ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erdoğan’dan Emek ve Dayanışma Günü mesajı
Erdoğan’dan Emek ve Dayanışma Günü mesajı
‘Patentle Türkiye’ başvuruları başladı
‘Patentle Türkiye’ başvuruları başladı
Fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu
Fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu
JASAT Mercek-6 operasyonu: 58 gözaltı
JASAT Mercek-6 operasyonu: 58 gözaltı
Ayı saldırısına uğrayan 1 kişi yaralandı
Ayı saldırısına uğrayan 1 kişi yaralandı
HABERLER>EKONOMİ
4 Mart 2014 Salı - 03:07

TİM Erzurum ihracat verilerini açıkladı

MAHMUT AKDAĞ-Türkiye ihracatçılar Meclisi şubat ayı ihracat rakamlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın şubat ayında 2.6 milyon dolar, yılın ilk iki ayında ise 7.2 milyon dolar tutarında ihracat yapıldığı bildirildi.

TİM Erzurum ihracat verilerini açıkladı

Türkiye ihracatçılar Meclisi şubat ayı ihracat rakamlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın şubat ayında 2.6 milyon dolar, yılın ilk iki ayında ise 7.2 milyon dolar tutarında ihracat yapıldığı bildirildi. Erzurum’dan ocak ayında 4.6 milyon dolarlık ihracat kaydedilmişti. İl iller şubat aylı bazlı ihracat değeri sıralamasında 60’ıncı oldu.

ERZURUM DÖNEMSEL DEĞİŞİM

Erzurum’dan şubat ayında kaydedilen ihracat bir önceki yılın aynı dönemi göre 713 bin dolar azaldı, düşüş oranı yüzde 20.9 oldu. 2014 yılının ilk iki ayında yapılan ihracat ise geçen yılın ilk iki aylık toplamına göre 1.6 milyon dolarlık artışla yüzde 29.53 oranında yüksek çıktı. Erzurum’dan 2013 yılının şubat döneminde 3.3, 2013’ün iki ayında ise 5.6 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmişti.

ERZURUM’UN BÖLGE PAYI

Doğu Anadolu Bölgesinden bu yılın şubat ayında 86.01 milyon dolar, yılın ilk iki ayında ise 213.8 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Erzurum’un bölge ihracat payı şubat ayı ekseninde yüzde 3.1, iki aylık ölçütte ise yüzde 3.4 olarak hesaplandı. Bölgede şubat ayı ve iki aylık dilimde en fazla ihracatın kaydedildiği il Malatya olurken, Erzurum Bölge sıralamasında 6’ıncı oldu.

"ŞUBAT AYI İHRACATI 12 MİLYAR DOLARI AŞTI"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye’nin şubat ayı ihracat rakamlarını Denizli’de açıkladı. Toplantıda, Türkiye’nin şubat ayı ihracatının 12 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleştiği bildirildi.

 Denizli İhracatçılar Birliğinde (DENİB) düzenlenen toplantıya; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, DENİB Başkanı Süleyman Kocasert ve ihracatçılar katıldı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin şubat ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.3 artışla 12 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Türkiye’nin ilk 2 aylık ihracatının yüzde 6.5 artarak 24 milyar 565 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Büyükekşi, "Birlik kaydından muaf ihraç kalemleri hariç, net mal ihracatının 2 aydaki kümüle artış performansı yüzde 6.8 oldu. Son 12 aylık dönemdeki ihracat ise yüzde 0.6 gerileyerek 152 milyar 509 milyon dolara indi" dedi.

Şubat ayında en fazla ihracatı 1 milyar 836 milyon dolarla otomotiv sektörünün yaptığı, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 1 milyar 489 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörünün ise 1 milyar 449 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldığı açıklandı. Şubat ayında en fazla ihracat artışını yüzde 37.1 ile fındık sektörü, yüzde 25 ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ve yüzde 19.7 ile meyve sebze mamulleri sektörünün yakaladığını kaydeden Büyükekşi, "Şubat ayında en fazla ihracat yapılan 3 ülke sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu. Almanya’ya ihracatımız geçen yılın ayna ayına göre yüzde 7 artarken, Irak’a ihracatımız yüzde 19, İngiltere’ye ihracatımız yüzde 7 artış gösterdi" dedi.

 Büyükekşi, şubat ayında ihracatın önemli oranda arttığı ülkeler arasında yüzde 235 artış ile Etiyopya, yüzde 188 artış ile Hırvatistan, yüzde 97 artış ile Fas, yüzde 90 artış ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 86 artış ile Şili, yüzde 81 artış ile Suriye ve yüzde 70 artış ile Nijerya’nın yer aldığını söyledi.

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda bir konuşma yaptı. 2013 yılında orta vadeli programda büyüme hedeflerinin yüzde 3.5 olduğunu belirten Zeybekci, "Gerek Türkiye gerek dünya finans piyasaları Türkiye’nin büyümesinin yüzde 4’ün üzerinde olacağını öngörüyor. Bizim de beklentimiz bu yönde. 2014 yılı ile ilgili de Mayıs’ta Gezi Olayları, 17 Aralık olayları ile suni olarak üretilmeye çalışılan bazı şeylerden dolayı, Türkiye’deki beklentilerin üzülerek negatif olmasını yorumlamaya çalışanlar oluyor. Gerek içte gerek dışta bunların karşılık bulduğunu da söylemek gerekir. Her şeye rağmen bu dönemde Türkiye’nin yaşayacağı gelişmeler tam tersine olacaktır. Türkiye beklentilerin üzerinde büyüyecek, ihracatını artıracaktır. Türkiye 2014 yılında 166 milyar dolar olan o hedefini tutturacaktır. Hatta biraz daha üzerine çıkmasını bekliyoruz. Biz rahmetli Özal’la başlayan bu süreçte, Türkiye’de daha çok ihracat, daha üretim, daha çok istihdamı hedef alıyoruz. Son olarak da daha çok büyüme, daha hızlı büyüme olacak" dedi.

 Türkiye’de yaşanan ve yabancıların deyimiyle 'hıçkırık' olarak değerlendirdikleri bu dönemi atlatacaklarını belirten Zeybekci, "Türkiye’de oluşturulmaya çalışılan o olumsuz havanın ne kadar kötü niyetli, spekülatif amaçlı olduğunu halkımız anladı. Başbakanla birlikte geçtiğimiz gün Uşak ve Burdur’daydık. O görüntüleri herkes görmeli. Halk oynanan oyunların farkında. İstenen o olumsuz şeyler asla olmayacak. Dün akşam Avrupa Birliği Ticaret ve Ekonomi Komiseri ile bir görüşme yaptık. Daha önce de sık sık görüşmelerimiz olmuştu. Türkiye ile AB arasındaki bu Gümrük Birliği Anlaşması’ndaki Türkiye’nin aleyhindeki maddeleri görüşüyoruz. Türkiye’nin istemediği ve kabul etmemesi gereken maddeleri görüşüyoruz. Bunları söylerken 1995 yılını eleştirmek istemiyorum. O, o dönemin şartlarıydı. Ama egemen, bağımsız bir ülkenin kabul etmeyeceği kadar da aranan şartlar var bu anlaşmada. Gümrük Birliğinin bu ilgili maddesini yeniden müzakereye başladık. Umuyorum ki, bu konuda olumlu gelişmeler olacak" diye konuştu.

 Toplantının sonunda Denizli’den en çok ihracat yapan 5 firmaya ödülleri verildi.

 
Rekor Erzurum Bölgesinde
 
Büyükşehir'in kaybetme lüksü yok
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rekor Erzurum Bölgesinde
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK şubat ayı TÜFE verilerini açıkladı.
Tarım Kredi’den borçlu çiftçilere müjde
İHSAN KUMRU-Tarım Kredi Kooperatifi Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ömer ...
Palandöken’de tapu seferberliği
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, geçmiş yıllar da yapılmış ...
 
Küçük esnaf destek bekliyor
İHSAN KUMRU-Büyük alışveriş merkezlerinin sayısının her geçen gün arttığı ...
Saka’dan kredi değerlendirmesi
İHSAN KUMRU-S. S. Kazım Karabekir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet ...
Erzurum ocak ayı senet verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-TBB Risk Merkezi 2014 yılının ilk protestolu senet verilerini açıkladı
 
Erzurum’da ihracat, Doğu’da ithalat önde..
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da dış ticaret toplamı içinde ihracatın payı yüzde ...
Erzurum’da mikro KOBİ’lere eğitim desteği
"KGF, Mikro KOBİ`leri Bankalar ile Buluşturuyor" bölge seminerlerinin ...
TZOB Kuraklık Risk Tahmin Raporu açıklandı
Bayraktar, “Tahminimiz buğdayda Burdur’da yüzde 35, Adana, Eskişehir, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva