ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Gazze’deki çığlığı tuvale yansıttılar
Gazze’deki çığlığı tuvale yansıttılar
Yaşlı Destek Programı  başvuruları başladı
Yaşlı Destek Programı başvuruları başladı
İYİ Parti GİK üyeleri belirlendi
İYİ Parti GİK üyeleri belirlendi
KKKA! Erzurum 8 il içinde
KKKA! Erzurum 8 il içinde
Erzurum’da terör operasyonu
Erzurum’da terör operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
13 Temmuz 2016 Çarşamba - 04:07

TİM’den Erzurum müjdesi

M.AKDAĞ-Erzurum’da ihracat bir aylık düzeyde yüzde 9.51 oranında artış gösterdi.

TİM’den Erzurum müjdesi

Erzurum’da ihracat bir aylık düzeyde yüzde 9.51 oranında artış gösterdi. İl ihracat artış oranı bakımından Türkiye ortalamasını yakaladı, KUDAKA ve Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi aylık değişim oranını da geride bıraktı. Aylık artış oranı KUDAKA’da yüzde -3.8, Kuzeydoğu’da yüzde 3.0, Doğu’da yüzde 21.5, ülkede ise yüzde 9.8 oldu.

TİM VERİLERİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi Haziran ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’da haziran ayında 2.0 milyon dolar, bu yılın ilk yarısında ise 9.8 milyon dolarlık ihracat kaydedildi. İlde en yüksek değerde ihracatın yapıldığı dönem haziran ayı oldu. Erzurum’dan ocakta 1.1, şubatta 1.2, martta 2.0, nisanda 1.6, mayısta 1.8 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.

ERZURUM’UN ÜLKE PAYI

Erzurum’dan yapılan ihracattaki artış, ilin bölge ve ülke payına da yansıdı. TİM verileri bazında, Erzurum’un 2016 yılı ocak-haziran dönemi ihracat payı KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 51.0, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 9.8, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 2.2, ülkede ise yüzde 0.015 olarak hesaplandı.

ERZURUM VE BÖLGESEL VERİLER

TİM verilerine göre Haziran ayında Erzurum’dan 2.0, KUDAKA Bölgesinden 3.5, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinden 18.4, Doğu Anadolu Bölgesinden 86.2 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu yılın ilk altı aylık bölümünde ise Erzurum’dan 9.8, KUDAKA’dan 19.3, Kuzeydoğu Anadolu’dan 99.8, Doğu Anadolu’dan 380.4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

DOĞU ANADOLU İLLER DAĞILIMI

2016 yılının ocak-haziran döneminde Malatya’dan 163.6 milyon, Elazığ’dan 92.4 milyon, Iğdır’dan 50.5 milyon, Ağrı’dan 29.0 milyon, Van’dan 15.6 milyon, Erzurum’dan 9.8 milyon, Erzincan’dan 4.1 milyon, Bitlis’ten 1.6 milyon, Ardahan’dan 842.5 bin, Bingöl’den 646 bin, Muş’tan 257.3 bin, Kars’tan 81 bin, Tunceli’den 66 bin ve Hakkari’den 11.4 bin dolarlık ihracat kaydedildi.

İHRACATTA ARTIŞ HAZİRAN'DA DA SÜRDÜ

İhracat haziran ayında 11 milyar 865 milyon dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, şubat, mart ve mayıs aylarının ardından ihracatta artış haziran ayında da sürdü. Haziranda geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 1,8 artışla 11 milyar 865 milyon dolar oldu.

Sektörel bazda otomotiv endüstrisi liderliğini sürdürürken, bunu hazır giyim ve konfeksiyon ile kimyevi maddeler sektörleri izledi.

BÜYÜKEKŞİ’NİN AÇIKLAMASI

 TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, küresel ekonomide ve siyasetteki dalgalanmalara rağmen ihracatta son aylardaki artışın ihracatçının süreçleri iyi yönetmesinden kaynaklandığını söyledi.

Büyükekşi, İsrail ile mutabakat sağlanması ve Rusya ile ilişkilerin yeniden olumlu bir seyir izlemesini, “Bu gelişmeler ülkemiz adına bizleri mutlu ediyor” şeklinde değerlendirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 oranında artışla 11 milyar 865 milyon dolar ihracata imza atıldı. Yılın ilk 6 ayında ise 2015'in aynı dönemine göre yüzde 3,8 oranında düşüşle 70 milyar 654 milyon dolar olan ihracat, son 12 ayda da yüzde 6,6 gerilemeyle 141 milyar 64 milyon dolar oldu.

HAZİRAN AYI İHRACAT RAKAMLARI

TİM verilerine göre haziran ayında otomotiv endüstrisi 2 milyar 132 milyon dolarla en fazla ihracatı gerçekleştiren sektör oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 8,2 artıran otomotiv endüstrisini 1 milyar 532 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 323 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri izledi. Haziran ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 9,5 artış ile çelik, tarım ürünlerinde ise yüzde 42 büyümeyle su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü gerçekleştirdi.

EN BÜYÜK İHRAÇ PAZARI ALMANYA

İhracat pazarlarında ise haziran ayında 134 ülkeye satışlarda artış yaşandığı, 101 ülkede ise azalış olduğu görüldü. En fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ise Almanya'ya yüzde 8,6, İtalya'ya yüzde 22 ve ABD'ye yüzde 18,5 oranlarındaki artış dikkat çekti. Diğer yandan İngiltere'ye ihracatta yüzde 4,4 ve Irak'a ise yüzde 14,9 oranlarında gerileme yaşandı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında da Bulgaristan'a yüzde 74, Polonya'ya yüzde 35,5 ve İtalya'ya da yüzde 22 oranlarındaki yüksek artışlar dikkat çekti.

DÖNEMSEL DEĞİŞİM

 Ülke grubu bazında da haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre AB ülkelerine ihracat yüzde 8,6 oranında arttı. Kuzey Amerika bölgesi de yüzde 14,6 oranındaki büyüme ile öne çıkarken, önümüzdeki dönemde bu bölgelere yüksek oranlı artışların devam etmesi bekleniyor.

İller bazında ise haziran ayında 43 ilde ihracat artışı yaşanırken, 36 ilde de gerileme olduğu görüldü. En çok ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran iller sırasıyla yüzde 11,7 ile Bursa, yüzde 11,1 ile Denizli, yüzde 5,1 ile de Kayseri ili oldu.

TERÖRE LANET

İhracat verilerini değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, sözlerine terörü lanetleyerek başladı. Büyükekşi, “Bu gözü dönmüş teröristlerin ne dini, ne ahlaki ne de insani değerleri var. Tek amaçları var. O da, kendi coğrafyasında bir yıldız gibi parlayan ülkemizin istikrarına ve ekonomisine darbe vurmak. Ancak biz buna izin vermeyeceğiz. Bu mücadele, milletimiz ve devletimiz için bir beka mücadelesidir. İyi terör örgütü, kötü terör örgütü yok. Hepsini lanetliyoruz” şeklinde konuştu.

MİKTAR OLARAK İHRACAT ARTIŞI SÜRÜYOR

İhracatta yaşanan dalgalanmalara dikkat çeken Büyükekşi, TÜİK'in yılın ilk 4 ayını kapsayan verilerini hatırlatarak, “İlk 4 ayda ihracat fiyatlarının yüzde 8'e yakın düştüğünü görüyoruz. Ancak, ihracatımızın miktar olarak sürekli artıyor olması bizler için sevindirici bir gelişme. Bu yılın ilk 6 ayında ihracatımız, miktar olarak yüzde 6,5 oranında artış gösterdi” dedi.

TÜRKİYE HEDEFLERİNE EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR

Küresel ekonomide ve siyasetteki dalgalanmalara rağmen şubat, mart ve mayıs aylarında ihracat artışının ihracatçının süreçleri iyi yönetmesinden kaynaklandığının altını çizen Büyükekşi, bu başarının sürdürülebilmesi için yüksek katma değerli ürünlere odaklanmanın gerekliliğini bir kez daha hatırlattı. İhracatçıların 'Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri ile Ekonomi Yol Haritası Önerileri'ni başta Cumhurbaşkanı ile Başbakan ve 65. Hükümetteki birçok ilgili bakana ilettiklerini belirten Büyükekşi, “Türkiye'de yatırımın ve üretimin önünün açılmasını sağlayacak önerilerimizden bazılarının TBMM'ye sevk edilen torba yasada olması bizleri oldukça memnun etti. Önümüzdeki dönemde de 22 maddelik çözüm önerilerimizin Başbakanımız başkanlığında gerçekleştirilecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda gündeme getirilmesini bekliyoruz. Türkiye artık hedeflerine emin adımlarla yürüyen bir ülke” diye konuştu.

İSRAİL'E İHRACAT YÜKSEK ORANDA ARTACAK

Türkiye'nin İsrail ile mutabakat sağlamasının önemine de değinen Büyükekşi, iki ülke arasında yaşanan ve 6 yılı aşan siyasi krizin sona ermesini ihracatçılar adına olumlu bulduklarını kaydetti. Siyasi krize rağmen 2009'dan bu yana İsrail'e ihracatın yüzde 77 oranında artığını belirten Büyükekşi, artışın bundan böyle çok daha yüksek oranda olmasını beklediklerini söyledi.

Diğer yandan Rusya ile ilgili gelişmelere de vurgu yapan TİM Başkanı, “Kısa sürede Rusya'ya yönelik kayıpları telafi edeceğimizi elbette ki düşünmüyoruz. Bunu şu yüzden söylüyorum, bu kayıpların büyük bir kısmı Rus ekonomisindeki daralmadan kaynaklanıyordu. Dolayısıyla, telafisi belli bir süre alacak. Ancak, yakın zamanda başta yaş meyve sebze sektörü olmak üzere bazı sektörlerimizde bir düzelme bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde diğer alanlarda da yumuşama sinyallerini göreceğiz. Yaşanan bu olumlu gelişmeler, bizleri oldukça mutlu ediyor” diye konuştu.

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını da değerlendiren Büyükekşi, bunun ekonomik etkiden çok siyasi etkiler yaratacağını söyledi. “TİM olarak, yaptığımız çalışmalara göre, Brexit'in ihracatımıza kısa vadede etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz. Sterlin ve Euro'da yaşanan değer kaybı sebebiyle ihracatımızın kısa vadede olumsuz etkileneceğini düşünüyoruz. Ancak, bu etki ciddi bir boyutta olmayacak” diye konuşan Büyükekşi, uzun vadede de ticaretin yapılacak serbest ticaret anlaşmalarına ve sürecin nasıl işleyeceğine göre şekilleneceğini vurguladı.

 
Erzurum’da 1000 kişiye 241 otomobil
 
Gümüşhane yolunda trafik kazası: 7 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da 1000 kişiye 241 otomobil
M.AKDAĞ-Trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısının 108 bin 889, 25 ...
Haziran ayı Erzurum sektör en’leri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Bu yılın ilk altı ayında Erzurum’dan en yüksek değerde ihracat ...
Çaykara ESMEK’e 4 bin başvuru
M.COŞKUN-Büyükşehir Belediyesi Çaykara ESMEK, açtığı kurslarda kursiyer ...
 
2.OSB Ekim’de hizmette
23 Haziran 2016 tarihinde elektrik altyapı ihalesi yapılan 2. OSB’de yükleniciye ...
Oltu taşına rus zulmü
M.COŞKUN-Oltu Taşı ve Gümüş İmalatçıları Derneği Başkanı Özkan Koçak, ...
Erzurum’un önceliği: Eğitim ve Sağlık
Mahmut AKDAĞ-Erzurum’un mayıs ayı kamu harcamaları açıklandı
 
Erzurum Haziran TÜFE’si açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK Haziran ayı Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE’sini paylaştı
Bayır’dan birlik ve beraberlik mesajı
MÜSİAD Erzurum Başkanı Taner Bayır, Ramazan Bayramı nedeniyle bir mesaj ...
‘Allah yar ve yardımcımız olsun’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Yeni Türkiye’nin inşasının önünde kimse duramayacaktır, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva