ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Judo’da ETÜ farkı
Judo’da ETÜ farkı
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
Erzurum çiftçisine makine desteği
Erzurum çiftçisine makine desteği
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
24 Aralık 2014 Çarşamba - 02:23

Sekmen kurtaracak

M.COŞKUN-Erzurum’da Tortum, Çat ve Olur’da bulunan, doğal güzelliğiyle her mevsim turistlerin ilgi odağı haline gelen yüzen adalar, tehlike altında.

Sekmen kurtaracak

Erzurum’da Tortum, Çat ve Olur’da bulunan, doğal güzelliğiyle her mevsim turistlerin ilgi odağı haline gelen yüzen adalar, tehlike altında. Yüzen adalarla ilgili 2000 yılından beri araştırma yapan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’le yaptıkları görüşmede Yüzen Adaların turizme kazandırılması yönünde destek cevabı aldıklarını açıkladı.

TURİZME KAZANDIRILACAK

Erzurum’da Bilim adamları, Türkiye coğrafyasında yeni bir araştırma alanı ve Anadolu’nun kayıp mirası yüzen adalara yoğunlaştı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut, 2 bin yılından bu yana araştırdığı Yüzen adaları Kitap haline getirdi. Bulut, yüzen adaların Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin de desteği ile tekrar turizme kazandıracaklarını söyledi.

‘Türkiye bir yüzen ada cenneti’ diyen Prof. Dr. İhsan Bulut, 2000 yılının başından bu yana Yüzen Adalarla ilgili yapılan çalışmanın önemli boyutlara geldiğini ifade etti. Bulut , “Yüzen adalar, keçemsi ve saz gibi birbirini tutan bitkilerin, sudan daha az yoğun bir kara kütlesi oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. Birbirine tutunan bu bitkiler, suyun üstünde sal gibi yüzmeye başladıktan sonra üzerinde bitkiler hatta ağaçlar yetişebiliyor. Rüzgarın estiği yöne doğru yer değiştiren adalar, büyüklüklerine göre sırıkla da itilebiliyor. Türkiye'de kayıt altına alınmış irili ufaklı 22 yüzen ada bulunuyor. Oluşumu yüzlerce hatta binlerce yıl süren adaların bilinçsiz yararlanma sonucu kısa sürede yok olabileceğini ve bu nedenle turizme kazandırılması kadar korunması da önemli sayılıyor. Türk Coğrafya Kurumu yönetiminin çalışmalarımıza yeni bilgiler ve yaklaşımlar şeklinde öğretmen çalıştaylarına bildiri konusu olarak yer vermesi ve taşıması yüzen ada çalışmalarına en büyük bilimsel ve kurumsal bir destek olmuştur. Uzun süreli çabalarımız 2012 yılında bir kitap çalışması ile sonuçlanmıştır. Erzurum’da Tortum, Çat, Olur ilçelerinde bulunmaktadır. Bir doğa güzelliği olan bu adalar turizm alanında önemli bir yere sahiptir.” dedi.

‘YÜZEN ADALAR KORUNMALIDIR’

İhsan Bulut ayrıca yerel yöneticileri de bu konu ile ilgili sağduyuya davet etti. Yüzen adaların ülke için ekonomik gelir kaynağı olduğunu ve ayrıca ticari amaçla yüzen adalardan gübre üretiminde kullanılmasına da tepki gösterdi. Bulut, “Ülkemizin bu nadir doğa güzellikleri ve sulak alan ekosistemleri ne yazık ki tanınmadan yok edilme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bunların başında Adıyaman ili Çelikhan ilçesi ile Çat Baraj gölü üzerindeki yüzlerce yüzen ada ve Bingöl yüzen adaları gelmektedir. Ancak yaklaşık 10 yılı aşkın bir süredir, bu tabiat mucizesi doğal güzellikler kıyıya vurmakta ve Torf işletmeleri tarafından ekolojik gübre ticareti için kullanılmaktadır. Benzer durum ülkemizin diğer yüzen adaları içinde söz konusu olmakla beraber Çat Barajı yüzen adaları için oldukça hızlı bir tahrip söz konusudur. Bu tahribin önlenebilmesi için toplum destekli Adıyaman Üniversitesi, Çelikhan Kaymakamlığı ve diğer ortaklarca“üç bin yılda oluşan yüzen adalarımız üç yılda bitmesin” mantığı çerçevesinde tabiat varlıkları olarak tescil edilen yüzen adaların korunma altına alınması projesi hazırlanmıştır. Dünya’nın çeşitli ülkelerindeki yüzen adalarla da ilgili koruma projeleri ile paralellik gösteren projeyle yüzen adaların koruma altına alınması, doğal mirasın sürdürülebilirliğinin sağlanması, yeni nesillere aktarılması, varlığının yok olmaması ve diğer beşeri müdahalelerden korunması için kıyıya vurmasını engellemek şeklinde jeolojik mirasın korunması önemli ölçüde sağlanmıştır. Bu tür çalışmaların ülkemizde yaygınlaştırılarak, bu doğal güzelliğinin korunması gerekmektedir.” diye konuştu.

 
Karayolları denetim sonuçları açıklandı
 
2014'ün son imzası
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet acar 24 Aralık 2014 Çarşamba 09:56

Arkadaşlar lütfen ciddi işler bulun ben bu yüzer ada diye nitelendirilen kitleleri en yakından tanıyan yöre halkından birisiyim yıllar içerisinde çamur kitlesinin üzerinde ot birikmesi ile 5-10 metrelik kimisi bir halı kimisi bir ev büyüklüğünde çamur yığıntısı... Ne imiş bunları kurtaralım.. Kaç kişi bunları kullanarak profesör oldu.. Şimdi de gündemde tutma gayreti.. CİDDİ işler CİDDİ planlar lazım...

Yorumu oyla      9      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sarıkamış’tan Çanakkale’ye..
Kartal Belediyesi ve Ardahan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin ...
TÜİK, Erzurum veritabanını güncelleyecek
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2014 tarihinden, 2015 yılı sonuna ...
Erzurum bilimsel dergi sayısında 9’uncu
Anadolu Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nazmi Kozak tarafından ...
 
‘Pozitif ayrım Erzurum’un hakkı’
Erzurum'da açıklanan son vergi rakamları ile birlikte vatandaşlar, alınan ...
Medyaya ‘kadın’ vurgusu tepkisi
M.COŞKUN-Yrd. Doç. Dr. Elif Küçük Durur, “Medyada kadın cinsel kimliği ...
KÜ, Mütefekkir Cindilli’yi ağırladı
Kastamonu Üniversitesi Hamle Gençlik Topluluğu öncülüğünde, fikir ve iş ...
 
İslamofobi'ye bilimsel tepki
Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği ...
Türkmenistan’ın Bağımsızlık Günü coşkusu
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) ...
‘Mesnevi bir aşk ilmihali’
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Mevlana’nın mesnevisinin bir aşk ilmihali ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva