ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
19 Aralık 2014 Cuma - 02:49

‘Mesnevi bir aşk ilmihali’

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Mevlana’nın mesnevisinin bir aşk ilmihali olduğunu belirterek, “Mevlana’nın Mesnevisi bir aşk ilmihalidir. Elbette Allah’ın kitabından başka hiçbir kitap mahza hakikat değildir. Ancak Mesnevi, Kuran ve Sünnetle yoğrulmuş bir aşk ilmihalidir.”dedi

‘Mesnevi bir aşk ilmihali’

Mevlana’nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ana Muhalefet Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile yurt içinden ve yurt dışından binlerce ziyaretçinin katılımıyla gerçekleşti.

Her yıl 7-17 Aralık tarihlerinde düzenlenen anma etkinlikleri, 7 Aralık’ta ‘Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü’ ile başlayıp 17 Aralık’ta ‘Şeb-i Arus’ gecesiyle sona eriyor. Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre  Merkezi’nde düzenlenen gecede konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Mevlana’nın mesnevisinin bir aşk ilmihali olduğunu belirterek, “Mevlana’nın Mesnevisi bir aşk ilmihalidir. Elbette Allah’ın kitabından başka hiçbir kitap mahza hakikat değildir. Ancak Mesnevi, Kuran ve Sünnetle yoğrulmuş bir aşk ilmihalidir. Bu aşk ilmihalinde Mevlana varlık aleminde en büyük sevincin, müjdenin, şan, şeref, rütbe ve makamın Allah’a kulluk olduğunu haykırır” dedi.

Sözlerine Mevlana’yı yâd ederek başlayan Başkan Görmez, “Medeniyet tarihimizin en zor zamanlarında Anadolu toprakları bir taraftan haçlı saldırılarına uğrarken, bir taraftan Moğol saldırıları altındayken irfan geleneğimizi aşkla yoğuran; ilim, hikmet ve marifeti, sevgi aşk ve merhametle buluşturan âlim, hakîm, arif ve âşık Mevlana’yı rahmetle, minnetle, şükranla yâd ediyorum” diye konuştu.

Mevlana’ya göre var oluşun gayesinin Hakk’ın yolunda olmak olduğunu, insanın kulluğu nisbetinde Hakk’a yakın olduğunu ve hakikatin Hakk’ın dininden başka yerde aranmayacağını dile getiren Başkan Görmez, törende yaptığı konuşmada bazı önemli hususlara da değindi.

Başkan Görmez’in konuşmasında öne çıkan satır başları şöyle;

“Mevlana’yı popüler kültürün bir tüketim metaı haline getirenlerden bîzârız…”

Hazreti Mevlana’nın herkesçe bilinen ve bu toplantılarda sıkça zikredilen ‘bîzârem bîzârem’ diye biten meşhur bir rubaisi vardır. Eğer bugün Hz. Mevlana hayatta olsaydı ‘bîzârem’ diye başlayan, ‘bîzârem’ diye biten pekçok rubaîler kaleme alırdı. Hz. Mevlana bugün iki konudan dolayı bîzârdır bizden. İki kişiden, iki zümreden bîzârdır. O kendisini popüler kültürün bir tüketim metaı haline getirenlerden bîzârdır, biz de bîzârız. O kendisini İsl3am’ın dışında bir yerde konumlandıran, ilahi aşkı bir tarafa bırakan, hümanist ideolojilere payanda kılan tüm insanlardan bîzârdır, biz de bîzârız.

“ÖZLEDİĞİMİZ MEVLANA, GİZLEDİĞİMİZ MEVLANA VE ‘SEMA’YA HAPSETTİĞİMİZ MEVLANA…”

Kanaatimce bugün üç Mevlana var. Birincisi, özlediğimiz Mevlana… İkincisi, gizlediğimiz Mevlana… Diğeri de biraz sonra icrasını izleyeceğimiz ‘sema’ya hapsettiğimiz, izlediğimiz Mevlana…

“Peygamberimizin (sav) adını vahşetlerine bahane yapanları gördükçe özlüyoruz Mevlana'yı…”

Nezaketin, Hakk’ın, hakikatin, adaletin, merhametin, şefkatin kaynağı olan İslâm'ın kabalıklarla anıldığı zamanlarda özlüyoruz Mevlana'yı. Her şeyle merhamet üzerinden bağ kuran, merhametin göğü Peygamberimizin (sav) adını vahşetlerine bahane yapanları gördükçe özlüyoruz Mevlana'yı. Barışın ta kendisi, huzurun mayası İslâm'ın görüntüsünün eli kanlı cahillerin kof sloganlarıyla, kalbi kararmış zalimlerin fotoğraflarıyla kirletildiği tuzaklardan geçerken özlüyoruz Mevlana'yı. Tıpkı dün Pakistan’da onlarca genç evladımızın vahşice öldürüldüğünü izlerken özlediğimiz gibi Mevlana’yı. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum.

“İSLÂM’IN TARAFTARLIĞA İNDİRGENDİĞİ, HAKİKATİN KİMİ ELLERDE TEKELLEŞTİRİLMEK İSTENDİĞİ GÜNLERDE ÖZLÜYORUZ MEVLANA’YI…”

Bencilliklerin iyilikleri boğduğu, niceliğin niteliği gerilettiği, hoyratlıkların incelikleri yıktığı, garaz ve tarafgirliğin samimiyeti öldürdüğü çağda, gönlümüzün ufkuna bin güneş diye bekliyoruz, hasretlerimizin toprağına bin yağmur olsun diye özlüyoruz Mevlana'yı. Dergâhına gelen sarhoşun kendisine değil sarhoşluğuna şefkat eden nezaketiyle, "Şarabı o içmiş ama siz sarhoş olmuşsunuz!" diye insanın cevherini göremeyenleri uyandırışıyla özlüyoruz. İslâm’ın taraftarlığa indirgendiği, hakikatin kimi ellerde tekelleştirilmek istendiği günlerde, Firavun gibi azgın bir kulun karşısında bile âlemlerin Rabbinin Mûsa [as] gibi elçisinden beklediği kavl-i leyyin'in kardeşlerden bile esirgendiği şu günlerde özlüyoruz Mevlana'yı.

“PEYGAMBERCE YAŞAMAK YERİNE HEVESİNCE YAŞAMAYI TEŞVİK EDEN PEMPE PROPAGANDALARDA GİZLİYORUZ MEVLANA'YI…”

Dini Allah’a has kılmaktan uzaklaştığımız uykularda, namazı ve niyazı Mevlânâ hoşgörüsünün siperine atıp unuttu(rdu)ğumuz kurnazlıklarda gizliyoruz Mevlana'yı. Kur’ân’ın kendisinin incelikli sözlerini eğip büküp Kur’ân yerine koyduğumuz tuhaf dindarlıklarda gizliyoruz Mevlana'yı. Sünnet-i seniyyeyi hayatının önceliği bilen saf kul, diri ümmet, duru insan Mevlânâ üzerinden Peygamberce yaşamak yerine hevesince yaşamayı teşvik eden pempe propagandalarda gizliyoruz Mevlana'yı. Gözü yaşlı ama kalpsiz, peygamber aşığı görünümlü ama itaatsiz sığ “sufizm" etiketlerinde gizliyoruz Mevlana'yı.

“Mevlana’yı ‘sema’ya indirgeyerek düğünlerde ve derneklerde izlemeye kalkışarak onu bîzâr kıldık…”

Bir de izlediğimiz Mevlana var ki, o da ‘sema’ya indirgeyerek düğünlerde ve derneklerde izlemeye kalkıştığımız ve bu şekilde onu bîzâr kıldığımız Mevlana…

Başkan Görmez, konuşmasını Mevlana’nın şu sözleriyle sonlandırdı;

“Ya Rab! Beni, bu alaycı nefsin elinde bırakma! Beni, senden başkasıyla uzlaşmak zorunda bırakma! Ben, nefsimin fitnesinden daima sana sığınırım. Ben, seninim, beni tekrar bana bırakma!”

Cumhurbaşkanı Erdoğan…

Vuslat töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, vuslatının 741. yıldönümünde büyük mütefekkir, gönül insanı Mevlana’yı bir kez daha rahmetle yad ederek, "Mekanı inşallah cennet olsun, diyoruz. Bizleri bir Şeb-i Arus’a daha eriştirdiği bu düğün gecesinde, gönülden gönüle, muhabbet etmeyi bir kez daha nasip ettiği için Allah’a sonsuz hamd ü senalar sunuyoruz. Ancak ve ancak aşk ile yazılmış bir eser, 7.5 asır ayakta kalabilir. Mevlana eserlerini öyle bir aşk ile meşk etmişti ki; vuslatından 741 sene sonra dahi bir araya geliyor, onu yâd ediyor, onun düğün gecesinde birbirimizle muhabbet ediyor, sohbet ediyoruz" diye konuştu.

Mevlana’nın arkasında sadece yazılı eserler değil, sönmeyen fikirler de bıraktığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti;

“Eğer bir vatanımız, bayrağımız, istiklalimiz varsa, bu Mevlana gibi, Yunus Emre gibi, Hacı Bektaş Veli gibi, Hacı Bayram Veli gibi ulu mimarların sayesindedir…”

Şunu özellikle hatırlatmak isterim ki; Mevlana, arkasında sadece yazılı eserler ve sönmeyen fikirler bırakmış insan değildir, Hazreti Mevlana arkasında aşk ile yoğrulmuş o tür eserler, aşktan ilham almış fikirler bıraktığı için, sadece bu salonda değil 780 bin kilometrekare içinde de bir muhabbet ve uhuvvet iklimini muhafaza edebiliyoruz.

Eğer bir vatanımız varsa, bu Mevlana gibi gönül dostlarının sayesindedir. Bir ülkemiz, bayrağımız, istiklalimiz varsa, bu Mevlana gibi, Yunus Emre gibi, Hacı Bektaş Veli gibi, Hacı Bayram Veli gibi ulu mimarların sayesindedir. Eğer, bugün tek millet olarak kardeşçe, hür ve  bağımsız yaşama imkanına sahipsek, bu Selahaddin Eyyübi kadar, Sultan Kılıçaraslan kadar, Sultan Alparslan kadar biliniz ki Hazreti Mevlana’nın, Ahmed Yesevi’nin, Ahmedi Hayrani’nin aşk ile yoğurdukları eserlerinin neticesidir. Bütün şehitlerimiz, gazilerimiz gibi medeniyetimize ve milletimize ilmi, idraki, irfanı, hikmeti taşımış olan aziz gönül mimarlarımızı, medeniyet mimarlarımızı da bu vuslat günü vesilesiyle hürmetle, minnetle yad ediyor, Allah hepsinden razı olsun diyorum.

Mevlana’nın 741. Anma Töreninde daha sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, Genel Sanat Yönetmenleri Ahmet Özhan solistliğinde tasavvuf müziğinden eserler seslendirdi. Program sema gösterisi ile sona erdi.

Programa Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in yanısıra Zanzibar Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Seif Sharif HAMAD, Çad Başbakanı Kalzeube Payimi Deubet, Ana Muhalefet Partisi Lideri Kılıçdaroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 
PTT'den tebrik kartı nostaljisi
 
Erzurumlu Fırıncılardan TFF’ye tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Türkiye geçmişi ile yüzleşecek kudrete sahiptir’
Aksoy, 1915 yılında gerçekleştirilmiş olan tehcirin farklı bir şekilde ...
‘Ermeni-Müslüman meselesi vardır’
Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Ermeni soykırımı iddialarının bir Ermeni-Türk ...
Ülkü Ocakları’ndan 300 Uygur Türk’ü İçin imza kampanyası
Erzurum Ülkü Ocakları, Çin’den kaçıp Tayland’a sığınan 300 Uygur Türk’ünün ...
 
Görmez’den Değerler hatırlatması
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ehlibeyt Âlimleri Derneği ...
V. Din Şûrası kararları açıklandı…
“Günümüzde Yeni Dinî Anlayışlar; Dinî Bilgi, Eğitim ve Din Hizmetleri” ...
KUDAKA destekledi, Su Ürünleri üretti
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’nın desteklediği ve Atatürk ...
 
‘Halk sağlığından taviz yok..!’
Vali Altıparmak, insan sağlığını korumak adına mesaiye bağlı kalınmaksızın ...
Doğu’da antik gizem: Alparslan Adası
Bölgede En kapsamlı çalışma 2004-2005 yıllarında Kars Müze Müdürlüğü ve ...
‘Erzurum’da kendimizi ifade imkanı bulduk’
Başkan Özsoy, ilk defa kendilerini burada ifade etme fırsatını veren Başkan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva