ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum
HABERLER>BÖLGEDEN
25 Ağustos 2019 Pazar - 10:44

Tarih Otağında Erzurum tanıtımı

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Malazgirt Zaferi'nin 948’nci yıl dönümü etkinlikleri başlıyor. 30 kıl çadırın kurulduğu 1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı'nda Malazgirt Zaferi coşkuyla kutlanacak.

Tarih Otağında Erzurum tanıtımı

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Malazgirt Zaferi'nin 948’nci yıl dönümü etkinlikleri başlıyor. 30 kıl çadırın kurulduğu 1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı'nda Malazgirt Zaferi coşkuyla kutlanacak.

Türklerin Anadolu'ya giriş kapısı olarak nitelendirilen Ahlat'ta, Malazgirt Zaferi kutlamaları 26 Ağustos’ta başlayacak ve 3 gün sürecek. 1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı'nın kurulduğu Çarho mevkisinde etkinliklerin yapılacağı 400 bin metrekarelik alanda geleneksel el sanatları ve illerin tanıtım stantları kuruldu. Etkinlikler için yaklaşık 30 kıl çadırın kurulduğu alanda karakucak, yağlı ve şalvar güreşi, atlı okçuluk, okçuluk, kökbörü yarışmaları, geleneksel el sanatları çarşısı ile bozkurt oyunlarının oynanacağı bölümler oluşturuldu. Dünyadaki üç Kubbet-ül İslam'dan biri olan Ahlat, Malazgirt ruhunun yeniden yaşatılması için 3 gün boyunca birbirinden güzel etkinliklere ev sahipliği yapacak. Etkinlik alanında Doğu Türkistan Kazak Türklerinin açtığı geleneksel kıyafet standından Bitlis E Tipi Cezaevi standına kadar birçok stant da yer alıyor.

Börd denilen başlıklar ve geleneksel kıyafetlerini tanıtmak amacıyla Ahlat’ta stant açtıklarını belirten Doğu Türkistan Kazak Türklerinden Turan Bahadır, “Biz kendi kültürümüzü bilmiyoruz. Sahip çıkamıyoruz, o zaman da çocuklar üzerlerinde Spiderman tişörtleri ile geziyorlar” dedi.

Bahadır, özellikle bu tür etkinliklerde yanlarına gelen çocuklara tek tek her şeyi anlattıklarını ifade ederek, “1953 yılında babamlar Türkiye’ye gelmişler. Bizde babadan, dededen kalan börd dediğimiz başlıkları yapıyoruz. Son zamanlarda dizinin de etkisiyle rağbet görmeye başladı. Biz de birazda internetle de yaygınlaştırdık. Genelde yapmış olduğumuz Kazak Türkleri, Kırgızlar, Kırım Tatarları gibi geleneksel kıyafetleri yapıyoruz. Elimizden geldiği kadar Türk kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz. Hani bir söz vardır. ‘Geçmişi olmayanın geleceği olamaz’ diye. Bizde bunu az çok bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Çocuklar gelip soruyorlar, bizlerde anlatıyoruz. Tek tek bütün kalpakları çocuklarımıza tanıtmaya çalışıyoruz. Ufakta olsa bir katkı yapıyorsak ne mutlu bize" diye konuştu.

Alanın çok güzel bir etkinlik alanı olduğunu ifade eden Bahadır, "İnşallah tüm Türkiye’nin her yerinde bu tarz etkinlikler oluşur da oralardaki insanlar da biraz kültürlerini öğrenmeye başlarlar. Başka türlü çocuklarımıza öğretemiyoruz kendi kültürümüzü. Mesela bir kovboy şapkası diyorlar. Kovboy dediğimiz bir sığır çobanıdır veya hayduttur. Bir insana sığır çobanı veya haydut dediğin zaman kızar. Ama kovboy gibi olmuşsun dediğin zaman hoşuna gider. İnsanlar bir kovboy şapkasını bu şekilde pazarlamışlar. Biz kendi tarihimizi, kültürümüzü bilmiyoruz. Adamlar öyle bir pazarlıyor ki sanal kahramanlar yapıyorlar. Spidermen, Batman ve Süpermen hepsi hayali kahraman. Ama biz Türklerin çok büyük kahramanları var. Metehan’dan Kürşat’a kadar, Osman Batur’a kadar. Çok büyük kahramanlarımız var hem de bizim bu kahramanlarımızın hepsi gerçektir. Biz kendi milli kültürümüzü bilmiyoruz, sahip çıkmıyoruz. Çıkmayınca da o zaman çocuklar üzerlerinde Spiderman tişörtleri ile geziyorlar” şeklinde konuştu.

Cezmi Olcay adlı vatandaş ise, özellikle bu tür etkinliklere çocukları ile geldiklerini belirterek, “Malazgirt kutlamaları nedeniyle ailece buraya geldik. Çadırları ve geleneksel el sanatlarını gördük. Geçmişimizi ve geleceğimizi tanıma açısından çocuklarımızı da getirdik” dedi.

Abdurrahman Aki adlı vatandaş, “Alana girdiğimde çok büyük bir coşku gördüm. Tabii Anadolu’nun giriş kapısı olan Ahlat’ın hak ettiği değeri yavaş yavaş bulduğuna inanıyorum. İnşallah bu böyle devam eder. Bizi geçmişimize bağlıyor. Geleceğe de ışık tutuyor. Buradaki görülen bu manzara gelecek için bir projeksiyondur. Nasıl ki 1071’de Malazgirt’e yürüdüysek. Allah’ın izniyle önümüze çıkan bütün badireleri 1071’de yendiğimiz gibi bütün badireleri tek tek atlatıp Anadolu’yu tekrar zirveye çıkaracağız” dedi.

Erzurumlu bakırcı ustası Hanifi Dal, Ahlat’a gelerek bakırcılık mesleğini tanıttığını ve satış yaptığını söyledi.

Bitlis E Tipi Kapalı İnfaz Kurumu da etkinlik alanında stant açarak mahkumların yapmış oldukları bakır işleme ürünlerini sergiliyor. Cezaevinde tutukluların yapmış olduğu el ürünlerini Malazgirt Zaferi gibi önemli bir etkinlikte düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Bitlis E Tipi Kapalı İnfaz Kurumu İkinci Müdürü Bayram Çalışkan, “Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Bitlis E Tipi Kapalı İnfaz Kurumu olarak kurumumuzda hükümlü tutukların yapmış olduğu el ürünlerini bugün Ahlat’ta tanıtım için buradayız. Kurumumuzda kalan hükümlü tutukların iyileştirme açısından yapmış oldukları ürünlere buraya gelen vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Bilindiği üzere 1071 Malazgirt Zaferi'nin 948. yıl dönümü münasebeti ile bu törende Anadolu’ya Türk mührünün vurulduğu Ahlat’ta bizde cezaevi olarak görev alalım istedik. Bu münasebetle buradayız. Ürünlerimiz kendi atölyelerimizde iyi halli dediğimiz mahkumlar tarafından üretilen ürünlerdir” diye konuştu.

 
Orman yangınları için erken uyarı sistemi geliştirdiler
 
“24 hain etkisiz hale getirildi”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kırgız Türkleri Van’da buluştu
“Ata yurdundan Anayurduna Kırgız Kardeşler Van’da Buluşuyor” projesi kapsamında ...
Kaymakam Vardar veda etti
Van’ın Özalp Kaymakamlığından Erzurum’un Köprüköy Kaymakamlığına atanan ...
Erzurum’dan Demirözü’ne baraj turizmi
Deniz olmayan kentte, baraj gölündeki tekne turları ilgi görüyor. Bayburt'un ...
 
Uçar dua aldı
Yakutiye ilçesine bağlı Akdağ köyünde yaşayan hasta yaşlı kadının yardım ...
Arkeoloji’de Pasinler gündemi
Pasinler ilçesinde köy halkının Sultan Alaaddin Türbesi olarak değerlendirilen ...
Büyükşehir’den Sağlıklaştırma Projesi
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bölgenin birçok iline örnek ...
 
Osmanlı padişahlarının sikkeleri bulundu
Bitlis Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında Yavuz Sultan Selim ve ...
HDP’li Başkan savcılıkta ifade verdi
HDP’li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ...
'Şehitlerimize minnettarız'
Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Şırnak’ta terör örgütü PKK ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva