ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AİÇÜ’den Filistin’e destek yürüyüşü
AİÇÜ’den Filistin’e destek yürüyüşü
Maden işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı
Maden işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
HABERLER>TÜRKİYE
21 Haziran 2015 Pazar - 00:30

‘Bize Ensar olmayı nasip et Allah’ım’

İlahi ya Rabbil âlemin, bizleri evveli rahmet, ortası marifet, sonu her türlü kötülükten, azaptan azat olan Ramazan ayına eriştirdin, sana hamd olsun, hamdımızı daim eyle Allah’ım.

‘Bize Ensar olmayı nasip et Allah’ım’

Eyüp Sultan Türbesi, yaklaşık 4 yıl süren restorasyonun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in katıldığı törenle ziyarete açıldı.

Ramazan ayında vatandaşların en sık ziyaret ettiği mekânlardan olan Eyüp Sultan Türbesi, Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in yaptırdığı toplu dua ile ziyarete açıldı.

Hazreti Peygamber'i, Mekke'den Medine'ye hicreti sonrasında evinde 7 ay misafir eden Hazreti Halid Ebu Eyyüb el-Ensari'nin türbesinin Nisan 2011'de başlatılan restorasyon çalışmalarının nihayete ermesiyle gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Başkan Görmez, Ramazanın ülkemize ve İslam âlemine barış, huzur, adalet ve merhamet getirmesini niyaz etti.

Başkan Görmez, İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği açılışta yaptığı ve topluca ellerin semaya yükseldiği duasında şu sözlere yer verdi;

“RAMAZAN, İSLAM ÂLEMİNDE AKAN GÖZYAŞLARININ SONA ERMESİNE VESİLE OLSUN…”

İlahi ya Rabbil âlemin, bizleri evveli rahmet, ortası marifet, sonu her türlü kötülükten, azaptan azat olan Ramazan ayına eriştirdin, sana hamd olsun, hamdımızı daim eyle Allah’ım. Allah’ım, Ramazan ülkemize ve acılar içerisinde kıvranan âlemi İslam’a barış, huzur, adalet getirsin, merhamet getirsin, âlemi İslam’da kardeşlerimizin her türlü zulümden kurtulmasına vesile eyle yarabbi. Her türlü akan gözyaşının sona ermesine vesile eyle ya Rabbi.

“BİZİ MUHACİRLERİ SEVENLERDEN EYLE, HER TÜRLÜ MUHACİRE ENSAR OLMAYI BİZLERE NASİP EYLE ALLAH’IM…”

Ya Rabbil âlemin, bir Cuma gününde, bir Ramazan gününde hep birlikte Eyüp Sultan’da, Halid bin Zeyd, Ebu Eyyub El-Ensari, Resullah’ın mihmandarı, Ebu Eyyub, Sultan Eyyub’un huzurdayız, öncelikle ruhunu bizlerden haberdar eyle ay Rab. Ya Rab, o Efendiler Efendisine mihmandarlık yaptı, ev sahipliği yaptı, bizim milletimize de ona mihmandar olmayı nasip ettin, ebediyete kadar bizi ona mihmandar eyle ya Rabbi. Allah’ım, onun vesilesiyle biz Efendiler Efendisi sevgili Peygamberimiz Muhammet Mustafa’ya, salat ve selamlarımızı gönderiyoruz, Ebu Eyyub El-Ensari bizim adımıza, İstanbullular adına, milletimiz adına, İslam âlemi adına Efendimize salatımızı, selamımızı iletmeyi kendisine nasip eyle Allah’ım. Allah’ım, yüce kitabında sahabe-i güzin hakkında, radıyallahu anhum ve radu anh, onlar benden razı, ben de onlardan razıyım buyuyorsun. Bizi de rızana eren kullarından eyle Allah’ım. Allah’ım, yüce Peygamberimiz bir hadisi şerefinde, ‘Kim Ensar’ı severse Allah da onu sever’ buyuruyor. Bizi muhacirleri sevenlerden, her türlü muhacire ensar olmayı bizlere nasip eyle Allah’ım.

“SEVGİLİ PEYGAMBERİMİZİN VE SAHABE-İ GÜZİNİN SEVGİSİNİ YAVRULARIMIZIN, ÇOCUKLARIMIZIN YÜREKLERİNDEN EKSİK ETME ALLAH’IM…”

Allah’ım, sevgili Peygamberimizin ve sahabe-i güzinin sevgisini yavrularımızın, çocuklarımızın yüreklerinden eksik etme Allah’ım. Hazreti Ebubekir’in sadakatini yüreklerimizden, İslam âleminden eksik etme Allah’ım.  Hazreti Ömer’in adaletinden İslam âlemini mahrum bırakma Allah’ım. Hazreti Osman’ın iffetini, hayâsını, cömertliğini bizlere nasip eyle Allah’ım. Hazreti Ali Efendimizin ilmini, irfanını, şecaatini bizlere nasip eyle Allah’ım. Allah’ım, Resulü Ekrem’den bugüne kadar din-i Mübin-i İslam’a hizmet eden sahabe-i güzin, tabiin, tebauttabiin, bütün büyüklerimize, bütün ecdadımıza, İlahi Kelimetullah uğruna can veren bütün şühedamıza, bütün gazilerimize rahmet gönderiyoruz, ruhlarını haberdar eyle Allah’ım.

CUMHURBAŞKANI’NIN KONUŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise açılışta yaptığı konuşmada, başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ebedi azaptan kurtuluş olan Ramazan nedeniyle Eyüp Sultan'da sadece İstanbulluların olmadığını, ülkenin dört bir yanından insanların geldiğini söyledi.

Erdoğan, restorasyon esnasında içerisini gezdiğinde maalesef çok ciddi sıkıntıların yaşandığını gördüğünü belirterek, "Çalınan çinilerden tutunuz da tabandaki yapılan tahribatlara, duvardaki sıvalara varıncaya kadar birçok sıkıntı, özellikle türbenin iç mimarisindeki bu yanlışlar hakikaten üzüntü vericiydi. Hassasiyetle ele alınan bu çalışma sadece İstanbullulara değil, inanıyorum ki dünyadaki tüm inananlar ziyarete geldiği zaman Eyüp Sultan Camisi ve türbenin de çok daha farklı bir hale geldiğini görmüş olacak" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti;

“TARİHİNDEN KOPUK MİLLETLERİN, KÜLTÜRÜNDEN KOPUK MİLLETLERİN GELECEĞİ İNŞA ETMELERİ MÜMKÜN DEĞİL…”

Bizler sadece İstanbul'da 100'ü aşkın tarihi eseri ihya ettik. Bu ihya çalışmaları devam ediyor, devam edecek. Çünkü tarihinden kopuk milletlerin, kültüründen kopuk milletlerin geleceği inşa etmeleri mümkün değil. Onun için biz tarihimize sahibiz, tarihimiz bizim güç kaynağımızdır. Şu gördüğünüz çınarın eğer kökleri olmazsa, işte bu çınarı görmek de mümkün olmazdı. Çınar aynı zamanda da Osmanlı sembolüdür. Onunla tanıtılır, onunla tanımlanır. Aynı zamanda da sabır ister. Ben inanıyorum ki bu sabır bizi buralara taşıdı. O Eyüp Sultan Hazretleri ki 90 yaşında İstanbul'un fethi için yolculuğa çıkmış bir insan. O ki peygamberimizi evinde misafir etmiş bir sahabe. Öyle bir insana hakikaten ülkemizde ev sahipliği yapmak, onu misafir etmek de bu millete nasip oldu. O bir hedef koydu. O hedefin arkasından da işte İstanbul fethedildi. Bu vesileyle tekrar tüm İstanbulluları, Eyüp Sultanlıları, tüm kardeşlerimizi kutluyor, tebrik ediyor ve ramazanı şerifleri mübarek olsun, inşallah bu ramazan bizim için yeni bir değişim, dönüşüme de vesile olsun diyorum.

Türbe açılışına, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.

RESTORASYON SÜRECİ…

Hazreti Peygamber'i, Mekke'den Medine'ye hicreti sonrasında evinde 7 ay misafir eden Hazreti Halid Ebu Eyyüb el-Ensari'nin türbesinde, bazı çinilerin yerinden oynadığı, bazılarının ise yerinde olmadığının tespit edilmesi üzerine Nisan 2011'de başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Geçmişte yüzeysel ve yanlış müdahaleler gören türbede 4 yıl boyunca titiz bir çalışma yürütüldü. Çatıdan zemine kadar hemen her yere sıvanan beton ve çimento harçları tamamen temizlendi. Bina, yıllar içinde yapılan ve orijinal durumunu bozan unsurlardan arındırıldı.

YENİ ÇİNİLERE TARİH ATILDI…

Türbe içindeki toplam 7 bin 678 çini, tek tek numaralandırılarak tespitleri yapıldıktan sonra söküldü. Sökülen çiniler hassas bir temizlikten geçirildi.

Değişik zamanlardaki tamirlerde çimento harcıyla desen gözetilmeden rastgele döşenen çiniler, dönem ve motif özellikleri dikkate alınarak yeniden döşendi. Kırık çiniler onarıldı.

Türbedeki eksik çiniler aslına uygun motif ve renk özelliğini taşıyacak şekilde yeniden üretildi. Yalnızca uzmanlar tarafından anlaşılabilecek nitelikte olan yeni çinilerin, orijinal olanlarıyla rahat şekilde ayrılması için üzerine ve arkasına tarih atıldı.

SERPUŞ ÖZEL OLARAK TASARLANDI…

Sanduka üzerinde bulunan farklı dönemlere ait örtülerin konservasyon çalışmaları da yapıldı. Sanduka etrafındaki gümüş şebekenin bazı kısımlarında kırık, çatlak ve aşırı derecede kir tabakası bulunduğu belirlendi. Gümüş şebekenin "yaşanmışlıkları silmeden" özenli temizliği yapıldı.

Eyyüb el-Ensari'nin sandukasına konulacak serpuş özel olarak hazırlandı. Hazreti Muhammed'in devesi Kusva'nın evinin önünde çökmesiyle İslam Peygamberini konuk etme onuruna erişen Ebu Eyyüb el-Ensari'nin sandukası için bu olayın anısına devetüyünden serpuş yapıldı.

 

 
Erzurum’da yağış,ekili alanlara zarar verdi
 
"Hiçbir mazlumu zalime terk etmedik"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Biz farklı bir milletiz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ilk iftarını şehit ...
‘İnsanlığa hayırlı olsun’
Ramazan ile birlikte bütün İslam dünyasında, Türkiye'de, her hanede farklı ...
Kur’an Radyosu yayında…
Ramazanın ilk günü itibarıyla yayın hayatına başlayan ve 24 saat süreyle ...
 
Koçak: 'Milletimizin başı sağ olsun'
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 9. Cumhurbaşkanı ...
‘Yeni Türkiye doğacak ve yükselecek’
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yeni Türkiye'nin ...
'Türkiye Mısır halkının yanında'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır'da adil yargılama koşullarına riayet edilmeksizin ...
 
Süleyman Demirel vefat etti
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel vefat etti. Hastalığı nedeniyle bir ...
Yıldız’dan, destek bulan tepki
Yıldız, “Öncelikle 11. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ve 12. Cumhurbaşkanımız ...
Arınç’ın acı günü
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün hayatını kaybeden kayınvalidesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva