ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oral: ‘Önceliğimiz Erzurum’un tanıtımı’
Oral: ‘Önceliğimiz Erzurum’un tanıtımı’
Çakmak eşitlik kavramını değerlendirdi
Çakmak eşitlik kavramını değerlendirdi
Oltu Çayının debisi yükseldi
Oltu Çayının debisi yükseldi
 ETSO’da, ‘Dijitalleşme ile Ticaretin Geleceği’ gündemi
 ETSO’da, ‘Dijitalleşme ile Ticaretin Geleceği’ gündemi
Meteorolojiden kar ve yağmur uyarısı
Meteorolojiden kar ve yağmur uyarısı
HABERLER>EĞİTİM
26 Aralık 2012 Çarşamba - 12:42

Suç’a bilimsel bakış

Atatürk Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar ve Uygulama Merkezi ilginç bir araştırmaya imza attı: ‘Suç ve Nedenleri Üzerine Sosyal bir Araştırma’

Suç’a bilimsel bakış

ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar ve Uygulama Merkezi ilginç bir araştırmaya imza attı: ‘Suç ve Nedenleri Üzerine Sosyal bir Araştırma’
Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda araştırmanın sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Proje Yöneticisi Doç. Dr. Yıldız Akpolat, yaptığı açış konuşmasında, çalışmanın, Erzurum Ceza ve Tutukevi’nde bulunun mahkum ve tutuklular üzerinde yapıldığını söyledi. Araştırma konusunun Erzurum ili özelinde suç ve nedenleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak olduğunu ifade eden Akpolat, “Araştırmanın amacı ise, Türkiye’de giderek artan suç işleme oranının Erzurum baz alınarak, kişileri suça iten nedenleri araştırarak çözüm önerilerinde bulunulması ve suç oranlarının azalmasına katkı sağlamaktır” dedi.
Araştırmadan çıkan bazı sonuçlar: Erzurum Ceza ve Tutukevi’nde çalışmaya konu olan mahkumların yüzde 88,7’si erkek,yüzde 8,6 ise kadın. Mahkumların yüzde 32,5 oranı 25-34 yaş arası. Örneklemin yüzde 31,2’si daha önce cezaevine girmeye neden olan suç türünün mala karşı işlenen suç olduğunu ifade etmiş. Örneklemin cezaevine girmelerine neden olan suç türü en fazla yüzde 41,9 ile topluma karşı işlenen suç oluşturuyor. Mahkumların yüzde 87,1 T.C. vatandaşı. Yüzde 46,5 Hanefi, yüzde 41,4 Şafi. Yüzde 50,3’ü Kürt ve Zaza. Yüzde 36,6 oranında ilkokul mezunu. Yüzde 63,2’si eğitimini yarıda bırakmış.Yüzde 29’unun ailesi boşanmış. Yüzde 54,3 ‘ü evli. Yüzde 40,9’u bekâr. Yüzde 45,4’ü yedi ve daha fazla kardeşe sahip. Yüzde 42,2 oran ile ilçe merkezi doğumlu. Yüzde 17,5’i köy doğumlu ve yüzde 34,1’i ise daha önce cezaevine girmiş insanlardan oluşuyor.
“Örneklemin yüzde 53,2’sinin en fazla Erzurum dışında suç işlediği görülürken,yüzde 46’sının işlenen suçu Erzurum ilinde gerçekleştirdiği görülmektedir” diyen Akpolat, şunları kaydetti:
“Örneklemin yüzde 34,4’ü cezaevine girmeden önce serbest meslekte çalıştığını belirtmiştir. Yüzde 32,5’i ise herhangi bir iş kolunda çalışmadığını belirtmiştir. Örneklemin en fazla yüzde 51,9 ile sigaraya karşı bir alışkanlığı olduğu,yüzde 15,1’inin ise alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddelerden herhangi ikisine karşı alışkanlığı olduğu görülmektedir. Birden fazla defa cezaevine girenlerin cezaevinden çıktıktan sonra yaşadıkları sıkıntılar en fazla yüzde 28,3 ile sosyal uyum problemi iken; cezaevinden çıktıktan sonra herhangi bir sorun yaşamayarak çevreye sosyal uyum sağlayanların oranı ise yüzde 25,2’dir. Yüzde 53,2’si sivil hayatta yaşadıkları sıkıntıların kendilerini tekrar suça itmeyeceğini belirtmiştir. Suç nedeni olarak ise yüzde 40,3’ü karşı tarafın başlattığını ifade ederken, yüzde 21,5’i maddi nedenlerin etkisi derken, sosyal çevrenin etkisi diyenler ise yüzde 17,7’dir. Yüzde 62,6’sinin yaşadığı-doğup büyüdüğü- çevreden memnun. Örneklemin yüzde 47,8’i işlediği suç hakkında pişmanlık duymaktadır. Suç hakkında kayıtsız olanlar toplamda yüzde 15,6 oranında iken, suçtan dolayı kendini mutlu hissedenlerin oranı ise yüzde 2,2’dir. Örneklemin suç eyleminden etkilenmiş insanlar hakkındaki düşünceleri: Yüzde 25,8’i insanların mağdur olduğunu, yüzde 19,9 insanların mağdur olmadığını belirtmiştir. Örneklemin yüzde 43,5’i suç eylemini gerçekleştirirken kayıtsızlık yaşamıştır. Örneklemin pişmanlık ve korku, endişe gibi durumlar yaşaması toplam içerisinde yüzde 15,1 oranındadır. Örneklemin yüzde 56,5’i gerçekleştirdiği eylemin suç olduğunu düşünürken, yüzde 40,9’u gerçekleştirdiği eylemin suç olduğunu düşünmemektedir. Örneklemin yüzde 35,1 ile üç-beş arası çocuğa sahiptir.”
Daha sonra proje ekibi Analisti Yasemin Arslantürk, Yüksek Lisans Öğrencileri Ebru Kurdal, Pınar Laloğlu ve Melek Ertenyü çalışmayla ilgili sunumlarını gerçekleştirdiler.
 

 
Hokey’de Bethel şov
 
153 köy yolu kapalı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÖĞDER’den ODTÜ değerlendirmesi
ÖĞDER Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, üniversitelerde meydana gelen ...
ATAÜNİ Sanat Tarihi’ne ışık tuttu
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Sanat Eğitimi Bölüm ...
ATAÜNİ Senato’sundan kınama
Atatürk Üniversitesi Senatosu ODTÜ’ndeki öğrenci olaylarını kınadı
 
Narman’da öğretmenler rahat edecek
Narman İlçesi’nde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hükümet konağına taşınmasının ...
İHL’de kıyafet tartışması
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2013-2014 eğitim öğretim döneminde uygulanacak ...
Okul Asayiş Komisyonu toplandı
Palandöken ilçesi okullarında asayiş ve güvenlik konularının ele alındığı ...
 
Su Ürünleri’nden deneme ünitesi
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde ülkemizin en modern deneme ünitesi hizmete girdi.
Kavuşturan'da öğrencilere kışlık desteği
Geçtiğimiz aylarda açılışını Kaymakam Cihangir Güler’in yapmış olduğu ...
Stajyere serbest, kadroluya yasak mı?
ÖĞ-DER Şube Başkanı Aİkinci “Bir taraftan okullarda stajer öğretmenler ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva