ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
22 Aralık 2014 Pazartesi - 07:42

Medyaya ‘kadın’ vurgusu tepkisi

M.COŞKUN-Yrd. Doç. Dr. Elif Küçük Durur, “Medyada kadın cinsel kimliği ile temsil ediliyor. Kadın doktor, kadın avukat, kadın sürücü gibi etiketler doğru değil.” dedi.

Medyaya ‘kadın’ vurgusu tepkisi

Ulusal, yerel, süreli ve internet medya yayınlarında kadınların cinsel kimliği ile temsil edilme sorunu her dönem engellenmeye çalışılsa da bir şekilde devam etmekte. Reklamlarda dahi kadınların cinsel bir meta üzerinden oynatılması tepkilere neden olurken, kadının medyada daha aktif ve objektif bir şekilde yer alması istendi.

DURUR’UN AÇIKLAMASI

Atatürk Üniversite İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Küçük Durur, hemen hemen tüm medya metin ve görsel belgelerde kadının ya cinsel kimliğinin vurgulanarak işlendiğini ya da tamamen cinsiyetsizleştirilerek değersizleştirildiğini ifade etti.  Bunun yanında toplumsal cinsiyet rolleri açısından kadının olumlandığını ya da tam tersi dışlandığını anlatan Küçük Durur, “Örneğin bir deterjan reklamında çocuğun giysisinde ki lekeyi çıkarmada başarılı olan kadın bu başarısından ötürü takdir ediliyor. Tam tersi durumda ise kadın ev içi rollerini yerine getirmediği durumlarda ötekileştiriliyor. Medyada kadının cinsel kimliği nedeniyle vurgulanması, cinsiyet ayrımcılığına dayanak oluşturuyor. Medyada kullanılan kadın sürücü, kadın doktor, kadın avukat, kadın polis gibi etiketler bu ayrıma örnek teşkil etmekte. Yapılan bu ötekileştirmeler, kadını toplumda bedene indirgenmiş bir varlık olarak lanse etmekte ve kadın bir tüketim malzemesi olarak gösteriliyor. Toplumsal eşitsizlik üretimini sağlayan medya, kadın kimliğinin toplumsal alandaki ikincilliğini derinleştirmekte ve dolayısıyla kadın erkek eşitsizliğini yeniden üretmektedir.” diye konuştu.

‘KADINA ÖNCELİK TANINMALI’

Medyada kadınlara yönelik iş istihdamlarının sorunlu bir alan olduğuna vurgu yapan Küçük Durur, “Her ne kadar çağdaş bir toplum içersinde yaşıyorsak da kamu ve medyasal alanda etki bir kadın varlığından söz edemeyiz. Kadınların birçok örgütsel işleyiş ve özellikle karar alma mekanizmalarının başına ya da stratejik konumlara gelemediklerini görüyoruz. Uzmanların ‘cam tavan sendromu’ olarak tanımladığı bu durumu medya alanında da görmek mümkün. Yapılan araştırmalar sonucu medya sektöründe çalışan kadın oranının yüzde 20'yi geçmediği anlaşılmakta ve bunun yanı sıra medya sektöründe çalışan kadınların cinsiyet ayrımına maruz kaldığı görülmektedir. Bu sorunların giderilmesi ve medyada kadınlara öncelik tanınması gerektiğini savunuyorum.” şeklinde konuştu.

 
Sadece milletle birlikte yürüyeceğiz
 
Doğu teşvik performansı açıklandı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 24 Aralık 2014 Çarşamba 11:57

sayın "hoşseda" haberdeki fotoyu da kadınsı olarak görüyorsanız diyecek bir şey yok .Duvarın arkasından demeç verse bu seferde sesi mi kadınsı diyeceksiniz?

Yorumu oyla      6      4  
hoşseda 24 Aralık 2014 Çarşamba 01:48

içerik ve foto yanlış kadın doktor kadın avukat denilmesin o halde kadınsı pozda verilmemeli medyada yapılan hata tekrarlanmış

Yorumu oyla      6      4  
Mami 22 Aralık 2014 Pazartesi 22:36

Öncelikle iletişim fakültesindeki bilim insanları mutlaka yurt dışındaki medya eğitimlerini yerinde görmeleri gerekir. Erzurum dan olaylara bakmak yerellikten öteye de gitmez.

Yorumu oyla      7      4  
ejder tepesi 22 Aralık 2014 Pazartesi 10:18

Muhterem Hanımefendi,medya kadını bir cinsel meta olarak kullanmaktadır.Medyada kadın ete ve tene indirgenmiş durumdadır.Medya kadın sadece bu yönü ile ileri çıkarmakta ve kadını çok edepsiz bir şekilde cinsel duyguları tatmin için,teşhir etmektedir. Bugün bu ülkede seks kölesi kadınların bu durumdan kurtarılması için hiç mi hiç çalışılmaktadır.Sözde hep kadın haklarından bahseden o feminizm grubu bu konuda ne yapıyor,hiçbir şey.Kadın cinselliğiyle ön plana çıkarılmamalıdır.Bu ülkede ne yazık ki kadın hakları diye bir şey yoktur.Bu bir hikayedir.Bugün kadın,giyim,kuşam ve yaşayışı ile istediği yerde değildir.Hele hele kadını bir meta olarak gören bazı namussuz ulusal medya,kadına,topluma ve aile yapısına çok büyük bir darbe vurmaktadır. Aile hayatımız zedelenmektedir.Buna çok dikkat edilmesi gerekir.Gerekirse bu konuda konferanslar,paneller,sempozyumlar tertip edilmelidir.Bu konuda sizlere de büyük bir görev düşmektedir.Eğer gereğini yapmazsanız çok büyük bir vebal altında kalırsınız

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KÜ, Mütefekkir Cindilli’yi ağırladı
Kastamonu Üniversitesi Hamle Gençlik Topluluğu öncülüğünde, fikir ve iş ...
İslamofobi'ye bilimsel tepki
Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği ...
Türkmenistan’ın Bağımsızlık Günü coşkusu
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) ...
 
‘Mesnevi bir aşk ilmihali’
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Mevlana’nın mesnevisinin bir aşk ilmihali ...
‘Türkiye geçmişi ile yüzleşecek kudrete sahiptir’
Aksoy, 1915 yılında gerçekleştirilmiş olan tehcirin farklı bir şekilde ...
‘Ermeni-Müslüman meselesi vardır’
Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Ermeni soykırımı iddialarının bir Ermeni-Türk ...
 
Ülkü Ocakları’ndan 300 Uygur Türk’ü İçin imza kampanyası
Erzurum Ülkü Ocakları, Çin’den kaçıp Tayland’a sığınan 300 Uygur Türk’ünün ...
Görmez’den Değerler hatırlatması
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ehlibeyt Âlimleri Derneği ...
V. Din Şûrası kararları açıklandı…
“Günümüzde Yeni Dinî Anlayışlar; Dinî Bilgi, Eğitim ve Din Hizmetleri” ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva