ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
HABERLER>BÖLGEDEN
23 Ağustos 2019 Cuma - 09:52

Osmanlı padişahlarının sikkeleri bulundu

Bitlis Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerine ait paralar bulundu.

Osmanlı padişahlarının sikkeleri bulundu

Bitlis Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerine ait paralar bulundu.

Yaklaşık 7 bin yıllık geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bitlis'teki kalede başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. Ahlat Müze Müdürlüğü Başkanlığı ile Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi ve Bilimsel Kazı Koordinatörü Korkmaz Şen'in öncülüğünde yürütülen çalışmalarda, birçok tarihi bulgular bulundu.

Kazı çalışmaları hakkında İhlas Haber Ajansı'na (İHA) muhabirine konuşan Şen, Osmanlı ve Bizans dönemine ait paraların bulunduğunu ifade etti. Şen, “2019 Bitlis Kale kazısına yaklaşık 18 kişi ile başlanıldı. İki ayrı alanda kazılarımız sürmekte. Birinci alanımız kalenin güney kısmında bulunan hamam ile surların olduğu mekandır. İkinci alanımız ise hamamın kuzey tarafındaki mekanda devam etmektedir. Toplamda beş ayrı mekanda açmamız söz konusu. Bunlardan bir tanesi sondaj, sondajda ise kültür katmanlarının hangi dönemde hangi medeniyetlerin yaşamış olduğuna dair yaptığımız çalışmalar son derece önemlidir. Yaptığımız çalışmalar içinde ulaştığımız mekanların özellikle Osmanlıya ait mekanlar olduğunu düşünüyoruz. Ancak sondajda daha önceki dönemlere ait özellikle ele geçen kalıp baskı tekniğindeki sırlı sırsız seramikler ve ele geçen sikkeler ise 12 ve 13. yüzyıla kadar geriye gitmekte. Tabii yine aynı seviyelerde ise Bizans dönemine ait 3 adet sikke çıktı” diye konuştu.

“Şu an itibariyle sikke sayımız 160’ı geçmiş bulunmakta”

Şen, ellerinde Bitlis Kalesi’nde cam fırınının olma olasılığının yüksek olduğunu gösterir bulguların da olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Özellikle yaptığımız sondaj kazısı bizlere son derece önemli bilgiler vermekte. Sondajdaki veriler, özellikle Bizans döneminden itibaren Osmanlı son dönemine kadar kültür verilerini kesintisiz bir şekilde ulaşabilmemiz açısından önemli. Kazı çalışmalarımızın genelinde sırlı sırsız seramikler, metal objeler, kemik objeler ve yoğun bir şekilde cam buluntular ele geçti. Tabii cam buluntularda bizim için son derece önemli. Özellikle iki avuç camın ham maddesi kuarz sağlam bir şekilde ele geçti. Bu da burada bir cam fırınının olabileceğini akla getirmekte. Şu an itibari ile sikke sayımız 160’ı geçmiş bulunmakta. Bunlardan 15 adedi gümüş, geri kalanı ise bronzdan yapılan sikkeler. Şu ana kadar okunabilenler içerisinde Bizans, daha sonra 1519 tarihinde tarihlenen Yavuz Sultan Selim’e ait bir sikke. Sonra Kanuni Sultan Süleyman’a ait bir sikke ele geçti. Diğerleri ise Osmanlı son dönemlerine ait 17, 18 ve 19. yüzyıla ait Osmanlı dönemine ait sikkeler ele geçti.”

“BU KAZILAR SONUCUNDA NİTELİKLİ BİR SARAYIN ORTAYA ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”

Kalede Mısır hazinelerinden nitelikli bir sarayın yapıldığını da belirten Korkmaz Şen, “Kaledeki kazı sonrasında ortaya çıkacak eserlerden beklentimiz son derece yüksek. Özellikle Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde geçen bilgiler ve Matrakçı Nasuhun minyatüründe yer alan eserler görülmekte, birde bununla birlikte 1540 ve öncesindeki defterler incelendiğinde önemli eserlerin yer aldığını öğrenmekteyiz. Daha önceki kazı sezonunda ortaya çıkarılan bir hamam vardı ve bu hamamın Sinan bey tarafından inşa edildiğini daha önce belirtmiştik. Sinan beyin hamamı yapmasındaki neden ise kendisine ait bir mescidin olmasıdır. Çünkü bu hamam mescide gelir getiriyordu. Belgelerden bir hamamın bu hamama ilintili iki mahsenin Sinan beye ait bir mektep ve camiye dönüştürülmüş bir mescidin olduğu kayıtları var elimizde. İkinci önemli husus ise daha önce ortaya çıkarılan bir su sarnıcı vardı. Bundan yine Evliya Çelebi, Babil su kuyuları olarak bahsetmiştir. Bunlardan üç adet olduğunu biliyoruz. Şu ana kadar birini çıkardık. İki tanenin daha ortaya çıkmasını bekliyoruz. Yine bunlarla ilintili Abdalhan Sarayı'nın olduğunu biliyoruz. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Mısır hazinesinden nice paraların harcanarak inşa edildiği bir saray olduğunu belirtiyor. Bu sarayın güzel bir avlusunun olduğu özellikle saray içinde gümüşte tabakların kaşıkların ve sırlı seramiklerin olduğunu biliyoruz. Bu kazılar sonucunda nitelikli bir sarayın ortaya çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 
Atama ve görevden alma Kararları Resmi Gazete’de
 
“Terör örgütünde çözülme devam ediyor”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HDP’li Başkan savcılıkta ifade verdi
HDP’li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ...
'Şehitlerimize minnettarız'
Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Şırnak’ta terör örgütü PKK ...
Aziziye’de asfalt seferberliği
Aziziye Belediyesi ilçede ana ve ara yolların yanı sıra yeni yerleşim ...
 
Kent beyaza büründü
Ardahan’da, her yıl nehirden yükselerek çiftleştikten sonra ölen ’Birgün’ ...
“Kuzuları çakallara kaptırmamalıyız’
Van’da meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Kültür ve Turizm ...
DAP’tan Olur’a kütüphane yatırımı
Olur Halk Eğitimi Merkezi ek binası Olur Semt Kütüphanesi ve Gençlik Merkezi ...
 
Aziziye Yoncalık yolları yenileniyor
Aziziye Belediyesi ilçeye bağlı Yoncalık mahallesinde kilit taşı ve bordür çalışmalarına başladı.
Maslak Şehit Aileleriyle vedalaştı
Erzurum Aziziye’ye atanan Beşiri İlçe Kaymakamı Mustafa Maslak veda ziyaretlerini sürdürüyor.
Sivas yolunda trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı
Sivas’ın Zara ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva