ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yaşlı Destek Programı  başvuruları başladı
Yaşlı Destek Programı başvuruları başladı
İYİ Parti GİK üyeleri belirlendi
İYİ Parti GİK üyeleri belirlendi
KKKA! Erzurum 8 il içinde
KKKA! Erzurum 8 il içinde
Erzurum’da terör operasyonu
Erzurum’da terör operasyonu
Palandöken’de Kaf Laleleri açtı
Palandöken’de Kaf Laleleri açtı
HABERLER>TÜRKİYE
24 Haziran 2015 Çarşamba - 00:54

TBMM 25’inci döneminde

CHP Milletvekili ve TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, "Geçmişte yaşanan gerginliklerin, çatışmaların, dayatmaların sonucunda ortaya çıkan kutuplaşmayı sürdürmenin şartları artık kalmamıştır. TBMM'nin bunu en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum" dedi.

TBMM 25’inci döneminde

7 Haziran genel seçimlerinden sonra 25. Dönemde görev yapacak milletvekilleri TBMM Genel Kurulu'nda ant içti. CHP Milletvekili Deniz Baykal, en yaşlı milletvekili sıfatıyla geçici olarak Meclis'e başkanlık etti.

CUMHURBAŞKANINA ALKIŞLI KARŞILAMA

Genel Kurul'a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişi sırasında AK Parti sıralarından alkış sesleri yükseldi, muhalefet partileri sıraları ise Erdoğan'ı salona girişinde alkışlamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Hoşgeldiniz' diyen Baykal, ilk olarak kendisinin ant içeceğini söyledi. Baykal'ın ant içmesi öncesinde yaptığı konuşmada, "Geçici genel bakanınız olarak ilk andı ben içeceğim" demesi genel kurulda gülüşmelere yol açtı. Baykal, konuşmasını "Geçici Başkanınız" olarak düzeltmesinin ardından ant içti.

Ant içme töreninin Adana ilinden başlayacağını hatırlatan Baykal, ilk olarak Meclis Kürsüsü'ne Bursa Milletvekili olan engelli Bennur Karaburun'u davet etti. Karaburun için, Genel Kurul kürsüsünün önüne özel bir rampa hazırlandı.

BAYKAL MİLLETVEKİLLERİNE SESLENDİ

Baykal'ın Meclis açılışında yaptığı konuşma şöyle: "Burada görev yapacak olan milletvekilleri sadece seçildikleri illerin veya üyeleri oldukları siyasi partilerin değil, kendilerine oy vermiş olan ya da olmayan bütün milletin temsilcileri olacaklar. Burada görev yapacak bütün milletvekilleri artık milli siyaset kimliğinizin ayrılmaz birer parçasıdır. Bu bilinç ve sorumluluk duygusu içinde yapacağınız çalışmalarda hepinize başarılar diliyorum. Bugün üyesi olmaktan onur duyduğumuz TBMM, iki ay önce 95. kuruluş yıl dönümünü kutlamıştır. Dünyanın en eski, köklü parlamentolarından birisidir. Milli mücadeleyi gerçekleştirmiş, savaşlar, isyanlar yaşamış bir gazi meclistir. Dünyanın pek çok yerinde millet meclisini devletler kurmuştur, biz de ise en büyük fark millet Meclis'i kurmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi. Devleti kurduğu için kurucu meclistir. Bir asra yaklaşan tarihi içinde Misak-ı Milli kapsamında egemen ve bağımsız bir devlet kurmuş, Cumhuriyet devrimlerin gerçekleştirmiş, tek partili rejimden çok partili rejime geçişi sağlamış, eğitim, hukuk, sanayileşme alanlarında büyük ilerleme sağlamıştır."

YENİ BİR MECLİS

"Türkiye'yi bu noktaya taşımakta kuşaklar boyunca hakkı ve emeği geçen bütün insanlarımızı şükranla anmak manevi borcumuzdur" diyen Baykal, "Şimdi yeni bir meclis ile karşı karşıyayız. Birbirini anlamak, birbirine saygı göstermek zorunda olan insanlardan oluşan bir Meclis. Ancak, kol kola girerlerse ilerleyebilecek olan insanlardan oluşan bir meclis. Milletimizin takdiri böyle oldu. Şimdi bunu işletmek zorundayız. Uzun bir tek parti yönetimine dayanan iktidar dönemi acı, farklı deneyimlerin sonucunda milletimizin kararı uzlaşmak, el birliği, işbirliği yaparak yönetmek doğrultusunda olmuştur. Elbette, uzlaşma talebinde hukuk, ahlak, yurtseverlik olacaktır. Elbette siyasi partilerimizin temel ilkeleri barış içinde yaşamamızı imkansız kılmayacaktır. Demokrasi çeşitli güç merkezlerini kapsayan çoğulcu bir güç yapısının ortaya çıkışıyla gerçekleşir. Geçmişte yaşanan gerginliklerin, çatışmaların, dayatmaların sonucunda ortaya çıkan kutuplaşmayı sürdürmenin şartları artık kalmamıştır. TBMM'nin bunu en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum. Bu meclis yapısı birbirimizi anlamanın,birbirimize saygı göstermenin,işbirliği yaparak katılımcı bir demokrasiyi hayata geçirmenin bir fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Birbirinden farklı din, inanç ve mezhep kimliklerine, farklı etnik kimliklere sahip olmamız bizi tek ve ortak bir milli siyasi kimlik içinde birleşmekten bizi alıkoyamamıştır" ifadelerini kullandı.

Baykal'ın yemin töreninde giydiği frakın Eskişehir'de dikildiği öğrenildi. Milletvekillerini oturacağı sıralara, güller, milletvekili yemininin yazılı olduğu kartlar ve yakalarına takmaları için kokartlar bırakıldı.

İŞTE AND

Milletvekillerinin, Genel Kurul'da içtiği ant şöyle: "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

Ankara milletvekillerinin ant içmesi esnasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurul salonundan ayrıldı. Baykal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Genel Kurul'dan ayrıldığını' belirtmesi üzerine AK parti sıralarındaki vekiller, Erdoğan'ı arkasından alkışladı.

96 KADIN MİLLETVEKİLİ MECLİS'TE

25. dönemde 96 kadın milletvekili 454 erkek milletvekili görev yapacak. Kadın milletvekillerinden 41 tanesi AK Partili, 20 tanesi CHP’li, 4 tanesi MHP’li ve 31 tanesi ise HDP’li. 25 dönemde görev yapacak yeni milletvekili sayısı ise şöyle: 145 AK Parti, 89 CHP, 52 MHP, 67 HDP.

TBMM Başkanlığı seçimi ne zaman?

TBMM Başkanlığı seçimi, 30 Haziran ve 1 Temmuz günlerinde yapılacak.

 TBMM Başkanlığına adaylık başvurusu, 27 Haziran Cumartesi günü saat 24.00'te sona erecek. Buna göre, AK Parti, CHP, MHP ve HDP Meclis Başkanı adaylarını bu tarihe kadar belirleyerek, başvurusunu yapacak. HDP, Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ı Meclis Başkanı adayı olarak açıkladı.

TBMM Başkanı seçim turları, 30 Haziran Salı ve 1 Temmuz Çarşamba günlerinde yapılacak. Başkanlık seçiminin 1. ve 2. turu 30 Haziran günü, 3. ve 4. turu ise 1 Temmuz günü yapılacak.

 Meclis Başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367) ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilecek.

 TBMM Başkanı seçimine ilişkin takvimin yer aldığı Danışma Kurulu kararı, ant içme töreninin ardından, TBMM Genel Kurulu'nda okunacak.

TBMM'DE 25. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ YEMİN ETTİ

TBMM'de 25. dönem milletvekilleri yemin ediyor. Milletvekilleri tören öncesi görüşlerini paylaştı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 25. Dönemin hayırlı olmasını dileyerek, milletvekili seçilenlere başarı diledi. Müezzinoğlu, "Seçilen 550 arkadaşımızla bu ülkenin, milletin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sorunlarını çözme gayretinde olacağız. Milletin asaletine yakışır bir siyasi mücadele çerçevesinde yapabilmeyi temenni ediyorum. Samimiyet birçok sorunun çözümünün temeli olacaktır" ifadelerini kullandı.

Koalisyon görüşmelerine ilişkin Müezzinoğlu, "Yetkilendirilecek Genel Başkanımız on gün sonra önce muhattapları ile görüşecek. Bu görüşmelerinden sonra ülkenin, ülkenin temel sorunlarına, istikrar, istikrarlı yönetim, ekonomik temel sorunlar paylaşarak götürülecektim" şeklinde konuştu.

AK Parti Sakarya milletvekili Mustafa İsen, yeni dönemin hayırlı olmasını dileyerek, "Ben meclisin Uzlaşma mekanı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

AK Parti İstanbul Uğur Işılak, bundan sonra meclisten millete vekalet edeceklerini belirterek, "Biz sözümüzün hakikat olması için ve hakikati ifade etmek için, Hakkın ve hakikatin yanında olmak için bu yolu tercih ettik. İnşallah bu süreyi doldurana kadar da bu ülkeyle hareket edeceğiz" diye konuştu.

AK Parti Kayseri milletvekili Mehmet Özhaseki, şunları kaydetti:

"Biraz da önümüzdeki günlerin endişesi var. Tek başına iktidar yok. Koalisyon gözüküyor. Koalisyon ortaya koyduğu şartlar bakımından işi zorlaştırıyor. Bir çok parti seçim bitmemiş gibi davranıyorlar."

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, karışık duyguların bir arada olduğunu belirterek, "Her şeyden önce kendi hakim olduğu alanda daha iyi Şeyler yapabileceğime inanıyorum sağlık alanındaki bilgi birikimim eğitim alanındaki bilgi birikimim nedeniyle sağlık ve eğitim alanlarına yoğunlaşmayı düşünüyorum" diye konuştu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yeni dönemin geçen dönemden ders alması gerektiğini söyleyerek, "İçeride ve dışarıda Türkiye'nin acil çözüm bekleyen sorunları var. Dış politika, Irak, Suriye, Avrupa Birliği, ABD, İngiltere işsiz Üniversitesi kesim Kürt sorunu.Bunlar Türkiye'nin önünde olan sorunlar" ifadelerini kullandı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ise, halkın demokrasi yeni Anayasa beklentisinin olduğunu kaydederek, "Yüz yıllık tekçilikle bakışın değişmesi gerekiyor.Bütün milletvekili el ele verirsek yeni Anayasa hediye edebiliriz" şeklinde konuştu.

 
‘Şiddete karşı yalnız değilsiniz’
 
Geçmiş zaman olur ki..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Milli iradeye saygı duymak zorundayız’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin önünde bir hükümet meselesi olduğuna ...
Eğitimde Erzurum örneklemesi
Erdoğan: “Tarihimizde, Buhara’dan, Horasan’dan, Semerkand’dan, Endülüs’ten, ...
Erzurum Gazelli vurgu
Meşhur Erzurum Gazeli’nin, “Bir Dağ Ne Kadar Yüce Olsa/ Dağ Kenarı Yol ...
 
"Hiçbir mazlumu zalime terk etmedik"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hiçbir mağduru, mazlumu, zalimin ...
‘Bize Ensar olmayı nasip et Allah’ım’
İlahi ya Rabbil âlemin, bizleri evveli rahmet, ortası marifet, sonu her ...
‘Biz farklı bir milletiz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ilk iftarını şehit ...
 
‘İnsanlığa hayırlı olsun’
Ramazan ile birlikte bütün İslam dünyasında, Türkiye'de, her hanede farklı ...
Kur’an Radyosu yayında…
Ramazanın ilk günü itibarıyla yayın hayatına başlayan ve 24 saat süreyle ...
Koçak: 'Milletimizin başı sağ olsun'
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 9. Cumhurbaşkanı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva