Erkek kanserlerinde ise trake ve akciğer kanserinin yüksek değerde, yüz binde 68,9 olduğunu belirten Tuncer, akciğer kanserinin yüzde 90 nedeninin sigaraya bağlı olduğunu ifade etti.
KADINLARDA MEME KANSERİNDE DÜŞÜŞ TİROİT KANSERİNDE ARTIŞ VAR
2002-2008 arasındaki değişimde ise kadınlarda tiroit kanseri artarken, meme kanseri oranını yüzde 56'dan yüzde 48'e düştüğünü ve erkeklerde ise akciğer ve prostat kanserinin arttığını söyleyen Tuncer, prostat kanserinin dünya genelinde arttığını belirtti. Tuncer, Türkiye'nin 2005-2009 arasında kanser tedavisine harcadığı paranın toplam 2,5 milyar doları bulduğunu, Türkiye'nin örnek bir ülke olduğunu ve sigortanın kanser tedavisinin tümünü karşıladığını belirtti. Tuncer, bunun da dünyanın 8., Avrupa'nın
6. en yüksek harcaması olduğunu söyledi. Kanser vakalarının 500 bine çıkacağını savunan Tuncer, fiziksel aktivitenin artması, beslenme, egzersiz ile kanserin önlenebileceğini söyledi.
Dışişleri Bakanlığı mensubu Tuncay Balalı ise, Dışişleri Bakanlığı'nın her zaman sosyal sorumluluk projelerinde kurum olarak ve temsilcileriyle birlikte Dışişleri Mensupları Derneği ve Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği öncülük eden kurum haline geldiğini ifade etti. Aktif dış politika vizyonuna uygun olarak milletin vatan kalitesini arttıracak her türlü sosyal farkındalık projelerine imkanları ölçüsünde destek verdiğini belirtti.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KA-MER kadın sorunlarını araştırdı
Kadın Dayanışma Vakfı (KA-MER) Erzurum temsilciliği tarafından "Kadınlarla ...
DES’den şiddet tepkisi
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Çocuk ...
31 Mart 1918 Azerbaycanlıların Soykırım Günü
Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymov '31 Mart 1918 ...
 
Çelebi’den gıda uyarısı
Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi, ...
Münevver Ayaşlı’nın Hatıraları
Oğuzhan Saygılı [*]Münevver Ayaşlı, yazdığı bu hatıralarda[1] birbirinden ...
Diyanet İşleri Başkanlığı 87’inci Yılında
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ankara’da düzenlenen İl ...
 
Akdağ: ' Önce İnsan'
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Sağlık Komisyonu'nda tartışmalara neden ...
ÇETKODER’den su uyarısı
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği suyun hor kullanılmasını, kirletilmesini, ...
Şehir Sularının Yönetimi, gündemde
Su, yüzyılımızda yaşam açısından ve ekonomik açıdan kalkınmayı sürdürmek ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva