ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Judo’da ETÜ farkı
Judo’da ETÜ farkı
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
Erzurum çiftçisine makine desteği
Erzurum çiftçisine makine desteği
HABERLER>GUNCEL
23 Ocak 2012 Pazartesi - 05:47

Soğuk tavan yaptı

Önceki gün yağan kar yağışı ve tipinin ardından Erzurum şehir merkezinde aşırı soğuklar baş gösterdi. Dün gece eksi 33 derece soğuk havayla yılın en soğuk gecesi yaşanırken, çok sayıda aracın mazot deposu dondu.

Soğuk tavan yaptı

AHMET AKBUĞA (İHA) - Erzurum'da gece saatlerinde eksi 33 derece soğuk havanın yaşanması üzerine kent adeta buz tuttu, mazotlu araçların depoları dondu. Önceki gün yağan kar yağışı ve tipinin ardından Erzurum şehir merkezinde aşırı soğuklar baş gösterdi. Dün gece eksi 33 derece soğuk havayla yılın en soğuk gecesi yaşanırken, çok sayıda aracın mazot deposu dondu. Araçlarını çalıştıramayan onlarca vatandaş başka otomobillerin aküsünden takviye yaparak çözüm bulmayı denedi. Saatlerce araçlarını çalıştırmak için çaba sarf eden Erzurumlular, "Aşırı, Sibirya soğukları var. Eksi 33 deniliyor ama hissedilir derecesi daha fazla. 10 saattir aracı çalıştırmak için
uğraşıyoruz. Her taraf buz tuttu" dediler.
SANAYİ ESNAFININ YÜZÜ GÜLDÜ
Erzurum'da araçlarını çalıştıramayan bazı sürücüler ise itme gücüyle hareket ettirmeye çalıştı. Aşırı soğuk havalarla birlikte çalışmayan otomobiller sanayi esnafının yüzünü güldürdü. Sanayi esnafı özellikle son iki gündür yaşanan soğuk nedeniyle işlerinde yüzde yüzün üzerinde artış yaşandığını belirtti.
Öte yandan, soğuk Erzurum'da çeşme ve şadırvanları dondurdu, süs havuzları yapay şelaleye dönüştü. Meteoroloji yetkilileri Doğu Anadolu Bölgesi'nde gündüz parçalı ve çok bulutlu, batısı ile Muş, Bitlis, Erzurum, Ağrı, Şırnak çevrelerinin aralıklı kar yağışlı geçeceğinin tahmin edildiğini, kuzeyde ise kuvvetli olmak üzere, bölge genelinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer sis beklendiğini, kuzey ve doğu kesimlerinde eğimin fazla olduğu alanlarda çığ tehlikesi bulunduğunu belirttiler.
HASTA KIZAKLA TAŞINDI
Bingöl'ün Karlıova İlçesi'ne bağlı Taşlıçay Köyü'nde, doğum sancısı çeken Hatice Oral, kar nedeniyle yolu kapalı olan köye gelemeyen ambulansa, 7 kişinin çektiği el yapımı ilkel bir kızakla götürüldü 4 kilometrelik yolda bir çok kez ölüm tehlikesi geçiren Hatice Oral, ana yolda bekleyen ambulansa 3 saate ancak ulaştırıldı.
YOL KAPALI KAR AMBULANSI ARIZALI
Karlıova İlçesi'ne bağlı Taşlıçay Köyü'nde yaşayan 24 yaşındaki Hatice Oral'ın doğum sancısı başlaması üzerine, Karlıova Devlet Hastanesi'ni arayan yakınları, ambulans istedi. Hastayı almak üzere yola çıkan ambulans ve 112 Acil Servis ekipleri, 4 kilometrelik köy yolunun kar nedeniyle kapalı olması üzerine, hasta yakınlarını arayarak Hatice Oral'ı ana yola getirmelerini istedi. Yakınları, hastanın durumunun kötü olduğunu bu yüzden kar ambulansının getirilmesi talebinde bulundu. Ancak bu kez de ilçede bulunan kar ambulansının arızalı olduğu haberi geldi.
3 SAAT SÜREN ÖLÜMÜNE YOLCULUK
Hatice Oral'ın eşi 25 yaşındaki eşi Burhan Oral ve yakınları, Elle yaptıkları ve 7 kişinin iplerle çektiği kızakla doğum sancısı çeken hastayı taşımaya karar verdi. Yolda defalarca devrilen kızak, düzeltilerek süraatle ambulansa yetiştirilmeye çalışıldı. Bir çok kez ölüm tehlikesi geçirmesine rağmen doğum sancısı çeken Hatice Oral, 4 kilometrelik yolu 3 saate aşarak, hastayı ana yolda bekleyen ambulansa yetiştirmeyi başardı.
Yol üzerinde bekleyen 112 Acil Servis ambulans ve sağlık ekipleri, Hatice Oral'ı alarak Karlıova Devlet Hastanesi'ne götürdı. Hastanede doğumu gerçekleştirilen Hatice Oral, bir erkek çocuğu dünyaya getirdi. Doğum sonrası kanaması durmayan Hatice Oral, Bingöl Devlet Hastanesi'ne sevkedildi.
Hatice Oral'ın eşi, 25 yaşında Burhan Oral, Karlıova'nın iklim şartları nedeniyle ilçe merkezi ve bağlı köylerde, her yıl kar kalınlığının 2 metreye ulaştığını belirterek, Eşimin 2'nci doğumu. Bir çok kez ölüm tehlikesi geçirmesine rağmen eşimi, binbir zorlukla ilkel kızakla anayolda bekleyen ambulansa yetiştirdik. Antalya'da kar yağmamasına rağmen orada kar ambulansları ve ambulans helikopterler var ve sayıları çok fazla. Her yıl hastalarımızı bin bir zorlukla hastanelere ilkel araçlarla getirmek zorunda kalıyoruz. Geçmiş yılarda bu yüzden çok hastamızı kaybettik. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz dedi.
40 KÖY YOLU KAPALI, 30 KÖYE ELEKTRİK VERİLEMİYOR
 
Yaklaşık 10 gün önce başlayan kar yağışı, tipi ve fırtınanın devam ettiği Karlıova ve çevresinde 40 köy yolunun ulaşıma kapalı, 30 köyde ise elektriklerin kesik olduğu öğrenildi. 47 köyü bulunan Karlıova İlçesi'nde yer yer 2 metreye varan kar kalınlığına rağmen, yol açma çalışması için ilçe merkezinde bulunan Özel İdare'ye ait 3 adet grayder, 2 dozer, 1 kepçe ve 1 kar savurma aracı da yetersiz kalıyor. Öte yandan Erzurum-Karlıova ve Karlıova-Bingöl karayolunda trafik, tek şeritten ve kontrollü olarak yapılıyor.
DONAN GÖLETLER ÇOCUKLARIN OYUN ALANI OLDU
Bitlis ve ilçelerinde yaşanan aşırı soğuklar nedeniyle donan irili ufaklı göletler, yarıyıl tatiline giren çocukların oyun alanı oldu.
Dondurucu soğukların etkisi altına giren Bitlis'te dün karne sevinci yaşayan çocuklar donan göletler üzerinde kayarak tatillerinin ilk gününde doyasıya eğlendiler. Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle beraber kitap ve defterleri bir tarafa atan çocuklar, hem tatili hem de yağan karı fırsat bilerek oyunlar oynuyorlar. Kış mevsiminden dolayı oyun alanları kısıtlanan çocuklar buz tutan küçük gölet ve dereleri oyun alanı olarak kullanıyor. Tatvan ilçesinde bulunan sulama göletinde buz üstünde kayan
çocuklardan Halil Yavuz, "Hava sıcaklıklarının iyice düşmesiyle buz tutan göletlerde oynamaya başladık. Yazın serinlemek için girdiğimiz göletlerden kışın da bu şekilde yararlanıyoruz" dedi.
GÖLETLERİN DONMASI BESİCİLERİ ZOR DURUMDA BIRAKTI
Bitlis ve ilçelerinde aşırı soğuklardan dolayı göletlerin donması, hayvancılıkla uğraşan vatandaşları zor durumda bıraktı.
Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı beldesinde dere ve göletlerin yanı sıra evlerdeki şebeke suları da donunca vatandaşlar, son çare olarak kendi ihtiyaçlarını karşılamak için su aldıkları kaynaklardan hayvanlarına da su taşımak zorunda kaldı.
Yaklaşık 20 yıldır hayvancılıkla uğraşan Ali Canpolat, "Soğuklar bizi etkilediği gibi hayvanlarımızı da olumsuz etkiledi. Hayvanlarımız donan su göletlerinden dolayı içecek su bulamıyor. Durum böyle olunca sulama işi için kaynaklardan buzları kırarak taşıdığımız suya kalıyoruz. Bu da çok zahmetli bir durum. Birkaç tane hayvanı olan bir insanın günde 5 ya da 6 saati ancak hayvanları sulamakla geçiyor" dedi.
TAŞIMA SUYLA BESİ
Küçükbaş ve büyükbaş hayvanları olan Mehmet Yavuz, aşırı soğuklar yüzünden hayvanlara taşıma su verdiklerini ifade etti. Sevdin Yavuz, "Dört gündür Bitlis ve çevresinde kar yağışı ve fırtına devam etmektedir. Kar yağışının durmasının ardından sis ve kuru soğuk bölgede hayatı olumsuz etkiledi. Biz hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar da bundan dolayı çok sıkıntılar çektik. Hayvanlarımızı öğlen saat 12.00 ve akşam saat 16.00'da sulamak zorundayız. Göletin donduğunu gördük. Hayvanlarımız su içemiyor. Biz de mecburen hem hayvanları soğuktan korumak için hem de su ihtiyaçlarını gidermek için kendimize su getirdiğimiz kaynaktan hayvanlarımıza da su getirip onları ahırda suluyoruz. Eğer bu sulanma işini her gün düzenli olarak yapmazsak hayvanlarımız telef olur" ifadelerini kullandı.
Hayvanları sulamak için su taşıyan Naciye Gürcan ise, "Hayvanlarımızı sulamak için çoluk çocuk hepimiz su çekiyoruz. Yoksa hayvanlarımız bu soğuklarda hastalanır ve telef olurlar" diye konuştu.
AÇ KALAN KURTLAR ŞEHRE İNDİ
Bitlis'te dağlarda kar ve kış şartlarından dolayı aç kalan yabani hayvanlar şehre inmeye başladı.
Dağda aç kalan 4 kurt, Bitlis Devlet Hastanesi'nin bahçesine kadar indi. Hastaneye gelenler için tehlike arz eden kurtlar, bir süre hastanenin arka kısmındaki bölgede dolaştıktan sonra gözden kayboldu.
VARTO'DA HASTA KURTARMA OPERASYONU
Muş'un Varto ilçesinde kar yağışı nedeniyle yolu kapanan köyde mahsur kalan hamile kadın, yapılan 2 saatlik çalışmanın ardından hastaneye yetiştirildi.
İlçede hafta başında etkili olan kar yağışının ardından yolu kapanan Dönertaş köyünde ikamet eden üçüncü çocuğuna hamile Şengül Kartal'ın sancıları arttı. Kadını hastaneye götürmek için yola çıkan yakınları, yolun kapalı olması nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı. 112 Acil Servis ile İl Özel İdaresi Varto Şantiye Şefliğini arayan vatandaşlar yardım istedi. Hemen köye gönderilen iş makinesi ve ambulans, yaklaşık 2 saatlik yol açma çalışmasının ardından köye ulaşmayı başardı. Ambulansta ilk müdahalesi yapılan ve hemen Varto Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Şengül Kartal, bir erkek çocuk dünyaya getirdi.
İhbarı alır almaz bir iş makinesi ve bir ambulansla yola çıktıklarını ifade eden İl Özel İdaresi Varto Şantiye Şefi Ahmet Güler, yolun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandığını söyledi. 2 saatlik yol açma çalışmasının ardından köye ulaştıklarını vurgulayan Ahmet Güler, "Köyde ilk müdahalesi yapılan hasta hastanede bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Şu anda hem annenin hem de bebeğin sağlık durumu çok iyi" diye konuştu.
KARS ADETA BUZ KESTİ
Kars’ta dondurucu soğuklar hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Gece termometrelerin eksi 25 dereceyi gördüğü kente sabah erken saatlerde bir çok araç çalışmadı. Kars’ta son 3 gün öncesine kadar hakim olan sıcak hava yerini dondurucu soğuklara bıraktı. Gündüz saatlerinde eksi 15 dereceyi bulan hava sıcaklığı hayatı da olumuz etkilemeye devam ediyor. Kent merkezinde çok sayıda araç soğuktan çalışmazken, bir çok evin suları dondu. Adeta buz kesen Kars’ta uzmanlarda vatandaşları mecbur kalmadıkları takdirde dışarıya çıkmamaları konusunda uyardı.
Kars’ta bugün hava sıcaklığı gündüz eksi 15 derece olarak ölçülürken, gece hava sıcaklığının eksi 27 derece olması bekleniyor.
MAHSUR KALAN İŞÇİLER KURTARILDI
Karda mahsur kalan işçiler yapılan çalışma ile kurtarıldı.
Aksu köyünde (HES) Hidroelektrik santralı yapımında çalışan işçiler 10 gündür mahsur kaldı. Yoğun kar yağışı ve tipi yüzünden kapanan yolların açık olmaması nedeniyle yiyecek sıkıntısı çeken 43 işçi, Malatya il Özel idaresi karla mücadele ekiplerince kurtarıldı. Bu bölgenin yoğun kar alması nedeniyle çalışmalar oldukça zor şartlar altında yapılıyor. Yer yer kar kalınlığının 1,5-2 metreyi bulduğu gözlendi.
Malatya İl Özel İdaresine ait olan bir dozer, iki kepçe, bir greyderle yol açma çalışmalarına devam ederken, sabah 08.00 saatlerinde başlayan yol açma çalışma neticesinde işçilerin bulunduğu şantiyeye saat 14.00 da ulaşıldı. Şantiyede mahsur kalan ve yiyecekleri tükenen 43 işçiye Aksu köylüleri sahip çıktı. Evlerinde yapmış oldukları ekmeleri getirerek işçilerin bir nebzede olsun ihtiyaçları giderildiği söylendi. Malatya'ya 35, Adıyaman'a 110 km olan Aksu köyü sakinleri, İl Özel İdaresi ekiplerine yol açma çalışmalarından dolayı teşekkür ederken, köy olarak Malatya'ya bağlanmak istediklerini söylediler.
KÖY YOLLARI AÇIK TUTULUYOR
Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya, aralıklı olan kar yağışı nedeniyle kapalı köy yollarının açılması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, şöyle konuştu:
''Adıyaman'a bağlı Aksu köyünde (HES) Hidroelektrik santralı yapımında çalışan 43 işçinin 10 gündür mahsur kaldığı haberi bize geldi. Bu köy Adıyaman'a 110 km Malatya'ya 35 km, ekiplerimiz bu bölgede yol açma çalışmaları yapmaktadır. Sınırda olan bir köy bizde buraya araçlarımızı yönlendirerek orada mahsur kalan ve şehir ile iletişimleri kesilmesi sonucu yiyecek sıkıntısı çeken işçilere ulaştık. Sabah saat 07 den itibaren yaklaşık beş km kalan yolu saat 16.30 gibi açtık. Kar kalınlığı 1,5-2 metreyi bulmakta, Uluköy-Sincik yolunda bir dozer, bir greyder ve birde kepçemiz çalışmakta. Burada mahsur kalan işçiler şantiyenin ve il özel idaresi araçları ile Malatya'ya gece saat 11.00 da getirilmiş bulunmaktadır. Kar yağışı devam ediyor. Bizler elimizdeki tüm imkanları seferber etmiş durumdayız. Bu çalışmaya katılan karla mücadele ekibine teşekkür ediyorum'."
Hidroelektrik santralı şefi Sait Aydın ise, "Yaklaşık 15 gündür aralıklı olan yağan kar burası ile şehrin ulaşım yolunu kapattı. Burada 43 işçimiz var. 10 gündür yiyeceğimiz tükendi. Elektrik yok. Burada bulunan Adıyaman-Aksu köylüleri evlerinde yapmış oldukları ekmekleri bize getirerek idare ettik. Şu sat itibariyle il özel idaresi ekipleri yolumuzu açtı. İşçileri Malatya'ya göndereceğiz. Buradan tüm yetkililere çok teşekkür ediyorum'' dedi.
KAPALI KÖY SAYISI 48'E DÜŞTÜ
Malatya'da kar nedeniyle kapalı köy sayısı 48'e düştü.
İl Özel İdaresi'nden alınan bilgiye göre, kar nedeniyle kapalı olan köy sayısı yapılan çalışmalarla 98'den bugün 48'e düşürüldü. İl Özel İdaresi'ne ait 17 ekibin kardan dolayı kapalı olan köy yollarını açma çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Kar nedeniyle kapalı köy sayısı ilçelere göre şöyle:
" Pütürge 19, Arapgir 6, Darende 3, merkez 1, Akçadağ 2, Doğanyol 1, Arguvan 2, Hekimhan 1, Yeşilyurt 2, Kale 7, Yazıhan 3 ve Kuluncak 1 köy. "

 
B.Belediyesispor puanla dönüyor
 
Fransa’ya bir tepki’de Bakü’den
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pasinler 4.0 ile sallandı
Pasinler ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı Erzurum ve ilçelerinde hissedildi.
Buruk da olsa karne sevinci yaşadılar
Van'da yaşanan deprem sonrası Erzurum Hizmetiçi Eğitim Merkezi'ne yerleştirilen ...
Teşi sanatı teknolojiye karşı
Bir zamanlar kadınların elinden düşürmediği Öreke (Teşi) tarihin unutulanları ...
 
‘Vatandaşın işini kolaylaştırdık’
Bakan Akdağ, "Sağlıkta ciddi işler yaptık. Vatandaşın sağlıkta işini kolaylaştırdık. ...
Erzurum buz kesti
Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar ve tipi yaşamı olumsuz etkilerken, gece en ...
Cindilli dua aldı
Erzurum ili ve ilçelerinde 2010 ve 2011 yıllarında düzenlenen toplam 7 ...
 
Havuzbaşı’nda şüpheli paket paniği
Erzurum'da vatandaşların en yoğun olarak bulunduğu Havuzbaşı'nda 9'ncu ...
Tarihçilerden milli tepki
A.Ü. Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen "Belgelerin ...
Doğu’ya yatırım desteği
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva