ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
24 Mart 2011 Perşembe - 07:40

Şehir Sularının Yönetimi, gündemde

Su, yüzyılımızda yaşam açısından ve ekonomik açıdan kalkınmayı sürdürmek için daha iyi yönetilmesi gereken, vazgeçilemez olan ve giderek azalan bir kaynak. Birleşmiş Milletler (BM) kapsamında düzenlenen 22 Mart Dünya Su Günü’nde bu yıl, altyapılarından daha hızlı bir şekilde genişlemekte olan şehirlerde su yönetiminin geliştirilmesi ön plana çıkarılıyor.

Şehir Sularının Yönetimi, gündemde

ERZURUM (İHA) - Su, yüzyılımızda yaşam açısından ve ekonomik açıdan kalkınmayı sürdürmek için daha iyi yönetilmesi gereken, vazgeçilemez olan ve giderek azalan bir kaynak. Birleşmiş Milletler (BM) kapsamında düzenlenen 22 Mart Dünya Su Günü’nde bu yıl, altyapılarından daha hızlı bir şekilde genişlemekte olan şehirlerde su yönetiminin geliştirilmesi ön plana çıkarılıyor.
SU YÖNETİMİ ÖNEM KAZANDI
Her yıl farklı konu başlıkları altında kutlanmakta olan Dünya Su Günü’nün 2011 yılındaki konusu ise "Şehir Sularının Yönetimi" olarak belirlendi. Türkiye’de de afiş, fotoğraf, kompozisyon ve resim yarışmalarıyla önemine değinilen bu tema su bilincini topluma yayma hedefine yönelik.
Su kaynaklarını daha iyi yönetmek için yeni yöntemler uygulanmazsa, 2050 yılına kadar dünya nüfusu beklendiği gibi 9 milyara ulaştığında neler olacak? BM Nüfus Fonu'nun tahminlerine göre, 2025’e kadar dünya nüfusunun neredeyse yüzde 60'ı güvenilir su kaynaklarının kısıtlı olduğu bölgelerde yaşayacak.
GÜVENİLİR SU KAYNAKLARININ KULLANIMI
Ancak güvenilir su kaynaklarının kullanılabilmesi, yalnızca uzun vadede görülecek bir sorun değil. Günümüzde 1,1 milyar kişi temiz suya düzenli olarak erişemiyor ve güvenilir olmayan içme suyu nedeniyle her yıl ölen kişi sayısı 1,6 milyon. Su kalitesinin geliştirilmesiyle küresel hastalıkların yaklaşık yüzde 10'unun önlenebileceği öngörülüyor. Güvenilir içme suyu sağlamanın yanı sıra aşırı yada gereksiz kullanımı azaltmak için de yeni yönetim teknikleri gerekli.
Dünya üzerindeki temiz suyun yüzde 70'i tarım alanlarını sulamak için kullanılırken, BM’ye göre su arıtma sistemlerinin bulunduğu toplumlarda su kaynaklarının yaklaşık yüzde 20'si su sızdıran altyapı nedeniyle kayba uğruyor. Arıtma sistemleri yetersiz kaldığında ise dünya genelindeki şehirlerin yüzde doksan beşi arıtılmamış atık suyu denizlerine boşaltmakta. Sınırlı su kaynaklarımızı yönetmek adına daha iyi işler yapabiliriz ve bunu başarmalıyız.
SU KAYNAKLARINI “AKILLI” YÖNETMEK
Önümüzdeki yıllarda yaşamda ve ekonomik açıdan refahın korunabilmesi için bugün suyu, su kalitesini, su baskınlarının ve kuraklıkların etkisini yönetmek için yeni ve daha etkili yöntemlerin uygulanması gerekiyor.
Sürdürülebilir su kaynaklarına ilişkin üç temel konu var: miktar, kalite ve güvenilir suyun sağlanması için gereken enerji miktarı. Günümüzde su kalitesini, arıtma ve dağıtım altyapılarının etkinliğini analiz etmek için gelişmiş teknolojik araçlar kullanılabiliyor. Bu tür analizlerle geliştirilen bilgiler kirliliğin azaltılmasına ve verimsizliklerin önlenmesine yardımcı olmak için kullanılabilir.
TEKNOLOJİK GELİŞMELER VE SU KAYNAKLARININ DURUMU
Yeni teknolojik gelişmeler, önümüzdeki yüzyılda toplumlarımızın ve çevremizin yararlanabileceği daha akıllı su sistemlerinin oluşturulmasına yardımcı olabilir. IBM’in “Akıllı dünya” vizyonu içerisindeki alanlardan biri olan su kaynakları yönetimi için, İrlanda Denizcilik Enstitüsü ile beraber çalışan IBM, kıyı koşullarını, kirlilik düzeyini ve deniz yaşamını değerlendirmek için gelişmiş analitik teknikleri kullanarak Galway Körfezini izliyor.
Bu sayede yetkililer, kirlilik, su baskını ve balıkçılık seviyeleri gibi kritik öneme sahip sorunlara daha hızlı cevap verebiliyorlar. Ayrıca gerçek zamanlı izleme sayesinde elektrik üretmek amacıyla okyanus dalgalarının gücünden yararlanma olanağını (fosil yakıtların kullanımını azaltmayı amaçlayan ileriye dönük bir girişim) denemeleri için araştırmacılara gereken verileri de sağlıyor.
Amsterdam’da ise IBM şehir yetkililerine Kuzey Denizi’ndeki bir şehrin en önemli sorunlarından biri olan su baskınlarının etkili bir şekilde yönetilmesi için destek veriyor. Yönetim işlemlerini devamlı değerlendirebilecek analitik araçları sağlayan nehir kenarı set sistemlerini izleme teknolojisi kullanılıyor.
New York’taki Hudson Nehri ve nehir ağzı sistemi ise, kirliliği ve zararlı su akışını denetlemek için tasarlanmış IBM teknolojisi tabanlı izleme ve tahmin ağına sahip. İrlanda, Amsterdam ve New York şehirlerindeki gibi analitik araçların yanısıra alıcı teknolojilerinin kullanımı suyla ilgili yetkili kurumlar, kamu sağlığı ve çevre örgütleri tarafından kullanılabilen su kalitesine ilişkin veriler sağlıyor.
TÜRKİYE’NİN SU KAYNAKLARI
26 su havzası ve 677 baraj gölü bulunan Türkiye, su zengini bir ülke değil. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne göre aksine, kişi başına düşen yıllık su miktarıyla su azlığı yaşayan bir ülke konumunda. Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1.652 m? civarında. Devlet İstatistik Enstitüsüne göre 2030’da nüfusumuz 100 milyon olacak. 2030’da kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının ise yaklaşık 1.120 m?/yıl olacağı belirtiliyor. Tüm bunlar mevcut kaynaklar, hiç tahrip edilmeden aktarılırsa sağlanabilecek. Dolayısıyla Türkiye’nin gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli su bırakabilmesi için kaynakları çok iyi koruması ve akılcı kullanması gerekiyor.
IBM Türk Genel Müdürü Michel Charouk konuyla ilgili olarak, "Gerçek zamanlı izleme, sonuçta hepimiz için zararlı olacak kirliliğin önlenmesi için yardımcı olabilir. Bu, artan dünya nüfusunun su gereksinimlerini karşılayabilecek akıllı su yönetimi sistemlerinin geliştirilmesinde ilk adımdır. Güvenilir su sağlayan modern altyapılar, hem insanların sağlığı ve refahı için yarar sağlayacak hem de değerli kaynakları ve çevreyi korumak, ekonomik açıdan uygulanabilirliği sürdürmek konusunda yardımcı olacaktır" Dedi.
21. yüzyılda bir toplumun gelişmesi, su gibi önemli kaynaklarını ne kadar iyi koruyabildiğiyle ve toplum içinde yaşayan kişilerin yaşaması için ne kadar yüksek kalitede ortam sağlayabildiğiyle ölçülüyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşkur’dan ilginç tespit
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verilerine ...
Kamran İnan’ın Türk Siyaseti ve Diplomatlarına Yönelik Tespitleri
Oğuzhan Saygılı[*]/25 yıl aktif politikanın birçok kademesinde bulunan, ...
Türk Dünyası ve Nevruz
Yurdumuzda ve Orta Asya'da Nevruz Kutlamaları Orta Asya'da yaşayan Türkler,Anadolu ...
 
A.Ü’de teknolojik atılım
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi kimya laboratuarlarının çehresi değiştirildi. ...
Kazak Türklerinden Nevruz Şöleni
Malatya'da düzenlenen Nevruz Gösterisi izleyenler tarafından beğenildi.
MEB, sınavda 'online' sisteme geçiyor
Öğrenci Başarı Belirleme Sınavı, bu yıl ilk defa bilgisayar ortamında ...
 
Mısır’da Türk Mührü
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza ...
EBK Franchising Mağazaları Mayıs’ta hizmette
Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) et fiyatlarını dengelemek amacıyla halka ...
Gıda ve turizm’de istihdam sezonu
Kariyer.net Şubat istihdam endeksine göre Gıda ve Turizm sektörlerindeki ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva